Det var arbejdet med en udstilling om racerbanen Roskilde Ring, der bragte ildsjælen Carl Christian Hansen ind i museumsverdenen. Foto: INSP Media!
Carl Christian Hansen har levet et tempofyldt liv som topadvokat med praksis i København og han har rejst kloden rundt for at promovere og støtte dansk motorsport. Men roskildenseren har altid haft fødderne solidt plantet i sin fødeby. Gennem de sidste 16 år har han viet sin fritid til Roskilde Museumsforening.
“Jeg har set det meste af verdenen, men på en måde er jeg aldrig rigtig kommet ud over Korsbæks grænser,” griner Carl Christian Hansen. Med Korsbæk hentyder han til sin fødeby Roskilde, som gav inspiration til den fiktive by i tv-serien Matador.
Carl Christians egen familiehistorie kunne da også været taget ud af den folkekære tv-serie. Hans farfar var nemlig hovedperson i én af Roskildes største industrieventyr.
I 1912 grundlagde farfaren en lille tøjklemmefabrik i Hersegade 13 i Roskilde, hvor han begyndte at producere en ny opfindelse – tøjklemmer med metalfjeder.
Tøjklemmerne blev en succes og virksomheden voksede over årene. Men under besættelsen blev virksomheden alvorligt udfordret. Besættelsesmagten lagde nemlig beslag på al landets metal – selv den lille ståltråd som farfaren brugte i sine tøjklemmer.
Så fabriksejeren ændrede forretningsstrategi. Han satte sine medarbejdere, heriblandt sine egne sønner, til at grave tørv og samle træaffald, som de kunne sælge til roskildenserne, der manglede brændsel. Og det var midt i denne drøje besættelsestid, i virkelighedens Korsbæk, at Carl Christian Hansen kom til verden.
“Jeg blev født den 7. maj 1943, og mine brødre og jeg voksede op i et hus, som min far havde bygget lige ved siden af klemmefabrikken,” siger Carl Christian Hansen.
Efter krigen kunne familien fortsætte produktionen af tøjklemmer og fabrikken blev den største af sin slags i Europa. Men fabriksejernes barnebarn var ikke synderligt interesseret i tøjklemmeproduktion. Faktisk var der ikke meget i Roskilde, der kunne ophidse den unge Carl Christian.
“Jeg kan huske at mine skoleklasse ofte besøgte Roskilde Museum. Der var endeløse rækker af pilespidser og rustne sværd, og vi syntes det var ret kedeligt. Det eneste vi glædede os til var, når der blev afholdt fodboldkamp eller når cirkus kom til byen. Men så begyndte vi pludselig at kunne høre motorstøjen fra Roskilde Ring,” siger Carl Christian Hansen.
Motorsportsbanen Roskilde Ring blev indviet i 1955 og var den første permanente motorbane i Skandinavien.
“Her kunne vi opleve internationale motorsportsstjerner der lå og brølede rundt i deres Ferrarier, Maseratier og MG’er foran 30.000 tilskuere. Det var en fantastisk ny verden – og det blev mit liv,” siger Carl Christian Hansen.
Fabrikejerens barnebarn skulle dog snart til at tænke på fremtiden. Efter studentereksamenen fra Roskilde Katedralskole begyndte han på jurastudiet i København. Men Carl Christian flyttede aldrig til hovedstaden.
“Jeg kunne ikke se nogen grund til at flytte fra Roskilde. Selv efter studiet, da jeg åbnede praksis i København, tog jeg frem og tilbage hver dag. Efter de travle timer i København var det nemlig rart at komme tilbage til roen,” siger Carl Christian Hansen.
Helt roligt har det dog ikke været i Roskilde. Carl Christian nåede at opleve nogle af tidens største internationale racerløb på Roskilde Ring, inden banen lukkede i 1968.
Carl Christian fortsatte med at dyrke motorsporten som medlem af Dansk Automobil Sports Union, hvor han i 1990 blev valgt som præsident. Gennem de næste 13 år var med til at promovere dansk racersport, både herhjemme og ud over landets grænser.
Selvom Carl Christians liv har været præget af fart og tempo, har han altid haft fødderne solidt plantet i Roskilde og været præget af minderne fra byens racerbane. I 2002 var han således en af hovedkræfterne bag en populær udstilling om Roskilde Ring på Roskilde Museum.
Racerbilen, en Alfa Dana Midget 500 ccm, drønede rundt i Roskilde Ring i slutningen af 1950’erne. Nu har den fået en fornem plads på Roskilde Museum. Foto: INSP Media!
Efter den positive oplevelse med samarbejdet om udstillingen, meldte Carl Christian sig ind i Roskilde Museumsforening, som han blev formand for i 2015.
“I min tid har foreningen været med til at åbne dørene mere op Roskildes borgere, især med formidling om byens nyere tid, som borgerne har kunne spejle sig i, fx med Roskilde Ring, spritfabrikken, klemmefabrikken og Roskilde Festivalen,” siger Carl Christian Hansen.
Museumsforeningen drømmer nu, med Carl Christian. som primus motor, om at komme op på 1.000 medlemmer. En ny folder til byens kulturinstitutioner er en af vejene frem mod det nye mål.
“Vi er meget taknemmelige for de utallige timers frivilligt arbejde som Carl Christian har lagt i museumsforeningen. Han har fået foreningen til at vokse og gro, ikke bare ved at være en enorm dygtig formand, men også takket være hans stærke menneskelige kvaliteter. Han er altid veloplagt, loyal og har hjertet på rette sted,” siger ROMU’s museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard.
Da Roskilde Museum blev en del af museumskoncernen ROMU, trådte Carl Christian også ind i koncernens bestyrelse som repræsentant for Roskilde Museumsforening. I 2021 overlader han sin bestyrelsespost til formanden for museumsforeningen i Frederikssund.
Portræt af en frivillig:
- Carl Christian Hansen
- Bor i Roskilde
- Født den 7. maj 1943
- Uddannet jurist fra Københavns Universitet
- Har siden 2004 været aktiv i museumsforeningen, først som medlem og siden som formand og foreningens repræsentant i ROMU’s bestyrelse.
Vil du også være en del af fællesskabet?
Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum08.11.2024Rockmuseets juleudstilling kan allerede opleves nu og frem til d. 22. december. Foto Kristian Grøndahl /ROMU. Igen i år bliver der skruet kraftigt op for julen på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Hele november og...
Årets Lysfest sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser
Årets Lysfest sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser04.11.2024Traditionen tro vil et festligt optog bevæge sig langs Kulturstrøget. I år får det lysende optog selskab af Roskilde Garden. Foto: Simon Fogh Karlshøj/ Havblaa Media Den sidste fredag i...
Oplev Poul Krebs helt tæt på
Oplev Poul Krebs helt tæt på 21.10.2024 Poul Krebs gæster Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK i novembermørket til en særlig artist talk, hvor den erfarne sanger og sangskriver vil se tilbage og i den grad også frem på et nyt års komme En aften med Poul Krebs er altid...
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard – farvel til en ener
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard - farvel til en ener 14.10.2024 Peder Bundgaard var blandt meget andet manden bag Gasolin's visuelle univers, her cover-fotoet til Gas' 6. I forbindelse med rockmuseets Gasolin'-udstilling i 2019 fortalte Bundgaard, at det var...
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger