SYV VEJE TIL VERDENS BEDSTE EFTERÅRSFERIE

Tag til æblefest i Lützhøfts Købmandsgaard, hør om gys og gru og Allehelgen på Færgegården, oplev Lejre Museum fra fugleperspektiv som Odins ravne, og meget mere…
Dyk ned i programmet her.
Vi ses i ferien!

oktober, 2022

15okt(okt 15)10:0023(okt 23)11:00Nøj, det’ lavet af børn! - MIG & MIN BY - børneudstilling på Roskilde Museum

15okt(okt 15)11:3023(okt 23)12:30Nøj, det’ lavet af børn! - MIG & MIN BY - børneudstilling på Roskilde Museum

15okt(okt 15)12:0023(okt 23)16:00EFTERÅRSFERIE PÅ TADRE MØLLE

17okt(okt 17)11:0021(okt 21)15:00Æblefest i den gamle købmandsgård

18okt(okt 18)11:0020(okt 20)14:00Efterårsferie: Rååårk råååårk – ravnene kommer!

TV-2 – Jagten på den fede lyd

Træd indenfor i TV-2s lydstudie. Studiet der op gennem 90’erne og starten af 00’erne, var base og kreativt værksted for bandet TV-2. Og kom med på en rejse gennem lydindspilningens historie i jagten på den fede lyd.

Tid, pris og sted

Mandag-fredag i uge 42. kl. 14.00

160 kr. (+billetgebyrer) Billetten giver også adgang til den øvrige udstilling. (Børn under 18 gratis?)

Obs. billetter købes via Billetto

RAGNAROCK – Museet for pop, rock og ungdomskultur, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

Læs mere her: Ragnarock – Det Sker

 

MIG OG MIN BY – Børneudstilling på Roskilde Museum

Tænk sig en udstilling for børn – lavet af børn. Børnehavebørn er gået på jagt i museets magasin og valgt skjulte skatte fra museets samling og været med til at skabe udstillingen MIG & MIN BY!

Målgruppe: Arrangementet er for hele familien, men henvender sig primært til børn i alderen 4-10 år og deres voksne.

Tid, pris og sted

15.–23. oktober kl. 10:00-11.00 og 11:30-12:30

Priser: Børn og unge under 18 gratis, voksne 60 kr.

Roskilde Museum: Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Læs mere her: MIG OG MIN BY

ÆBLEFEST I
DEN GAMLE KØBMANDSGÅRD

Æbler, æbler, æbler!

Efteråret leverer en overflod af den fantastiske frugt. Det fejrer vi i efterårsferien på Lützhøfts Købmandsgaard. Tiden er sat 100 år tilbage, og du kan smage, dufte, føle og lytte dig igennem en perlerække af aktiviteter – fra æblepresning til hestevognskørsel.

Kom og fejr den fantastiske frugt med hele familien.

Tid, pris og sted:
17-21 oktober kl. 11-15

Priser:

  • Gratis adgang til købmandsgården
  • Hestevogn: Børn 30 kr., Voksne 40 kr.
  • Materialepriser: fra 20 kr.
  • Mad og drikke: fra 20 kr.

Lützhøfts Købmandsgård: Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde
Læs mere her: Lutzhöftskøbmandsgård.dk

Rååårk rååårk – Ravnene kommer!

Prøv kræfter som Odins trofaste følgesvende i efterårsferien, når Lejre Museum inviterer hele familien på besøg i Hugin og Munins verden d. 18., 19. og 20. oktober. (skal måske skrives lidt om)

Tid, pris og sted

18., 19. og 20 oktober kl. 11-14

Voksne: 60 kr., Børn under 18: Gratis

Lejre Museum: Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Læs mere her: Lejremuseum.dk

Odin, Hugin og Munin – Særrundvisning i efterårsferien

I efterårsferien kan du komme helt tæt på den smukke sølvfigur ”Odin fra Lejre”. Her vil i bl.a. blive fortalt om ravnene Hugin og Munins betydning for tolkningen af figuren, når vi inviterer til særrundvisningen ”Odin, Hugin og Munin” på Lejre Museum.

Tid, pris og sted

18., 19., og 20. oktober kl. 14:30. Rundvisningen varer ca. 30 minutter.

Voksne 60 kr., børn under 18 er gratis. Billetten giver også adgang til udstillingen på dagen.

Lejre Museum: Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Læs mere her: Lejremuseum.dk

EFTERÅRSFERIE PÅ TADRE MØLLE

Gå ikke glip af en oplevelsesrig efterårsferie, når Tadre Mølle hver dag i hele ferien holder den gamle mølle åben for både store og små!

Tid, pris og sted

15.-23. oktober kl. 12-16

Alm. Entré: 35 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år er gratis

Tadre Mølle: Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø

Læs mere her: Tadremølle.dk

ALLEHELGEN PÅ FÆRGEGÅRDEN

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen? Eller hvordan man beskytter sig mod bjergfolket i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør..)

Tid, pris og sted

Alle hverdage i efterårsferien (uge 42) kl. 11.00-14.30

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Obs. billetter købes via Billetto

Frederikssund Museum: Færgegården
Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Læs mere her: Frederikssundmuseum.dk

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.