Bogserien “Danske albums” bliver til spotudstillinger på Danmarks rockmuseum

29.09.2023

Af Henrik Tuxen

Parterne bag aftalen mellem forlaget Multivers, som står bag ”Danske albums”, og Danmarks rockmuseum RAGNAROCK ser frem til det langsigtede samarbejde. Fra venstre: forfatterne og redaktørerne Henrik Marstal og Jan Poulsen, forlagsdirektør Jonas Damgaard-Mørch, samt museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard. Foto: Stine Blegvad, red. Kristian Grøndahl /RAGNAROCK

Redaktørerne og forfatterne Henrik Marstal og Jan Poulsen står i front, når forlaget bag ”Danske albums” indgår et langsigtet samarbejde med Danmarks rockmuseum RAGNAROCK. Den fælles mission er at styrke pop- og rockkulturens ofte underbelyste betydning, med det klassiske album som centrum.

I foråret 2023 sprængte forlaget Multivers lidt af en bombe i musiklivet. På én gang udgav forlaget fem bøger om fem specifikke albums, der har haft særlig betydning i sin samtid. Udvalgte albums, som har påvirket musikudviklingen, skabt nye veje og retninger, med artisterne Kim Larsen, Natasja, Malk de Koijn, Anne Linnet og Sods (senere Sort Sol).

Nu går forlaget nye veje sammen med rockmuseet RAGNAROCK, der drives af museumsorganisationen ROMU. Seriens redaktører Henrik Marstal og Jan Poulsen har nemlig sammen med Multivers’ direktør Jonas Damgaard-Mørch indgået et langsigtet samarbejde med museet.

”Popkulturen afspejler samtiden og er et vigtigt parameter, når det gælder identitet, stil og tidsånd. Hvert album repræsenterer en kultur. Det er både historie og samtidshistorie, og derfor hører det naturligt hjemme på et museum, fortæller Jan Poulsen, der ud over at være den ene redaktør på serien også står bag bogen om Sods-albummet Minutes to go.

Han uddyber:

”Danske albums” passer perfekt til RAGNAROCK, og der er store muligheder for at udvikle samarbejdet. Jeg håber, vi i fællesskab kan fremme og styrke dansk musikformidling og kaste lys på, hvordan musikken både præger, former og afspejler samtiden og kulturen.”

Årlige spotudstillinger 

Samarbejdet skal blandt andet resultere i årlige spotudstillinger, hver med afsæt i én af bogseriens albums. På museet kan bøgernes indhold foldes ud som fortællinger i fysiske rum og kobles med autentiske genstande, som knytter sig til fortællingerne og til det enkelte album.

Forfatter til bogen om Kim Larsen-albummet Værsgo og medredaktør Henrik Marstal har store forventninger til potentialet:

”Det er de helt rigtige rammer. RAGNAROCKs geografiske placering, arkitektur, indhold og virke supplerer rigtig godt, hvad vi vil med serien. Indtil videre har vi udgivet fem bøger, og vi kan se, at serien har et publikum derude. Vi håber, der kommer mange flere bogudgivelser, og at serien får en lang og varieret historik. Det er noget, vi kan udvikle i samarbejde med RAGNAROCK, som ud over at stå bag spotudstillingerne, for eksempel kan være en strålende ramme for fremtidige arrangementer relateret til bøgerne.”

Passer perfekt

Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard har som forfatterne og forlaget store forventninger til samarbejdet:

”Dansk rock- og pophistorie er underbelyst. Vi vil gerne medvirke til at højne forståelsen for musikkens kulturhistoriske betydning. Vi står nu med en treårig aftale, der kan forlænges. Der er flere ting, vi som museum kan bidrage med i den løbende formidling i forhold til såvel udstillinger og salg som øget fokus på den musik, vi gennem de sidste årtier har hørt, og hvordan den har påvirket os. Vi glæder os virkelig meget til at udvikle samarbejdet.”

Morten Thomsen Højsgaard ser flere måder, hvorpå museet kan være med til at løfte opgaven:

”Vi som museum kan bidrage til arbejdet med seriens fremtidige bøger med vores ekspertise, vores arkiv og vores samling. Med spotudstillingerne kan vi føje nye dimensioner til både lytte- og læseoplevelsen og formidle fortællingerne på andre måder, end bøgerne kan. Samarbejdet er til gavn for begge parter. Men dem, der får allermest ud af det, er musikelskere over hele landet, som nu får flere muligheder for at genopleve og forstå rødderne til de store vendepunkter i populærmusikken herhjemme”.  

Fakta:

  • ”Danske albums” er en serie med fokus på markante udgivelser i dansk musik fra 1960’erne og frem. Den skrives af fagfolk med ekspertviden om albummet og dets område.
  • Serien redigeres af Henrik Marstal og Jan Poulsen og udgives af forlaget Multivers i et samarbejde med VEGA og fremover også museumsorganisationen ROMU, der driver Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
  • De første bøger i serien udkom i maj 2023. De fem titler er Minutes to go (Sods), Værsgo (Kim Larsen), I Danmark er jeg født (Natasja), Sneglzilla (Malk de Koijn) og Marquis De Sade (Anne Linnet).
  • De næste bøger udkommer i 2024 og vil bl.a. blive præsenteret, forhandlet og være genstand for mindst én spotudstilling på RAGNAROCK i Roskilde.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Kom til årets hyggeligste møllejul!

Kom til årets hyggeligste møllejul!

Tadre Mølles Venner og ROMU byder julen velkommen på den smukke og historiske Tadre Mølle, når årets traditionsrige julemarked løber af stablen den 3. december.

Alle sanser er i spil, når Færgegården juler

Alle sanser er i spil, når Færgegården juler

Juletræet er pyntet med spiselige lækkerier, bålgryden buldrer med svinefedt, og værkstederne bugner af garn, silkepapir, stearinlys og juleneg, der venter på at blive forvandlet til det fineste julepynt. Traditionen tro skal de danske juletraditioner smages, duftes og røres, når Færgegården inviterer til julearrangement den 16. og 17. december.

RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul

RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul

Trænger du til at få renset ørerne for bjældeklang? Så slå vejen forbi RAGNAROCK, som for første gang hylder julens musik. I udstillingen kan du støde på de uundgåelige, danske julehits og de store crooneres snebløde ørehængere om juleromancer. Men forbered dig også på at møde julens mere beskidte, perverse og spraglede lydside. Med den nye juletradition ønsker hele Danmarks rockmuseum alle en Merry Freakin’ Jul!

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024

Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig

Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig

Den 23. november slår Roskilde Museum dørene op for en ny permanent udstilling, der kaster lys på, hvordan krigene i det 20. århundrede har påvirket livet i Roskilde. Fotos og genstande fra museets samling fortæller om håb og frygt i krigens skygge.

Optoget er tilbage ved Lysfest 2024

Optoget er tilbage ved Lysfest 2024

Efter fire år med Lysfest uden det store og flotte optog, vender optoget tilbage, når der afholdes Lysfest 2024 den 2. februar omkring Kulturstrøget i centrum af Roskilde. Lysfesten 2024 får undertitlen ”Den Legende Lysfest”, som skal få både børn og voksne til at lege og bevæge sig i byrummet.

Museumspraktik i Roskildes historie

Museumspraktik i Roskildes historie

Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024

Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde

Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde

Torsdag den 12. oktober er der verdensarvsdag i Roskilde for at markere den særstatus, som byens storslåede katedral har. Der er fri adgang på dagen, hvor byens borgere og andre interesserede inviteres med til en række festlige og informative aktiviteter.

Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke

Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke

Torsdag den 12. oktober markerer Roskilde UNESCO’s Verdensarvsdag. Domkirken inviterer dagen igennem til en række aktiviteter for store og små. Der er fri adgang og mulighed for rundvisning, og eventyrlig lyskunst giver et nyt blik på kirkens kunst og udsmykninger fra middelalderen.

Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.