Artikel

Roskilde Museum inviterer sammen med Roskilde Universitet byens borgere og andre interesserede til at deltage i en offentlig høring om menneskerettigheder. “Vi vil som byens museum gerne tage del i aktuelle diskussioner, der vedrører byens liv og hverdag,” siger museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

Det er Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder, der i samarbejde med en række universiteter skal afholde høringer landet over, da Danmark skal aflevere en rapport til FN’s Menneskerettighedsråd i oktober i år.

 Og det er naturligt for Roskilde Museum at gå ind i et samarbejde med Roskilde Universitet om at afholde en høring og være i dialog med byens borgere. Det siger Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

 “Vi vil meget gerne være en del af arrangementer som dette. Det giver mening i forhold til det, vi mener, et bymuseum kan og skal – netop at tage del i aktuelle diskussioner, der rører sig i byen,” forklarer hun.

 “Og her kan vi og universitetet arbejde sammen på en meningsfuld måde. For vi kan bidrage med noget forskelligt, når det kommer til at løfte opgaver angående dannelse, oplysning og demokrati,” siger Dorthe Godsk Larsen.

 “Vi er begge forsknings- og dannelsesinstitutioner, men Roskilde Universitet har som uddannelsesinstitution et langt bredere perspektiv end os, hvor vi har vores fokus rettet imod byens aktuelle udvikling og historie. Vi mener, at den synergi gør, at vi kan løfte dette arrangement på en interessant måde.”

 Tættere på Roskilde og virkeligheden

 Line Engbo Gissel, der er lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, forklarer, at samarbejdet med Roskilde Museum kan styrke universitetets position i lokalsamfundet.

 “Vi vil gerne trække universitetet lidt tættere på byen, skabe en sammenhæng mellem det, der sker herude, og det, der sker i byen. Det kan et samarbejde med Roskilde Museum være med til,” siger hun.

 Line Engbo Gissel peger på, at en høring som denne også rammer plet, når det kommer til universitetets mål.

 “Vi vil gerne være relevante for virkeligheden. Vi underviser til dagligt i FN’s system og i menneskerettighedssystemet, og der er studerende, der er med til at arrangere høringen. Så vi synes, at det kæder undervisningen rigtig godt sammen med noget, der foregår i virkeligheden,” forklarer hun.

At være relevante for virkeligheden er et mål som Roskilde Museum også kan tilskrive sig.

”Vi har her i foråret en arrangementsrække, der tager afsæt i FN’s verdensmål, netop for at understrege, at museet ikke kun har fokus på fortid, men også nutid og fremtid”, siger Dorthe Godsk Larsen.

 Vigtigt at inddrage borgerne

Christoffer Badse er monitoreringschef i Institut for Menneskerettigheder og er en af oplægsholderne. Han understreger vigtigheden af at diskutere et vigtigt emne som menneskerettigheder med borgerne.

“Det er virkelig relevant at blive ved med at diskutere menneskerettigheder. Det fylder i vores liv. Tænk på diskussioner om forsamlings- og ytringsfrihed, børns rettigheder, Tibetkommissionen, hvordan vi behandler folk i asylsystemet, kriminalisering af tiggeri, øget overvågning og mange andre ting.”

Her kan en høring, hvor aktører som Roskilde Museum og Roskilde Universitet engagerer det lokale, drage borgerne med ind i diskussionerne.

 “Vi håber, vi får yderligere inspiration fra borgermøderne til at tage problemstillinger op med myndighederne og det internationale samfund. Ikke bare for at gøre det, men med henblik på forandring,” slutter Christoffer Badse.

Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder afholder en række borgermøder om menneskerettigheder landet over sammen med universiteterne.

Mødet i Roskilde bliver afholdt den 9. marts kl. 17-19 Byrådssalen, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde.  

Der er gratis adgang. Begrænsede antal pladser og tilmelding nødvendig: https://events.ruc.dk/borgermoede-upr senest d. 8/3 kl. 22.00.

Læs flere artikler her

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.