10 gode grunde til at tage på museum

Hvorfor bruge tid som gæst på et museum? Morten Thomsen Højsgaard, der er direktør for ROMU, opstiller her en stribe fordele ved at tage på museum. Og der er nogle overraskelser iblandt.

Af Morten Thomsen Højsgaard

1. Museet er tættere på, end du tror
Naturligvis er det hele turen værd at tage til Amsterdam for at besøge Anne Franks Hus, til New York for at opleve det underjordiske mindested for ofrene for 11. september eller til Louisiana i nordsjællandske Humlebæk for at se på moderne kunst. Men et besøg på et unikt og udtryksfuldt museum kræver hverken længere rejser eller stor planlægning. Mange museer er nemlig både tættere på og meget mere tilgængelige, end du tror.

I Danmark findes der museer i nærmest hver en egn. Og ofte har de lidt mindre museer såsom Færgegården i Frederikssund eller Tadre Mølle ved Hvalsø en helt særlig charme eller vinkel, som gør besøget uforglemmeligt. At opleve, hvordan folk levede før i tiden i samspil med naturens kræfter lige i nærheden af, hvor man selv bor eller arbejder, det skaber en helt unik og nærværende oplevelse, som ikke fås andre steder.

2. På museet opdager du noget nyt om ægte mennesker
Hvert eneste menneske har sin helt egen livshistorie. Sådan er det i dag. Og sådan var det i tiderne før os.

Museerne fortæller historier om, hvordan mennesker har haft det fra oldtiden til i dag. Om deres madvaner. Om deres boliger. Om kampen for anerkendelse og overlevelse.

At besøge et museum handler derfor ikke kun om at se på ting. Og det handler slet ikke om at skulle se det hele eller huske alt, hvad der står på væggene. Museet giver adgang til et autentisk møde med mennesker, som har sat sig spor, og hvis liv kommer til live gennem det, de har efterladt sig.

Og der er så meget i den digitale verden i dag, som er “fake”, opfundet, strammet, dramatiseret. Men museet rummer den ægte vare, det oprindelige, udgangspunktet.

Et smykke, et spænde eller en nøgle fra vikingetiden, som for eksempel kan ses på museet i det gamle magtcentrum i Gl. Lejre, vidner om alt fra forfængelighed over behovet for at holde varmen til viljen til at passe på sine værdier.

Ved at tage på museum kan man på den måde opdage noget nyt og vigtigt og ægte om andre mennesker – og om det at være menneske i det hele taget.

3. Museet har plads til alle
Der er så mange steder i dag, hvor adgang er forbudt eller kun for nogle særligt udvalgte. Der er kvoter til studier. Der er klubber for særligt indviede. Der kan være stor forskel på moskéer og kirker og andre religiøse rum. Men museet har plads til alle. Museet er et neutralt rum, som er båret af tanken om, at alle har en historie, og at alle lever deres liv et sted.

På Roskilde Museum kan man således både leve sig ind i kongemagtens relationer til byen og få en forståelse for de helt almindelige borgeres slid under ildebrande, pest og økonomisk svære tider. Der er indføringer i domkirken som verdensarv, men også dele af en moské fra byens nyere tid. Der er guldalderkunst – og en racerbil fra Roskilde Ring.

Historien har mange ansigter og nuancer, som museet rummer – og giver god plads til. Alle er velkomne på museet.

Morten Thomsen Højsgaard

Morten Thomsen Højsgaard

Morten Thomsen Højsgaard er fra 1. juni 2019 museumsdirektør for ROMU. Han er uddannet som ph.d. og cand.mag. fra Københavns Universitet. Han har tidligere bl.a. arbejdet som redaktionschef i DR Kultur og som udviklingschef ved Kristeligt Dagblad.

 

4. Udstillingerne bygger på stor kærlighed til viden
Forud for enhver udstilling på et museum er der gået oceaner af tid med at indsamle, registrere, bevare, analyse og forstå meget store mængder af genstande, materialer, værker, udsagn. Det er dygtige mennesker, der arbejder på landets museer. Og med stor kærlighed til viden har de gjort sig enormt umage for at få det allervigtigste, det allerflotteste, det allermest sjældne frem i lyset og med på udstillingen.

Som besøgende på et kunst- eller kulturhistorisk museum bliver man derfor udsat for ”det bedste af det bedste” inden for museets område eller profil. Det er en kvalitetsoplevelse at gå på museum. Med store ord er det dannende og oplysende.

At få dansk rock og pop fra efterkrigstiden frem til i dag fortalt med lyd og lys og bevægelse på museet Ragnarock i den kreative bydel Musicon i Roskilde er et eksempel lige præcis på den form for kvalitet. Her bliver idoldyrkelse sat ind i en større sammenhæng. Her forbindes fankultur med det moderne samfunds udvikling.

Den slags helstøbte fortællinger kan ikke opleves andre steder, skrev en stor avis, da museet åbnede. Ragnarock er også blevet kaldt et af de fem bedste museer inden for sin genre på verdensplan.

Det er helt specielt, og det skyldes ikke mindst den kæmpe kærlighed til viden og den begejstring for stoffet, som fagpersoner og eksperter har lagt til grund for udstillingen. 

 

5. Museets arrangementer åbner en verden af historie
Udstillinger er én ting; noget andet og ekstra er alle de mange foredrag og arrangementer, der finder sted på museer fra Skagen til Lolland-Falster.

ROMU, som jo er fællesbetegnelsen for ti skønne museer omkring Roskilde Fjord, har på det seneste haft succes med at tilbyde fællessang fra Højskolesangbogen. Et kildemarked med gøgleri og høse-lotto på den 600 år gamle Tadre Mølle i Elverdamsdalen trak for nylig mere end 1.100 besøgende på én dag. Et besøg i domkirken i Roskilde med en guide, der kan åbne kongerækkens krinkelkroge, gør det historiske rum til et stykke lyslevende kulturarv.

Derfor kan det være en rigtig god idé at tjekke museets hjemmeside og arrangementskalender og måske booke en særlig omvisning. Ofte er der foredrag, debatter, arrangementer eller andre events, som gør det hele endnu mere attraktivt og livagtigt.

Et arrangement på et museum er i sig selv en god grund til at besøge museet enten for første gang – eller måske vende tilbage for at opleve det på en ny måde.

 

6. En oplevelse for hele familien
Børn har gratis adgang på langt de fleste museer i Danmark. Det er en rigtig god grundregel, som flere andre lande kunne lære en del af. Det handler om at give kulturarv og kulturoplevelser videre til næste generation på en let og retfærdig måde.

At børn kommer gratis ind betyder også, at det ikke koster en bondegård samlet set for en familie at gå på museum. Benyt gerne muligheden og tag tre generationer på museum. Bedstemor, mor og barn kan her virkelig få noget at tale om.

I Lützhøfts Købmandsgård i hjertet af Roskilde kan man for eksempel se og købe varer fra tiden mellem Første og Anden Verdenskrig. Flere fra den ældre generation kan stadig huske mærkerne og fortælle om, hvordan det var at handle uden dankort.

I ferieperioderne — sommer, efterår, jul og påske — kører ROMU særlige programmer, som gør museet ekstra spændende for børn og familier. Og på den måde kan museets rum blive til en oplevelse, der får hele familien til at tale sammen og komme hinanden mere ved.

 

7. Museet har omgivelser, man kan på opdagelse i
Uden for museet Færgegården i Frederikssund findes ikke blot den smukkeste have. Går man på opdagelse, finder man også en rekonstruktion af en hytte fra stenalderen, ligesom man kan komme til at gå på en helt autentisk jernaldervej.

Rundt om Lejre Museum kan man på den ene side via stier finde afmærkninger, der viser de største og mest fantastiske kongehaller fra vikingetiden. Og på den anden side står skibssætninger af sten, der vidner om fortidens rituelle og magiske verden.

I Roskilde findes der adskillige muligheder for at få historiske byvandringer, som pludselig betyder, at man som gæst ser på nutidens bybillede med helt andre øjne. Man får ikke bare et kig ned under jorden til kirkeruinen Sankt Laurentius, man kan i videre forstand blive henført til, ja, nærmest besat af hele middelalderens byrum.

Og det er kun tre hurtige eksempler på en generel tendens: Museerne er ikke bare interessante på grund af det, de rummer. Museernes bygninger, deres omgivelser, deres placeringer i gadebilleder og landskaber med historie er ofte også vildt interessante.

 

 

8. Museumskaffen lader indtryk bundfælde sig 
Trænger man til en pause, har museet også en stol, en lille café og en rigtig god kop kaffe. Museumskaffe smager helt særligt.

Ligesom anden juleaften eller snapsen til påske virker særlig god, når den indtages sammen med familie under forventningsfulde rammer. Det skal bare opleves, og det passer så fortrinligt sammen med de to ting: kultur og en kop kaffe.

På Roskilde Museum og på museum Ragnarock leveres kaffen og al den øvrige velsmagende mad af Café Freunde, en institution med en særlig social profil, som har gjort det muligt for en række unge mennesker med psykiske handicaps at få et rigtigt arbejde. Det er på én gang sympatisk og praktisk.

Caféen giver plads til at lade indtrykkene fra museets mange genstande, tekster, lyde og oversigter bundfælde sig. Og det tilfører endnu et lag af god mening til besøget på museerne.  

 

 

9. Få ideer til gaver, der skiller sig ud 
Mange mennesker bliver så begejstrede for besøget på museet, at de vil tage oplevelsen med hjem. Og en selfie foran en urokse eller et rituelt sværd er sjældent nok. Så der kommer museums-butikken til hjælp. Her er forslag til gaver til familien, ting, der bærer præg af udstillingerne, bøger, der oser af historie.

Faktisk kan butikken for nogle være den vigtigste anledning til at opsøge museet i første omgang. For når kæresten, studenten, konfirmanden eller morfar bare skal have den helt unikke gave, som ikke kan fås andre steder, og pakket ind som i gamle dage, så er museets butik et oplagt sted at lede.  

10. Museet har også brug for dig 
Museer er i det hele taget en god idé. For flertallet af danskerne er museerne simpelthen indbegrebet af kultur, viser en undersøgelse, som organisationen Mandag Morgen har offentliggjort i første halvdel af 2019.
Men museer kommer ikke af sig selv. De har brug for støtte, opbakning, brugere, gæster.

En sidste, men vigtig, grund til at gå på museum er derfor også, at det bidrager til at bevare og udvikle museet. Vi passer på kulturarven ved at bruge den, se den, tale om den, vise den til andre.

Museernes ansatte får ideer til udvikling ved at tale med brugere og få feedback og spørgsmål fra samfundet: Hvordan så fortidens klima ud? Brugte man også robotter i middelalderen? Hvad var det, som tiltrak vikingerne til området omkring Roskilde Fjord?

Når gæsterne kommer forbi og spørger, stopper op, ser efter, så skaber det glæde hos de ansatte på museerne. Der er smil i døren til museet. Og der en enestående adgang til viden om og forståelse af menneskers liv før og nu på den anden side af indgangsdøren.

Også derfor skal du og din familie skal være så hjertelig velkommen indenfor i museernes helt særlige verden. Der er rigtig mange gode grunde til og fordele ved at aflægge både små og store museer et besøg – og blive der et pænt stykke tid!  

 

 

OM ROMU

ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag har ROMU 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og ROMU har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende.

ROMU er et af 10 museer, der på landsplan er udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. Museet forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.

Til top
X

Warning: Use of undefined constant wp_reset_query - assumed 'wp_reset_query' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/romuweb/webapps/romuwpm/wp-content/themes/romu/footer.php on line 172
post-3127

ARKÆOLOGI OG SKATTEFUND

BEGIVENHED

SOMMERFERIE PÅ LEJRE MUSEUM

ARKÆOLOGI OG SKATTEFUND

Tag familien på tur til Lejre Museum, hvor du denne sommer kan komme tæt på arkæologi, skattefund og Lejres historie og betydning. 

OPLEV

SKATTEJAGT FOR FAMILIEN (6-12 ÅR)

I perioden 29. juni -11. august. kl. 11-16 i museets åbningstid – Vær opmærksom på, at Lejre Museum er lukket alle mandage

Den gamle Lejrekonge kan ikke finde sin store sølvskat! Han har selv gemt grundigt, så kun værdige kan finde den, men nu kan han ikke huske hvor. Det kræver stort gåpåmod, nysgerrighed og sund fornuft, når I skal gå fra post til post for at komme nærmere skattens skjulested. Lejrekongen har lovet en belønning til den, der kan fortælle ham, hvor den er.

Kom forbi efter skattekortet og muleposen, der er fuld af de ting, som I skal bruge for en sjov, spændende og nærværende dag i Lejre. Vi har på Lejre Museum gjort klar til, at I hele sommeren kan gå på opdagelse i udstillingen om “Sagnkongernes Lejre” og i det smukke landskab omkring museet. I skal blot møde op på museet i åbningstiden og så ligger det hele klar til jer. Vores vært vil forklare og sende jer trygt afsted på eventyr. Finder I skatten, så ligger der en præmie klar til jer!

Pris og sted
Voksne: 50 kr. Under 18 år: Gratis.
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

 

BØRNEOMVISNING OG ARKÆOLOGISK VÆRKSTED (6-12 ÅR)

3.+10.+17.+24.+31. juli + 7. august. Alle dage 11-14

Med fingrene i historien og vilde historier i ørerne, kan I komme arkæologien og Lejre-sagnene nærmere.

Vi starter dagen med en børneomvisning i udstillingen “Sagnkongernes Lejre”, hvor I vil få fortalt historier om helte, guder og monstre. De voldsomme og fantastiske sagnhistorier er fuld af fortællinger, som er så vilde og spændende, at de næsten ikke er til at tro på.

Bagefter går vi i det arkæologiske værksted, hvor børnene udstyres med graveske og pensel. Vi skal have jord under neglene og finde ting frem, som gemmer sig under mulden. Sammen med museets formidler skal børnene gætte på, hvad de finder og hvornår er fra.

Program:
Hver onsdag i hele sommerferien
Omvisning kl. 11.15-12.00
Arkæologisk værksted kl. 12.00-14.00
Anbefalet aldersgruppe: 6-12 år

Pris og sted
Voksne: 50 kr. Under 18 år: Gratis.
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Oplev også

ARKÆOLOGI OG SKATTEFUND

29. juni – 12. august

Tag familien med på tur til Lejre Museum, hvor du denne sommer kan få fingrene i mulden og komme helt tæt på spændende arkæologi, fantastiske skattefund og drabelige myter og sagn.

AT GÅ MED DETEKTOR

19. juni – 31. oktober 2019

Oplev Lejre Museums nye pop-up udstilling der sætter spot på detektorarkæologien og de detektorførere der genopdager oldtiden.

Historiske sommervandringer i Lejre

Lejre Museum, Lejre Historiske Forening og Lejre Museumsforening inviterer i juli og august 2019 til en række skønne sommervandringer i Lejreområdet med fokus på stedets spændende og unikke historie.

SKIPPERSKRØNER, LEG OG LEGENDER

Lejre Museum er en del af ROMU – og hele sommeren inviterer ROMU til skønne, spændende og sjove arrangementer på vores museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune.

Oplev sommersjov på RAGNAROCK, kig indenfor i den gamle skole, udforsk vores arkæologiske værksted, leg og bag brød på Tadre Mølle, gå på skattejagt og find Lejrekongen, hør om en barndom på Sankt Hans Hospital, lær at binde knob og hør skipperskrøner eller gå med i vikinger, myter og legenders fodspor i den skønne naturlandskab i Lejre.

Tilmeld dig ROMU Nyhedsbrev

* indicates required
Jeg bekræfter hermed, at ROMU må sende mig nyhedsmail vedr. arrangementer, events og tilbud på ROMU´s museer.
Du kan til enhver tid afmelde ROMU´s nyhedsbrev ved at klikke på afmeldingslinket nederst i de nyhedsmail, du modtager fra os.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

post-7091

10 GODE GRUNDE TIL AT TAGE PÅ MUSEUM

BEGIVENHED

10 gode grunde til at tage på museum

Hvorfor bruge tid som gæst på et museum? Morten Thomsen Højsgaard, der er direktør for ROMU, opstiller her en stribe fordele ved at tage på museum. Og der er nogle overraskelser iblandt.

Af Morten Thomsen Højsgaard

1. Museet er tættere på, end du tror
Naturligvis er det hele turen værd at tage til Amsterdam for at besøge Anne Franks Hus, til New York for at opleve det underjordiske mindested for ofrene for 11. september eller til Louisiana i nordsjællandske Humlebæk for at se på moderne kunst. Men et besøg på et unikt og udtryksfuldt museum kræver hverken længere rejser eller stor planlægning. Mange museer er nemlig både tættere på og meget mere tilgængelige, end du tror.

I Danmark findes der museer i nærmest hver en egn. Og ofte har de lidt mindre museer såsom Færgegården i Frederikssund eller Tadre Mølle ved Hvalsø en helt særlig charme eller vinkel, som gør besøget uforglemmeligt. At opleve, hvordan folk levede før i tiden i samspil med naturens kræfter lige i nærheden af, hvor man selv bor eller arbejder, det skaber en helt unik og nærværende oplevelse, som ikke fås andre steder.

2. På museet opdager du noget nyt om ægte mennesker
Hvert eneste menneske har sin helt egen livshistorie. Sådan er det i dag. Og sådan var det i tiderne før os.

Museerne fortæller historier om, hvordan mennesker har haft det fra oldtiden til i dag. Om deres madvaner. Om deres boliger. Om kampen for anerkendelse og overlevelse.

At besøge et museum handler derfor ikke kun om at se på ting. Og det handler slet ikke om at skulle se det hele eller huske alt, hvad der står på væggene. Museet giver adgang til et autentisk møde med mennesker, som har sat sig spor, og hvis liv kommer til live gennem det, de har efterladt sig.

Og der er så meget i den digitale verden i dag, som er “fake”, opfundet, strammet, dramatiseret. Men museet rummer den ægte vare, det oprindelige, udgangspunktet.

Et smykke, et spænde eller en nøgle fra vikingetiden, som for eksempel kan ses på museet i det gamle magtcentrum i Gl. Lejre, vidner om alt fra forfængelighed over behovet for at holde varmen til viljen til at passe på sine værdier.

Ved at tage på museum kan man på den måde opdage noget nyt og vigtigt og ægte om andre mennesker – og om det at være menneske i det hele taget.

3. Museet har plads til alle
Der er så mange steder i dag, hvor adgang er forbudt eller kun for nogle særligt udvalgte. Der er kvoter til studier. Der er klubber for særligt indviede. Der kan være stor forskel på moskéer og kirker og andre religiøse rum. Men museet har plads til alle. Museet er et neutralt rum, som er båret af tanken om, at alle har en historie, og at alle lever deres liv et sted.

På Roskilde Museum kan man således både leve sig ind i kongemagtens relationer til byen og få en forståelse for de helt almindelige borgeres slid under ildebrande, pest og økonomisk svære tider. Der er indføringer i domkirken som verdensarv, men også dele af en moské fra byens nyere tid. Der er guldalderkunst – og en racerbil fra Roskilde Ring.

Historien har mange ansigter og nuancer, som museet rummer – og giver god plads til. Alle er velkomne på museet.

Morten Thomsen Højsgaard

Morten Thomsen Højsgaard

Morten Thomsen Højsgaard er fra 1. juni 2019 museumsdirektør for ROMU. Han er uddannet som ph.d. og cand.mag. fra Københavns Universitet. Han har tidligere bl.a. arbejdet som redaktionschef i DR Kultur og som udviklingschef ved Kristeligt Dagblad.

 

4. Udstillingerne bygger på stor kærlighed til viden
Forud for enhver udstilling på et museum er der gået oceaner af tid med at indsamle, registrere, bevare, analyse og forstå meget store mængder af genstande, materialer, værker, udsagn. Det er dygtige mennesker, der arbejder på landets museer. Og med stor kærlighed til viden har de gjort sig enormt umage for at få det allervigtigste, det allerflotteste, det allermest sjældne frem i lyset og med på udstillingen.

Som besøgende på et kunst- eller kulturhistorisk museum bliver man derfor udsat for ”det bedste af det bedste” inden for museets område eller profil. Det er en kvalitetsoplevelse at gå på museum. Med store ord er det dannende og oplysende.

At få dansk rock og pop fra efterkrigstiden frem til i dag fortalt med lyd og lys og bevægelse på museet Ragnarock i den kreative bydel Musicon i Roskilde er et eksempel lige præcis på den form for kvalitet. Her bliver idoldyrkelse sat ind i en større sammenhæng. Her forbindes fankultur med det moderne samfunds udvikling.

Den slags helstøbte fortællinger kan ikke opleves andre steder, skrev en stor avis, da museet åbnede. Ragnarock er også blevet kaldt et af de fem bedste museer inden for sin genre på verdensplan.

Det er helt specielt, og det skyldes ikke mindst den kæmpe kærlighed til viden og den begejstring for stoffet, som fagpersoner og eksperter har lagt til grund for udstillingen. 

 

5. Museets arrangementer åbner en verden af historie
Udstillinger er én ting; noget andet og ekstra er alle de mange foredrag og arrangementer, der finder sted på museer fra Skagen til Lolland-Falster.

ROMU, som jo er fællesbetegnelsen for ti skønne museer omkring Roskilde Fjord, har på det seneste haft succes med at tilbyde fællessang fra Højskolesangbogen. Et kildemarked med gøgleri og høse-lotto på den 600 år gamle Tadre Mølle i Elverdamsdalen trak for nylig mere end 1.100 besøgende på én dag. Et besøg i domkirken i Roskilde med en guide, der kan åbne kongerækkens krinkelkroge, gør det historiske rum til et stykke lyslevende kulturarv.

Derfor kan det være en rigtig god idé at tjekke museets hjemmeside og arrangementskalender og måske booke en særlig omvisning. Ofte er der foredrag, debatter, arrangementer eller andre events, som gør det hele endnu mere attraktivt og livagtigt.

Et arrangement på et museum er i sig selv en god grund til at besøge museet enten for første gang – eller måske vende tilbage for at opleve det på en ny måde.

 

6. En oplevelse for hele familien
Børn har gratis adgang på langt de fleste museer i Danmark. Det er en rigtig god grundregel, som flere andre lande kunne lære en del af. Det handler om at give kulturarv og kulturoplevelser videre til næste generation på en let og retfærdig måde.

At børn kommer gratis ind betyder også, at det ikke koster en bondegård samlet set for en familie at gå på museum. Benyt gerne muligheden og tag tre generationer på museum. Bedstemor, mor og barn kan her virkelig få noget at tale om.

I Lützhøfts Købmandsgård i hjertet af Roskilde kan man for eksempel se og købe varer fra tiden mellem Første og Anden Verdenskrig. Flere fra den ældre generation kan stadig huske mærkerne og fortælle om, hvordan det var at handle uden dankort.

I ferieperioderne — sommer, efterår, jul og påske — kører ROMU særlige programmer, som gør museet ekstra spændende for børn og familier. Og på den måde kan museets rum blive til en oplevelse, der får hele familien til at tale sammen og komme hinanden mere ved.

 

7. Museet har omgivelser, man kan på opdagelse i
Uden for museet Færgegården i Frederikssund findes ikke blot den smukkeste have. Går man på opdagelse, finder man også en rekonstruktion af en hytte fra stenalderen, ligesom man kan komme til at gå på en helt autentisk jernaldervej.

Rundt om Lejre Museum kan man på den ene side via stier finde afmærkninger, der viser de største og mest fantastiske kongehaller fra vikingetiden. Og på den anden side står skibssætninger af sten, der vidner om fortidens rituelle og magiske verden.

I Roskilde findes der adskillige muligheder for at få historiske byvandringer, som pludselig betyder, at man som gæst ser på nutidens bybillede med helt andre øjne. Man får ikke bare et kig ned under jorden til kirkeruinen Sankt Laurentius, man kan i videre forstand blive henført til, ja, nærmest besat af hele middelalderens byrum.

Og det er kun tre hurtige eksempler på en generel tendens: Museerne er ikke bare interessante på grund af det, de rummer. Museernes bygninger, deres omgivelser, deres placeringer i gadebilleder og landskaber med historie er ofte også vildt interessante.

 

 

8. Museumskaffen lader indtryk bundfælde sig 
Trænger man til en pause, har museet også en stol, en lille café og en rigtig god kop kaffe. Museumskaffe smager helt særligt.

Ligesom anden juleaften eller snapsen til påske virker særlig god, når den indtages sammen med familie under forventningsfulde rammer. Det skal bare opleves, og det passer så fortrinligt sammen med de to ting: kultur og en kop kaffe.

På Roskilde Museum og på museum Ragnarock leveres kaffen og al den øvrige velsmagende mad af Café Freunde, en institution med en særlig social profil, som har gjort det muligt for en række unge mennesker med psykiske handicaps at få et rigtigt arbejde. Det er på én gang sympatisk og praktisk.

Caféen giver plads til at lade indtrykkene fra museets mange genstande, tekster, lyde og oversigter bundfælde sig. Og det tilfører endnu et lag af god mening til besøget på museerne.  

 

 

9. Få ideer til gaver, der skiller sig ud 
Mange mennesker bliver så begejstrede for besøget på museet, at de vil tage oplevelsen med hjem. Og en selfie foran en urokse eller et rituelt sværd er sjældent nok. Så der kommer museums-butikken til hjælp. Her er forslag til gaver til familien, ting, der bærer præg af udstillingerne, bøger, der oser af historie.

Faktisk kan butikken for nogle være den vigtigste anledning til at opsøge museet i første omgang. For når kæresten, studenten, konfirmanden eller morfar bare skal have den helt unikke gave, som ikke kan fås andre steder, og pakket ind som i gamle dage, så er museets butik et oplagt sted at lede.  

10. Museet har også brug for dig 
Museer er i det hele taget en god idé. For flertallet af danskerne er museerne simpelthen indbegrebet af kultur, viser en undersøgelse, som organisationen Mandag Morgen har offentliggjort i første halvdel af 2019.
Men museer kommer ikke af sig selv. De har brug for støtte, opbakning, brugere, gæster.

En sidste, men vigtig, grund til at gå på museum er derfor også, at det bidrager til at bevare og udvikle museet. Vi passer på kulturarven ved at bruge den, se den, tale om den, vise den til andre.

Museernes ansatte får ideer til udvikling ved at tale med brugere og få feedback og spørgsmål fra samfundet: Hvordan så fortidens klima ud? Brugte man også robotter i middelalderen? Hvad var det, som tiltrak vikingerne til området omkring Roskilde Fjord?

Når gæsterne kommer forbi og spørger, stopper op, ser efter, så skaber det glæde hos de ansatte på museerne. Der er smil i døren til museet. Og der en enestående adgang til viden om og forståelse af menneskers liv før og nu på den anden side af indgangsdøren.

Også derfor skal du og din familie skal være så hjertelig velkommen indenfor i museernes helt særlige verden. Der er rigtig mange gode grunde til og fordele ved at aflægge både små og store museer et besøg – og blive der et pænt stykke tid!  

 

 

OM ROMU

ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag har ROMU 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og ROMU har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende.

ROMU er et af 10 museer, der på landsplan er udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. Museet forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.


Warning: Use of undefined constant wp_reset_query - assumed 'wp_reset_query' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/romuweb/webapps/romuwpm/wp-content/themes/romu/footer.php on line 231

Warning: Use of undefined constant wp_reset_query - assumed 'wp_reset_query' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/romuweb/webapps/romuwpm/wp-content/themes/romu/footer.php on line 231
post-2115

SOMMER PÅ TADRE MØLLE

BEGIVENHED

Sommer på Tadre Mølle

For hele familien

Tre søndage i juli

 

LEG, BAG OG MASSER AF SOMMER PÅ TADRE MØLLE

Tre søndage i juli inviterer vi til familiehygge og sommersjov på den smukke vandmølle, midt i den skønne natur, i Hvalsø. Vi byder på naturoplevelser i samarbejde Nationalpark Skjoldungernes Land den første søndag i juli, mens vi den anden søndag i juli inviterer til leg og sjov, som da Mølle-Marie var barn for 100 år siden. Sidst men ikke mindst inviterer vi til Store Bagedag den tredje søndag i juli, hvor tænder op i den store bageovn og bager med mel malet på egen mølle. Møllen kan opleves på alle søndagene, hvor også caféen i stuehuset har åben med salg af kage og lidt til ganen.

Program:
Søndag d. 7. juli: På opdagelse i naturen med Nationalpark Skjoldungernes Land
Søndag d. 14. juli: Leg som i gamle dage
Søndag d. 21. juli: Store Bagedag

Tag familie og venner på tur ud i sommerlandskabet og oplev dansk idyl i hyggelige rammer!

Tid, pris og sted:
7., 14. og 21. juli, kl. 12-16
Alm. entré. Voksne: 25 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis
Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, Hvalsø

 

SKIPPERSKRØNER, LEG OG LEGENDER

Hele sommeren inviterer ROMU til skønne, spændende og sjove arrangementer på vores museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune.

Oplev sommersjov på RAGNAROCK, kig indenfor i den gamle skole, udforsk vores arkæologiske værksted, leg og bag brød på Tadre Mølle, gå på skattejagt og find Lejrekongen, hør om en barndom på Sankt Hans Hospital, lær at binde knob og hør skipperskrøner eller gå med i vikinger, myter og legenders fodspor i den skønne naturlandskab i Lejre.

Tilmeld dig ROMU Nyhedsbrev

* indicates required
Jeg bekræfter hermed, at ROMU må sende mig nyhedsmail vedr. arrangementer, events og tilbud på ROMU´s museer.
Du kan til enhver tid afmelde ROMU´s nyhedsbrev ved at klikke på afmeldingslinket nederst i de nyhedsmail, du modtager fra os.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.


Warning: Use of undefined constant wp_reset_query - assumed 'wp_reset_query' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/romuweb/webapps/romuwpm/wp-content/themes/romu/footer.php on line 231

Warning: Use of undefined constant wp_reset_query - assumed 'wp_reset_query' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/romuweb/webapps/romuwpm/wp-content/themes/romu/footer.php on line 231
post-2880

SKIPPERSKOLE

BEGIVENHED

SOMMERFERIE PÅ FREDERIKSSUND MUSEUM

SKIPPERSKOLE

4. og 5. juli samt 1. og 2. august 2019.

Ohøj! Kom og brug en dag i sommerferien med udsigt over fjorden, når Frederikssund Museum, Færgegården, inviterer børn og deres voksne til en dag på Skipperskolen.

Her kan børnene prøve kræfter med livet til søs og de mange øvelser og overvejelser, der følger med. Museets dygtige skipperlærere vil fortælle maritim historie om søfarer, matroser og sejlere, mens børnene binder knob, bygger både og finder deres indre skipper frem.

Der vil være rig mulighed for at opleve museets udstilling ”menneske og fjord”, der fortæller den berigende historie om det særlige bånd, der også beskrives ved forholdet mellem skipper og hav!

TID, PRIS, STED

4. og 5. juli samt 1. og 2. august 2019.
Alle dage kl. 10:00 – 14:00

Frederikssund Museum, Færgegården
Færgelundsvej 1, Jægerspris

Deltagelse er gratis. Almindelig entré til udstillingen.

SKIPPERSKRØNER, LEG OG LEGENDER

Hele sommeren inviterer ROMU til skønne, spændende og sjove arrangementer på vores museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune.

Oplev sommersjov på RAGNAROCK, kig indenfor i den gamle skole, udforsk vores arkæologiske værksted, leg og bag brød på Tadre Mølle, gå på skattejagt og find Lejrekongen, hør om en barndom på Sankt Hans Hospital, lær at binde knob og hør skipperskrøner eller gå med i vikinger, myter og legenders fodspor i den skønne naturlandskab i Lejre.

Tilmeld dig ROMU Nyhedsbrev

* indicates required
Jeg bekræfter hermed, at ROMU må sende mig nyhedsmail vedr. arrangementer, events og tilbud på ROMU´s museer.
Du kan til enhver tid afmelde ROMU´s nyhedsbrev ved at klikke på afmeldingslinket nederst i de nyhedsmail, du modtager fra os.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.


Warning: Use of undefined constant wp_reset_query - assumed 'wp_reset_query' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/romuweb/webapps/romuwpm/wp-content/themes/romu/footer.php on line 285

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.