Persondataforordning Den 25. maj 2018 træder EU’s persondataforordning i kraft. I den forbindelse har ROMU gennemgået de områder, hvor persondata håndteres og opbevares. I forlængelse heraf er arbejdsgange og sikkerhedsprocedurer blevet justeret. Grundlæggende har ROMU udredt på hvilket grundlag persondata anvendes samt hvordan jf. følgende vejledning: 

https://www.datatilsynet.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/Vejledninger/Captia_Generel_informationspjece__formateret___DOK446249_.pdf

Persondata behandles inden for en lang række områder på ROMU. Sikkerhedsprocedure og relevans for behandlingen varierer efter formål. Der er for de forskellige områder beskrevet efterfølgende procedurer. Ansatte på museet forpligtiger sig ved ansættelsen til at overholde museets retningslinjer jf. museets personalepolitik.

Dataansvar ROMU behandler personoplysninger for at kunne varetage administrationen af driften af museet i overensstemmelse med formålet. Denne persondatapolitik forklarer, hvordan museet behandler persondata for både eksterne samarbejdspartnere, borgere og ansatte.

ROMU er dataansvarlig og har følgende kontaktoplysninger: Museumskoncernen ROMU Sankt Ols Stæde 3 4000 Roskilde romu@romu.dk +45 4631 6500

Museet behandler oplysninger i forbindelse med kontraktindgåelse, sagsbehandling, anvendelse af hjemmeside, tilmelding til nyhedsbrev og maillister, mødevirksomhed og generelle udviklings- og driftsopgaver.

Museet kan desuden på egen hånd indsamle og behandle opdaterede personoplysninger i forbindelse med kontrol af kontaktoplysninger og identitet for registranter samt validering af kontaktoplysninger ved opslag i CPR og CVR, se nærmere nedenfor. Dette er nødvendigt for at sikre, at de personoplysninger, vi behandler, er retvisende, hvilket er et krav ifølge bogføringslovgivningen mv.

Fair og transparent behandling af personoplysninger Ved indsamlingen af persondata oplyser ansatte samt eksterne leverandører, samarbejdspartner m.v. om, hvilke oplysninger museet behandler og til hvilket formål. Man modtager oplysning herom på tidspunktet for indsamling af persondata.

Informationssikkerhed På museet har sikkerhed høj prioritet. Vi har fokus på, hvordan vi beskytter vores data, systemer og service. Vores politik for informationssikkerhed er grundlaget i vores arbejde med at sikre vores systemer og services samt vores kunders data. Vores høje standard for informationssikkerhed betyder blandt andet, at vi beskytter vores kritiske og følsomme informationer og informationssystemer mod kompromittering og anden uautoriseret anvendelse. Vi sikrer, at persondata ikke bliver tilintetgjort ved en fejl, går tabt, bliver ændret, offentliggjort uautoriseret samt at uvedkommende ikke får adgang eller kendskab til dem. Museet er underlagt Roskilde Kommunes IT-systemer og herigennem underlagt kommunens IT-politik og sikkerhed, dette omfatter at hver ansat har et H-drev, som kun den pågældende medarbejder har adgang til.

Databehandleraftale Vi indgår altid en databehandleraftale med leverandører, der behandler personoplysninger på vores vegne, og vi sikrer, at vores databehandlere lever op til en høj standard for informationssikkerhed.

Sletning af personoplysninger Vi sletter personoplysninger, når de ikke længere er nødvendige i forhold til de formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dem. Selv om man f.eks. opsiger sin aftale om at handle med os kan vi være forpligtet at opbevare dine oplysninger jf. bogføringsloven mv. i 5 år. Det er oplysninger, som er nødvendige for at kunne fastlægge vigtige handlinger foretaget af borgere, samarbejdspartnere m.v. eller museet i løbet af samarbejdsforholdet. Det kan f.eks. være oplysninger, som museet har brug for med henblik på at kunne fastlægge eventuelle retskrav, som måtte udspringe af et aftaleforhold mellem en registrant eller registrator og os. Vi gennemgår løbende vores behov for opbevaring af oplysninger, så vi ikke gemmer mere end højst nødvendigt.

Markedsføring eller kommerciel brug ROMU udleverer ikke personoplysninger til tredjemand med henblik på markedsføring eller anden kommerciel brug

Indsigtsret Man har til enhver tid ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger, museet har registeret om egenperson. Ved henvendelse om indsigt i egne oplysninger, vil museet stille krav om dokumentation for din identitet (også et krav efter hvidvaskloven) for at sikre, at oplysninger kun udleveres til rette vedkommende.

Hvis man anmoder om det, kan museet oplyse pågældende om de oplysninger, museet behandler om vedkommende. Adgangen kan dog være begrænset af hensyn til andre personers privatlivsbeskyttelse, til forretningshemmeligheder eller immaterielle rettigheder.

Ved spørgsmål m.v. om indsigtsret fremsendes en mail til romu@romu.dk med angivelse af ”Indsigt i personoplysninger” som emne.

Adgang til sletning eller rettelse af dine personoplysninger Hvis man mener, at de personoplysninger, museet behandler om egenperson, er unøjagtige, har man ret til at få dem rettet. Man skal henvende dig til hovedadressen og oplyse museet om, hvori unøjagtighederne består, og hvordan de kan rettes.

I nogle tilfælde har museet en forpligtelse til at slette respektive personoplysninger. Hvis man mener, at de pågældende persondata ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som museet indhentede dem til, kan man bede om at få dem slettet. Man kan også kontakte museet, hvis man mener, at de respektive persondata bliver behandlet i strid med lovgivningen eller andre retlige forpligtelser.

Når man henvender dig med en anmodning om at få rettet eller slettet dine personoplysninger, undersøger vi, om betingelserne er opfyldt, og gennemfører i så fald ændringer eller sletning så hurtigt som muligt.

Cookie- og Privatlivspolitk De fleste hjemmesider bruger cookies – det gør vores også. De bruges til at få hjemmesiden til at fungere og til at indsamle statistik. Viden om hvordan hjemmesiden bruges, hjælper os med at optimere hjemmesiden. Du kan slå cookies fra på din PC/mobile enhed, hvis du ikke ønsker at blive talt med i statistik. Læs mere på hjemmesiden: www.MineCookies.org

Vi videregiver eller sælger ikke persondata til tredjepart.

Denne hjemmeside anvender cookies til følgende formål: 1: Trafikmåling, så vi ved hvor mange, der besøger vores hjemmeside. 2: Optimering af design af hjemmeside via generet webstatistik

Ved at benytte hjemmesiden www.romu.dk – samt tilhørende sider, accepterer du, at vi bruger cookies.

1: Hvad er cookies? En cookie er en lille tekstfil, som gemmes på din computer. Cookies kan indeholde tekst og tal, herunder f.eks. datoer. Cookies tjener til, at en hjemmeside kan gemme specifikke oplysninger hos brugeren, således at hjemmesiden senere kan genkende brugeren eller indlæse disse oplysninger. Det kan f.eks. være login-oplysninger, oplysninger om tidligere besøg, og hvilke dele af hjemmesiden du har besøgt. En cookie er ikke et program og indeholder ikke virus eller lignende skadelige koder.

Cookies kan kun indlæses af den adresse (hjemmeside), som de er gemt fra. Almindelige cookies, som gemmes fra hjemmesiden, gemmes typisk fra den adresse, du kan se i browserens adresselinje. Men en hjemmeside kan også indeholde fragmenter og oplysninger, som hentes fra andre adresser end den, der vises i browserens adresselinje. Det kan f.eks. være bannerreklamer eller analyseværktøjer, men også almindeligt indhold. På denne måde kan der også gemmes cookies fra andre adresser via den hjemmeside du egentligt besøger – såkaldte tredjepartscookies.

Nogle cookies (såkaldte session cookies) gemmes kun i en browsersession, og de slettes, når browseren lukkes ned. Andre cookies (såkaldte persistent cookies) gemmes i et nærmere defineret tidsrum, og slettes først ved udløb af dette tidsrum.

2: Hvilke cookies bruger Websitet og hvorfor? Optimering af brugerens oplevelse af sitet Websitet er bygget i wordpress og hostet hos webfational.com. Websitet benytter cookies, som vi anvender til at analysere, hvordan du anvender vores hjemmeside. Disse cookies er nødvendige for, at vi kan optimere hjemmesiden således, at den leverer den bedst mulige oplevelse for slutbrugeren

Optimering af design af hjemmeside via generet webstatistik Disse cookies bruges til at sikre den optimale brugeroplevelse på hjemmesiden. Det er f.eks. valgte præferencer såsom sprog eller valg, som gør navigation enklere. Der indsamles ingen personligt identificerbare data med denne type cookies.

AWStats: Vi bruger AWStats for at analysere, hvordan brugerne anvender hjemmesiden. Du kan læse mere om AWStats her

Tredjeparts Cookies:

Youtube: Videoer indlejret på siden er via YouTube. De bruger bl.a. cookies til at registrere hvilke video der vises og hvor meget af filmen du har set. Disse cookies er såkaldte Flash cookies.

Doubleclick.net: Hjemmesiden bruger doubleclick.net cookies (DSID, IDE, _gads). Doubleclick.net er ejet af Google der bruger cookies til at huske brugernes oplysninger om besøg på websites, sprog samt andre indstillinger. Læs mere om googles cookie-politik her: https://policies.google.com/technologies/types

Drifts- og optimeringscookies Disse cookies anvendes til driften af hjemmesiden. Det kan f.eks. være optælling af antallet af besøgende eller andre informationer, der skal bruges til analyse. De bruges også i forbindelse med spørgeskemaer. Disse cookies kan i begrænset omfang indsamle data, der kan henføres til den enkelte bruger.

Facebook: Cookies fra Facebook bruges til at vise en “synes godt om” knap og information om hvilke af dine Facebook venner synes godt om. Facebook giver endvidere adgang til et statistik værktøj (Facebook Insights), der viser information omkring brugen af Facebook.

Brugerdefineret Facebook Feed: Vi bruger et Facebook Feed-plugin til at vise indhold på socialt indhold på vores hjemmeside. Som et resultat udfører vores hjemmeside  anmodninger til Facebooks servere for at vise billeder og videoer. Disse anmodninger gør din IP-adresse synlig for Facebook, som kan bruge den i overensstemmelse med deres personoplysninger politik: https://www.facebook.com/about/privacy/update

Mailchimp ROMU benytter Mailchimp til udseendelse af nyhedsbreve vedr. museets aktiviteter og events. Dette indebærer, at museets hjemmeside har et tilmeldingsmodul til nyhedsbrevet. Museet har indgået dataleverandøraftale med Mailchimp.

3: Hvordan kan jeg undgå brugen af cookies på Websitet? Uanset hvilken browser du benytter, kan du i browseren indstille, at denne ikke skal gemme cookies. For nogle browsere kan du også indstille, at dette kun skal gælde for bestemte hjemmesider.

4: Hvordan kan jeg slette cookies? Du kan altid afvise cookies på din computer ved at ændre indstillingerne i din browser. Hvor du finder indstillingerne afhænger af, hvilken browser du anvender. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du gør det, er der mange funktioner og services, du ikke kan bruge, fordi de forudsætter, at hjemmesiden kan huske de valg, du foretager.

Du kan slette cookies i indstillingerne i din browser. Hjælp hertil findes enten i browseren eller på de tilhørende hjemmesider. Herunder finder du link til vejledning for de mest udbredte browsere: Se vejledning her: www.MineCookies.org

5: Yderligere information og klageadgang Såfremt du har spørgsmål til Websitets brug af cookies, ønsker yderligere oplysninger eller ønsker at klage over Websitets brug af cookies, kan du henvende dig til dette websites indehaver – se ovenstående kontaktoplysninger.

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.