10 gode grunde til at tage på museum

Hvorfor bruge tid som gæst på et museum? Morten Thomsen Højsgaard, der er direktør for ROMU, opstiller her en stribe fordele ved at tage på museum. Og der er nogle overraskelser iblandt.

Af Morten Thomsen Højsgaard

1. Museet er tættere på, end du tror
Naturligvis er det hele turen værd at tage til Amsterdam for at besøge Anne Franks Hus, til New York for at opleve det underjordiske mindested for ofrene for 11. september eller til Louisiana i nordsjællandske Humlebæk for at se på moderne kunst. Men et besøg på et unikt og udtryksfuldt museum kræver hverken længere rejser eller stor planlægning. Mange museer er nemlig både tættere på og meget mere tilgængelige, end du tror.

I Danmark findes der museer i nærmest hver en egn. Og ofte har de lidt mindre museer såsom Færgegården i Frederikssund eller Tadre Mølle ved Hvalsø en helt særlig charme eller vinkel, som gør besøget uforglemmeligt. At opleve, hvordan folk levede før i tiden i samspil med naturens kræfter lige i nærheden af, hvor man selv bor eller arbejder, det skaber en helt unik og nærværende oplevelse, som ikke fås andre steder.

2. På museet opdager du noget nyt om ægte mennesker
Hvert eneste menneske har sin helt egen livshistorie. Sådan er det i dag. Og sådan var det i tiderne før os.

Museerne fortæller historier om, hvordan mennesker har haft det fra oldtiden til i dag. Om deres madvaner. Om deres boliger. Om kampen for anerkendelse og overlevelse.

At besøge et museum handler derfor ikke kun om at se på ting. Og det handler slet ikke om at skulle se det hele eller huske alt, hvad der står på væggene. Museet giver adgang til et autentisk møde med mennesker, som har sat sig spor, og hvis liv kommer til live gennem det, de har efterladt sig.

Og der er så meget i den digitale verden i dag, som er “fake”, opfundet, strammet, dramatiseret. Men museet rummer den ægte vare, det oprindelige, udgangspunktet.

Et smykke, et spænde eller en nøgle fra vikingetiden, som for eksempel kan ses på museet i det gamle magtcentrum i Gl. Lejre, vidner om alt fra forfængelighed over behovet for at holde varmen til viljen til at passe på sine værdier.

Ved at tage på museum kan man på den måde opdage noget nyt og vigtigt og ægte om andre mennesker – og om det at være menneske i det hele taget.

3. Museet har plads til alle
Der er så mange steder i dag, hvor adgang er forbudt eller kun for nogle særligt udvalgte. Der er kvoter til studier. Der er klubber for særligt indviede. Der kan være stor forskel på moskéer og kirker og andre religiøse rum. Men museet har plads til alle. Museet er et neutralt rum, som er båret af tanken om, at alle har en historie, og at alle lever deres liv et sted.

På Roskilde Museum kan man således både leve sig ind i kongemagtens relationer til byen og få en forståelse for de helt almindelige borgeres slid under ildebrande, pest og økonomisk svære tider. Der er indføringer i domkirken som verdensarv, men også dele af en moské fra byens nyere tid. Der er guldalderkunst – og en racerbil fra Roskilde Ring.

Historien har mange ansigter og nuancer, som museet rummer – og giver god plads til. Alle er velkomne på museet.

Morten Thomsen Højsgaard

Morten Thomsen Højsgaard

Morten Thomsen Højsgaard er fra 1. juni 2019 museumsdirektør for ROMU. Han er uddannet som ph.d. og cand.mag. fra Københavns Universitet. Han har tidligere bl.a. arbejdet som redaktionschef i DR Kultur og som udviklingschef ved Kristeligt Dagblad.

 

4. Udstillingerne bygger på stor kærlighed til viden
Forud for enhver udstilling på et museum er der gået oceaner af tid med at indsamle, registrere, bevare, analyse og forstå meget store mængder af genstande, materialer, værker, udsagn. Det er dygtige mennesker, der arbejder på landets museer. Og med stor kærlighed til viden har de gjort sig enormt umage for at få det allervigtigste, det allerflotteste, det allermest sjældne frem i lyset og med på udstillingen.

Som besøgende på et kunst- eller kulturhistorisk museum bliver man derfor udsat for ”det bedste af det bedste” inden for museets område eller profil. Det er en kvalitetsoplevelse at gå på museum. Med store ord er det dannende og oplysende.

At få dansk rock og pop fra efterkrigstiden frem til i dag fortalt med lyd og lys og bevægelse på museet Ragnarock i den kreative bydel Musicon i Roskilde er et eksempel lige præcis på den form for kvalitet. Her bliver idoldyrkelse sat ind i en større sammenhæng. Her forbindes fankultur med det moderne samfunds udvikling.

Den slags helstøbte fortællinger kan ikke opleves andre steder, skrev en stor avis, da museet åbnede. Ragnarock er også blevet kaldt et af de fem bedste museer inden for sin genre på verdensplan.

Det er helt specielt, og det skyldes ikke mindst den kæmpe kærlighed til viden og den begejstring for stoffet, som fagpersoner og eksperter har lagt til grund for udstillingen. 

 

5. Museets arrangementer åbner en verden af historie
Udstillinger er én ting; noget andet og ekstra er alle de mange foredrag og arrangementer, der finder sted på museer fra Skagen til Lolland-Falster.

ROMU, som jo er fællesbetegnelsen for ti skønne museer omkring Roskilde Fjord, har på det seneste haft succes med at tilbyde fællessang fra Højskolesangbogen. Et kildemarked med gøgleri og høse-lotto på den 600 år gamle Tadre Mølle i Elverdamsdalen trak for nylig mere end 1.100 besøgende på én dag. Et besøg i domkirken i Roskilde med en guide, der kan åbne kongerækkens krinkelkroge, gør det historiske rum til et stykke lyslevende kulturarv.

Derfor kan det være en rigtig god idé at tjekke museets hjemmeside og arrangementskalender og måske booke en særlig omvisning. Ofte er der foredrag, debatter, arrangementer eller andre events, som gør det hele endnu mere attraktivt og livagtigt.

Et arrangement på et museum er i sig selv en god grund til at besøge museet enten for første gang – eller måske vende tilbage for at opleve det på en ny måde.

 

6. En oplevelse for hele familien
Børn har gratis adgang på langt de fleste museer i Danmark. Det er en rigtig god grundregel, som flere andre lande kunne lære en del af. Det handler om at give kulturarv og kulturoplevelser videre til næste generation på en let og retfærdig måde.

At børn kommer gratis ind betyder også, at det ikke koster en bondegård samlet set for en familie at gå på museum. Benyt gerne muligheden og tag tre generationer på museum. Bedstemor, mor og barn kan her virkelig få noget at tale om.

I Lützhøfts Købmandsgård i hjertet af Roskilde kan man for eksempel se og købe varer fra tiden mellem Første og Anden Verdenskrig. Flere fra den ældre generation kan stadig huske mærkerne og fortælle om, hvordan det var at handle uden dankort.

I ferieperioderne — sommer, efterår, jul og påske — kører ROMU særlige programmer, som gør museet ekstra spændende for børn og familier. Og på den måde kan museets rum blive til en oplevelse, der får hele familien til at tale sammen og komme hinanden mere ved.

 

7. Museet har omgivelser, man kan på opdagelse i
Uden for museet Færgegården i Frederikssund findes ikke blot den smukkeste have. Går man på opdagelse, finder man også en rekonstruktion af en hytte fra stenalderen, ligesom man kan komme til at gå på en helt autentisk jernaldervej.

Rundt om Lejre Museum kan man på den ene side via stier finde afmærkninger, der viser de største og mest fantastiske kongehaller fra vikingetiden. Og på den anden side står skibssætninger af sten, der vidner om fortidens rituelle og magiske verden.

I Roskilde findes der adskillige muligheder for at få historiske byvandringer, som pludselig betyder, at man som gæst ser på nutidens bybillede med helt andre øjne. Man får ikke bare et kig ned under jorden til kirkeruinen Sankt Laurentius, man kan i videre forstand blive henført til, ja, nærmest besat af hele middelalderens byrum.

Og det er kun tre hurtige eksempler på en generel tendens: Museerne er ikke bare interessante på grund af det, de rummer. Museernes bygninger, deres omgivelser, deres placeringer i gadebilleder og landskaber med historie er ofte også vildt interessante.

 

 

8. Museumskaffen lader indtryk bundfælde sig 
Trænger man til en pause, har museet også en stol, en lille café og en rigtig god kop kaffe. Museumskaffe smager helt særligt.

Ligesom anden juleaften eller snapsen til påske virker særlig god, når den indtages sammen med familie under forventningsfulde rammer. Det skal bare opleves, og det passer så fortrinligt sammen med de to ting: kultur og en kop kaffe.

På Roskilde Museum og på museum Ragnarock leveres kaffen og al den øvrige velsmagende mad af Café Freunde, en institution med en særlig social profil, som har gjort det muligt for en række unge mennesker med psykiske handicaps at få et rigtigt arbejde. Det er på én gang sympatisk og praktisk.

Caféen giver plads til at lade indtrykkene fra museets mange genstande, tekster, lyde og oversigter bundfælde sig. Og det tilfører endnu et lag af god mening til besøget på museerne.  

 

 

9. Få ideer til gaver, der skiller sig ud 
Mange mennesker bliver så begejstrede for besøget på museet, at de vil tage oplevelsen med hjem. Og en selfie foran en urokse eller et rituelt sværd er sjældent nok. Så der kommer museums-butikken til hjælp. Her er forslag til gaver til familien, ting, der bærer præg af udstillingerne, bøger, der oser af historie.

Faktisk kan butikken for nogle være den vigtigste anledning til at opsøge museet i første omgang. For når kæresten, studenten, konfirmanden eller morfar bare skal have den helt unikke gave, som ikke kan fås andre steder, og pakket ind som i gamle dage, så er museets butik et oplagt sted at lede.  

10. Museet har også brug for dig 
Museer er i det hele taget en god idé. For flertallet af danskerne er museerne simpelthen indbegrebet af kultur, viser en undersøgelse, som organisationen Mandag Morgen har offentliggjort i første halvdel af 2019.
Men museer kommer ikke af sig selv. De har brug for støtte, opbakning, brugere, gæster.

En sidste, men vigtig, grund til at gå på museum er derfor også, at det bidrager til at bevare og udvikle museet. Vi passer på kulturarven ved at bruge den, se den, tale om den, vise den til andre.

Museernes ansatte får ideer til udvikling ved at tale med brugere og få feedback og spørgsmål fra samfundet: Hvordan så fortidens klima ud? Brugte man også robotter i middelalderen? Hvad var det, som tiltrak vikingerne til området omkring Roskilde Fjord?

Når gæsterne kommer forbi og spørger, stopper op, ser efter, så skaber det glæde hos de ansatte på museerne. Der er smil i døren til museet. Og der en enestående adgang til viden om og forståelse af menneskers liv før og nu på den anden side af indgangsdøren.

Også derfor skal du og din familie skal være så hjertelig velkommen indenfor i museernes helt særlige verden. Der er rigtig mange gode grunde til og fordele ved at aflægge både små og store museer et besøg – og blive der et pænt stykke tid!  

 

 

OM ROMU

ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag har ROMU 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og ROMU har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende.

ROMU er et af 10 museer, der på landsplan er udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. Museet forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

Grundet den store interesse for det forrige foredrag afholder vi nu endnu et foredrag, det finder sted 2. septemeber 19-21.

Her holder beredskabsdirektør Lars Robétjé foredraget ’Domkirken brænder!’ – om branden i Roskilde Domkirke i 1968. Omkring 250 mand deltog i slukningen af branden, herunder pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker. Under foredraget deler han sine personlige beretninger og minder om branden og om livet på brandstationen.

Foredraget udbydes i samarbejde med Roskilde Museumsforening.

Det finder sted den 18. juni kl. 19-21 på Roskilde Museum.

Læs mere og køb billet her

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-3000

Oplev sjove sommersøndage for hele familien på Tadre Mølle

BEGIVENHED

Oplev sjove sommersøndage for hele familien på Tadre Mølle

19.06.2023

 Foto: ROMU

Over fire søndage i juli inviterer Tadre Mølle børn og deres familier til spændende aktiviteter. Kreative naturkunstværker udformes, naturen skal udforskes og brød skal bages i den gamle stenovn.

Sommer og søndag er i hvert fald på plads. Om der også kommer sol til de, der finder vej til Tadre Mølles alsidige og hyggelige ferieaktiviteter, må tiden vise. Men næsten uanset vejret bliver der gode muligheder for at få sig en feriesøndag fyldt med fælles oplevelser på tværs af generationer ved den kulturhistoriske perle i Elverdamsdalen.

Kreativt naturværksted

På det kreative naturværksted på Tadre Mølle skal børn og deres familier slippe deres indre kunstner løs og lave flotte kunstværker af de naturmaterialer, der findes rundt om møllen.

”Kyndige krea-vejledere vil hjælpe de besøgende med at skabe smukke kreationer af naturens materialer. Kun fantasien sætter grænser, når de besøgende gennem denne kreative aktivitet kommer tæt på naturen og skaber hyggeligt samvær,” siger museumsmedarbejder Maja Kvamm.

Det kreative naturværksted finder sted den 2. juli fra klokken 12:00-15:00.

Naturdage
Hele familien er inviteret, når Tadre Mølle holder naturdag i den smukke Elverdamsdal. Kyndige naturvejleder fra Nationalpark Skjoldungernes Land vil udstyre børn og deres familier med grej til at gå på opdagelse i naturens liv omkring den gamle vandmølle.

”Den kulturhistoriske perle Tadre Mølle ligger omgivet af smuk natur i Elverdamsdalen, og denne dag er der ekstra mulighed for at komme helt tæt på det krible- krablende liv, der findes ved møllen,” siger Maja Kvamm.

Naturdage på Tadre Mølle finder sted søndag den 16. juli og 23. juli fra klokken 11:00-14:00.

Bagedag
Den, der kommer først til mølle, får først malet melet. Korn skal kværnes til mel, og brød skal bages i Tadre Mølles gamle stenovn, når der inviteres til bagedag for hele familien.

”Oplev naturens kræfter, når den gamle vandmølle forvandler korn til mel. Få hænderne i dejen og mærk de gamle traditioner på egen krop. Der vil være forskellige aktiviteter på dagen, så alle familiens medlemmer kan sætte sanserne i brug,” siger Maja Kvamm.

Bagedagen på Tadre Mølle finder sted søndag den 20. juli fra kl. 12:00-16:00.

Billetter til alle arrangementer kan købes i Møllecafeen. Børn er gratis.

    MERE INDHOLD FRA TADRE MØLLE

    Tadre Mølle kalder til Kildemarked

    Tadre Mølle kalder til Kildemarked

    Søndag den 25. juni inviterer ROMU i samarbejde med Tadre Mølles Venner til en herlig markedsdag på den gamle møllegård. Kom og vær med, når den danske sommer står i pragt, og nyd den dejlige sommerstemning i Elverdamsdalen.

    post-5656

    Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien

    BEGIVENHED

    19.06.2023

    Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien

    Foto: Trine Sejthen, ROMU

    Alle sanser skal i brug, når Frederikssund Museum, Færgegården, inviterer børn og deres familier til at gå på opdagelse i naturen både til lands og til vands i sommerferien. I museumshaven kan man gå på jagt efter naturens magi og den ”sorte bogs” magiske trylleremse. Derudover skal fjordens dyr både røres, lugtes og smages. 

    Magiske planter og trylleformularer skal findes, når besøgende får udleveret en Sort Bog i museumsbutikken. Herefter kan de begive sig ud på jagt i museumshaven, hvor de med bogen i hånden, vil blive udfordret med fem opgaver, der skal løses, før de finder den magiske trylleremse. Løser man den sorte bogs opgaver, får man en lille belønning.

    ”En sort bog var en håndskreven magisk bog, som engang var udbredt blandt kloge koner og mænd. Bøgerne var fulde af viden om planter, naturens magi og onde væsner, og de indeholdt hemmelige opskrifter, trylleremser og gode råd til at opdage tyve, kurere sygdomme, afværge hekseri og meget mere,” fortæller vikarierende museumsinspektør Maja Kvamm, og fortsætter:

    ”Med vores sjove sommeraktivitet genopliver vi den sorte bog, og sender børn og deres familier på en spændende jagt efter magiske planter og beskyttende trylleremser i Færgegårdens eventyrlige museumshave,” siger hun.

    Ifølge Maja Kvamm gik der, særligt i 17- og 1800-tallet, rygter på Frederikssundegnen om, hvem der mon ejede sådanne sorte bøger. Folk var både bange for dem – men også nysgerrige på den store magi, bøgerne indeholdt.

    Besøg museumsbutikken på Færgegården i åbningstiden for at få udleveret alt, hvad der skal bruges. Børn kan deltage gratis i aktiviteten, mens voksne betaler almindelig entré til museet.

    Mød dyrene i fjorden

    Alle sanser får motion, når børn og deres familier skal røre, prøve, lugte, se og smage sig igennem fjordens maritime historie i sommerferien.

    Lige siden jægerstenalderen har nærheden til fjorden og dens dyreliv formet den måde, mennesker har levet, tænkt, talt, troet og spist på. I sommerferien inviterer Færgegården til hyggelige og sanselige aktiviteter i museumshaven, hvor de besøgende har rig mulighed for at udforske fjordens historie og myldrende dyreliv. Familierne kan gå på opdagelse i de mange akvarier, hvor fjordens smådyr kribler og krabler frem fra alle afkroge.

    ”Der er rejer, søpunge, krabber, rurer, sandkutlinger, tangnåle, hundestejler, brødkrummesvamp og mange flere. Man også prøve at bøde sit eget fiskegarn som i 1800-tallet, lave en vandkikkert og udforske fjordens mest gådefulde fisk: ålen. Der er også mulighed for selv at hoppe i fjorden med net og spand og fange de mange spændende smådyr,” fortæller Museumsinspektør Maja Kvamm.

    Museets formidlere fortæller i strandkanten og sørger for, at de besøgende får deres rejefangst med tilbage på museet, hvor de kan tilberede dem på gammeldags manér. Til sidst kan de konkurrere mod hinanden i årets store åledyst, hvor de prøver ålens fascinerende evner af på egen krop.

    Dagen igennem vil der blive fortalt sjove og forunderlige historier om alle dyrene.

    ”Ikke mange ved, at krabben tisser ud gennem øjnene, eller at man i 1500-tallet mente, at tangnålen kunne forudsige vejret,” siger Maja Kvamm.

    Den sorte bogs hemmeligheder
    Aktiviteten finder sted fra den 24. juni – 11. august. Åbningstiderne er tirsdag- søndag kl. 11-15.

    Mød dyrene i fjorden
    Aktiviteten foregår tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i uge 27 og 31. Alle dage kl. 11:00-15:00. 
    Børn under 18: gratis, voksne: 50 kr. (+ billetgebyr). Tilmelding er nødvendig. Tilmelding via Billetto

    Læs flere nyheder og artikler her.

    Eller besøg Frederikssund Museum, Færgegården her.

    FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
    FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

    FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

    Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

    Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

    ”Manden med ørnehjelmen” og mere end 400 andre genstande af guld, sølv og bronze er dukket op på en mark i Hornsherred og har fået ROMUs arkæologer til at spærre øjnene op. Fundet viser, at stedet – der ikke hidtil har påkaldt sig arkæologisk opmærksomhed – har haft en stor betydning i jernalder og vikingetid. Gennem mere end 1000 år.

    læs mere


    post-49

    Arkæologi

    ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

    post-49

    Vores viden

    I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.