Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
17.03.2025
Af Kathrine Meyer Jørgensen

Roskildes store kulturarvsinstitutioner tager nu hul på et samarbejde om at lede efter spor af fortiden på grænsen mellem land og vand. Jesper Langkilde, arkæolog og museumsinspektør i ROMU, og Louise K. Henriksen, Vikingeskibsmuseets projektleder for formidling i Nyt Museum, forbereder området, hvor ROMU nu går i gang med de arkæologiske forundersøgelser, inden der om få år skal bygges en ny udstillingsbygning til de fem Skuldelevskibe. Foto: Werner Karrasch /Vikingeskibsmuseet
”Uanset, hvad arkæologerne fra ROMU finder i søgegrøfterne, er det deres forpligtelse at dokumentere det. Denne forundersøgelse vil danne grundlag for at vurdere, om det nye byggeri ifølge museumsloven kræver egentlige udgravninger af hele eller dele af byggefeltet. Slots- og Kulturstyrelsen træffer den endelige beslutning på baggrund af en indstilling fra ROMU,” afslutter Jesper Stub Johnsen, chef for museumsfaglig afdeling på Vikingeskibsmuseet.
Sikkerhedsrisiko og forurenet jord
I løbet af 1800-tallet og 1900-tallet blev det lavvandede område i fjorden stille og roligt fyldt op med affaldsjord.
I 2019 foretog COWI en rapport med en historisk gennemgang af forurening og geoteknisk viden af projektområdet ved Vikingeskibshallen og Roskilde havn. Her fremgår det af et borgmesterbrev fra 1935, at Strandengen blandt andet er opstået ved, at der blev kørt affaldsjord fra eksempelvis garverier til det lavvandede område.
Det område, hvor der i dag er parkeringsplads, her lå før i tiden et gasværk, som har forurenet den omkringliggende jord. Desuden fandt man forurenet jord, da man gravede ud til Museumsøen i 1993 og denne jord blev lagt i 1,5 meters lag på en allerede forurenet grund og forseglet med asfalt i kraft af parkeringspladsen.
Når gravemaskinerne har fjernet de første jordlag kommer ROMUs arkæologer derfor til at arbejde med sikkerhedsudstyr og værn mod tungmetaller og skadelig kemiske jordtyper, som er tilstede i de øverste jordlag.
Området bliver også hegnet ind af sikkerhedsmæssige årsager, for at forbipasserende ikke risikerer at komme i kontakt med jorden.
ARKÆOLOGISKE FORUNDERSØGELSER VED VIKINGESKIBSMUSEET
Forundersøgelserne vil blive udført i tre brede søgegrøfter i lige linjer:
To linjer, hvor den nye museumsbygning skal opføres.
En linje på den østlige side af kildeudløbet, hvor kilden skal flyttes til.
Mandag d. 17. marts 2025 begynder undersøgelserne af området for den nye udstillingsbygning.
Efter 5. april undersøges den østlige side af kilden.
Formålet er, at identificere potentielle arkæologiske fund og vurdere behovet for yderligere udgravninger inden etablering af en ny udstillingsbygning til de fem Skuldelevskibe.
ROMU har det arkæologiske ansvar på land i Roskilde Kommune, og står for undersøgelsen.
Søgegrøfterne bliver gravet dybe nok til at nå den oprindelige fjordbund og strandeng, 1-2 meter under fyldlagene fra 1800-tallet.
OBS sikkerhed: Da fyldlagene består af miljøforurenet jord vil arkæologerne arbejde med sikkerhedsudstyr. Området vil blive hegnet ind, og der vil ikke være offentlig adgang.
FAKTA OM NYT VIKINGESKIBSMUSEUM
Vinderprojektet indeholder:
En transformation og den eksisterende Vikingeskibshal
En ny ankomst- og udstillingsbygning til Skuldelevskibene
Bearbejdning af landskab, herunder offentlig klimasikring og skybrudsikring øst for hallen
Ny cykel-/gangsti, promenade med byrum og en ny gangbro over havnen
Koncept for formidling, bæredygtighed og klimasikring
Størrelse:
Den transformerede Vikingeskibshal er 2750 m2 etagemeter.
Den nye ankomst og udstillingsbygning er 3217 m2 etagemeter.
Pris og finansiering:
På nuværende tidspunkt er der fuld finansiering til byggeriet af den nye ankomst- og udstillingsbygning til Skuldelevskibene samt en delvis finansiering af landskabet. Prisen for den nye bygning samt den finansierede del af landskabet er 310 millioner.
Vikingeskibsmuseet er i daiolog med fonde om at få finansieret transformationen af Vikingeskibshallen samt det resterende landskab. Rest finansieringen er 250 millioner.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.