Bogserien “Danske albums” bliver til spotudstillinger på Danmarks rockmuseum
29.09.2023
Af Henrik Tuxen
Parterne bag aftalen mellem forlaget Multivers, som står bag ”Danske albums”, og Danmarks rockmuseum RAGNAROCK ser frem til det langsigtede samarbejde. Fra venstre: forfatterne og redaktørerne Henrik Marstal og Jan Poulsen, forlagsdirektør Jonas Damgaard-Mørch, samt museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard. Foto: Stine Blegvad, red. Kristian Grøndahl /RAGNAROCK
Redaktørerne og forfatterne Henrik Marstal og Jan Poulsen står i front, når forlaget bag ”Danske albums” indgår et langsigtet samarbejde med Danmarks rockmuseum RAGNAROCK. Den fælles mission er at styrke pop- og rockkulturens ofte underbelyste betydning, med det klassiske album som centrum.
I foråret 2023 sprængte forlaget Multivers lidt af en bombe i musiklivet. På én gang udgav forlaget fem bøger om fem specifikke albums, der har haft særlig betydning i sin samtid. Udvalgte albums, som har påvirket musikudviklingen, skabt nye veje og retninger, med artisterne Kim Larsen, Natasja, Malk de Koijn, Anne Linnet og Sods (senere Sort Sol).
Nu går forlaget nye veje sammen med rockmuseet RAGNAROCK, der drives af museumsorganisationen ROMU. Seriens redaktører Henrik Marstal og Jan Poulsen har nemlig sammen med Multivers’ direktør Jonas Damgaard-Mørch indgået et langsigtet samarbejde med museet.
”Popkulturen afspejler samtiden og er et vigtigt parameter, når det gælder identitet, stil og tidsånd. Hvert album repræsenterer en kultur. Det er både historie og samtidshistorie, og derfor hører det naturligt hjemme på et museum, fortæller Jan Poulsen, der ud over at være den ene redaktør på serien også står bag bogen om Sods-albummet Minutes to go.
Han uddyber:
”Danske albums” passer perfekt til RAGNAROCK, og der er store muligheder for at udvikle samarbejdet. Jeg håber, vi i fællesskab kan fremme og styrke dansk musikformidling og kaste lys på, hvordan musikken både præger, former og afspejler samtiden og kulturen.”
Årlige spotudstillinger
Samarbejdet skal blandt andet resultere i årlige spotudstillinger, hver med afsæt i én af bogseriens albums. På museet kan bøgernes indhold foldes ud som fortællinger i fysiske rum og kobles med autentiske genstande, som knytter sig til fortællingerne og til det enkelte album.
Forfatter til bogen om Kim Larsen-albummet Værsgo og medredaktør Henrik Marstal har store forventninger til potentialet:
”Det er de helt rigtige rammer. RAGNAROCKs geografiske placering, arkitektur, indhold og virke supplerer rigtig godt, hvad vi vil med serien. Indtil videre har vi udgivet fem bøger, og vi kan se, at serien har et publikum derude. Vi håber, der kommer mange flere bogudgivelser, og at serien får en lang og varieret historik. Det er noget, vi kan udvikle i samarbejde med RAGNAROCK, som ud over at stå bag spotudstillingerne, for eksempel kan være en strålende ramme for fremtidige arrangementer relateret til bøgerne.”
Passer perfekt
Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard har som forfatterne og forlaget store forventninger til samarbejdet:
”Dansk rock- og pophistorie er underbelyst. Vi vil gerne medvirke til at højne forståelsen for musikkens kulturhistoriske betydning. Vi står nu med en treårig aftale, der kan forlænges. Der er flere ting, vi som museum kan bidrage med i den løbende formidling i forhold til såvel udstillinger og salg som øget fokus på den musik, vi gennem de sidste årtier har hørt, og hvordan den har påvirket os. Vi glæder os virkelig meget til at udvikle samarbejdet.”
Morten Thomsen Højsgaard ser flere måder, hvorpå museet kan være med til at løfte opgaven:
”Vi som museum kan bidrage til arbejdet med seriens fremtidige bøger med vores ekspertise, vores arkiv og vores samling. Med spotudstillingerne kan vi føje nye dimensioner til både lytte- og læseoplevelsen og formidle fortællingerne på andre måder, end bøgerne kan. Samarbejdet er til gavn for begge parter. Men dem, der får allermest ud af det, er musikelskere over hele landet, som nu får flere muligheder for at genopleve og forstå rødderne til de store vendepunkter i populærmusikken herhjemme”.
Fakta:
- ”Danske albums” er en serie med fokus på markante udgivelser i dansk musik fra 1960’erne og frem. Den skrives af fagfolk med ekspertviden om albummet og dets område.
- Serien redigeres af Henrik Marstal og Jan Poulsen og udgives af forlaget Multivers i et samarbejde med VEGA og fremover også museumsorganisationen ROMU, der driver Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
- De første bøger i serien udkom i maj 2023. De fem titler er Minutes to go (Sods), Værsgo (Kim Larsen), I Danmark er jeg født (Natasja), Sneglzilla (Malk de Koijn) og Marquis De Sade (Anne Linnet).
- De næste bøger udkommer i 2024 og vil bl.a. blive præsenteret, forhandlet og være genstand for mindst én spotudstilling på RAGNAROCK i Roskilde.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Oplev Poul Krebs helt tæt på
Oplev Poul Krebs helt tæt på 21.10.2024 Poul Krebs gæster Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK i novembermørket til en særlig artist talk, hvor den erfarne sanger og sangskriver vil se tilbage og i den grad også frem på et nyt års komme En aften med Poul Krebs er altid...
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard – farvel til en ener
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard - farvel til en ener 14.10.2024 Peder Bundgaard var blandt meget andet manden bag Gasolin's visuelle univers, her cover-fotoet til Gas' 6. I forbindelse med rockmuseets Gasolin'-udstilling i 2019 fortalte Bundgaard, at det var...
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger
Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Stumfilm og sommerståhej – købmandsgårdens kinograf viser film som for over hundrede år siden
Sæt dig til rette, og bliv revet med af de seks stumfilm, som Lützhøfts Købmandsgaard viser over sommeren. Røde scenetæpper, sprød klavermusik og bolsjer i kræmmerhuse sætter stemningen, som den var i en af Roskildes første biografer.