Egedals frivillige glæder sig til at genåbne for lokalhistorien
Af: Lene Steinbeck
13.04.2021
Egedal Kommune afholder hvert forår den historiske festival Svenske Slaget, men det bliver nu for andet år i træk aflyst. Billedet her stammer fra tidligere år, hvor corona endnu ikke havde krammet på sværdkampe og dans. Foto: Finn Jørgensen, Egedal Arkiver og Museum.
I Egedal står en gruppe ildsjæle og tripper for at få lov til at åbne. De frivillige i tre lokalhistoriske foreninger længes efter at mødes med andre frivillige og glæder sig over, at det forhåbentligt snart er muligt igen at udbrede de lokale historier.
Aflysninger og udskydelser af arrangementer kan forhåbentlig snart erstattes af foredrag, udflugter og et samarbejde om kulturen på tværs af kommunen. Det er håbet blandt de frivillige i Egedal, der lige som resten af landet ikke rigtig har lignet sig selv det seneste år. De tre lokalhistoriske foreninger i Egedal Kommune glæder sig over udsigten til at formidle de nære historier til borgerne.
Den ene holder til i en gammel mølle, den anden i en nedlagt skole og den tredje deler tag med byens lokalarkiv. Fælles for de historiske foreninger i Ølstykke, Ledøje-Smørum og Stenløse er, at de er drevet af frivillige og af en trang til at bevare og formidle lokalhistorien.
Vandreture binder kommunen sammen
”Vi glæder os rigtig meget til at mødes igen. Os frivillige har ikke kunnet komme på møllen, og vores lørdage med aktiviteter har vi ikke kunnet afholde. Det har påvirket os rigtig meget,” fortæller Hanne Mogensen.
Hun er formand for Ølstykke Historiske Forening, som holder til i Skenkelsø Mølle, der både fungerer som mølle og som museum.
Hanne Mogensen glæder sig blandt andet til at være en del af projektet ’Hold hjernen frisk’. Det er et tilbud rettet mod kommunens seniorer og tilbyder et godt miks af motion, kultur og socialt samvær. I kraft af sin rolle som formand for Ølstykke Historiske Forening skal Hanne Mogensen føre an på en vandretur.
”Her skal jeg stå for en tur, der går gennem Ølstykke by, forbi Skenkelsø Mølle og gennem Sperrestrup Skov. Det bliver en kulturfortælling, så på den måde får vi formidlet Ølstykkes historie til hele kommunen.”
Genoptager arrangementer til efteråret
I Stenløse har man besluttet sig for at udskyde alle arrangementer til efter sommerferien.
”Vi holder bestyrelsesmøde i juni, hvor vi skal planlægge efterårets arrangementer. Så kan de komme med i den udgave af vores medlemsblad, som kommer 1. august. Vores blade er nemlig udkommet som de plejer,” siger formand for Stenløse Historiske Forening, Steffen Erichsen.
Stenløse Historiske Forenings medlemsblad udkommer en gang i kvartalet med artikler og annonceringer af arrangementer. Desværre har de fleste arrangementer det seneste år været aflyst eller udskudt, og derfor er der nok at glæde sig til i efteråret.
”Vi har nogle foredrag, som vi vil prøve at få afviklet. Vi har stadig aftaler med foredragsholderne, så nu håber vi, at de kan gennemføres. De har jo været annonceret,” fortæller Steffen Erichsen, der er foreningens formand.
Det sociale aspekt
I Ledøje-Smørum glæder formand Finn Sølvbjerg Hansen sig også til at verden bliver lidt mere fri.
”Det må jeg nok sige, ja. Der er meget at samle op på, fordi vi ikke har måttet samles. Der ligger et projekt med at få ryddet op i de indleverede museumsgenstande, som vi plejer at mødes for at registrere hver 14. dag. At få gang i det igen – og så det sociale, det glæder vi os til.”
Han sætter selv samværet højt, og foreningen oplever generelt stor tilslutning og opbakning, når de arrangerer noget. Det gælder også en tur, som Finn Sølvbjerg Hansen krydser fingre for kan afvikles som planlagt den 20. juni.
”Da har vi en udflugt til andelslandsbyen Nyvang. Det er lidt af et tilløbsstykke med morgenmad og kaffe, og så står den på mad og guidede ture i andelslandsbyen.”
En kommune, tre foreninger
De tre historiske foreninger mødes et par gange om året for at følge med i, hvad de hver især har gang i. De har et rigtig fint samarbejde – for med Steffen Erichsens ord stopper historien ikke ved kommunegrænsen. For eksempel arrangerede de i fællesskab et foredrag om arkæologiske fund omkring Værebro Å, der løber gennem alle tre områder.
”Nu hvor vi er én kommune kan vi samarbejde på tværs. Det gør vi også. Men vi er stadig tre foreninger. Lokalhistorierne i de tre kommuner er jo forskellige,” siger Hanne Mogensen.
Derfor er der heller ingen planer om at slå foreningerne sammen.
”Specielt når det kommer til lokalarkiverne, der hører under kommunen, er det bedst at holde det lokalt. Hvis folk gerne vil indlevere noget, skal der ikke være for langt at køre. Så kommer de ikke. Man skal have nem adgang, og folk skal kende os,” siger Steffen Erichsen.
Links:
Stenløse Historiske Forening: http://www.stenlosehistorie.dk/
Ølstykke Historiske Forening: http://olstykkehistorisk.dk/
Ledøje-Smørum Historisk Forening: https://www.lshist.dk/
Fakta:
Egedals fælles kulturhistorie varetages af den kommunale institution Egedal Arkiver og Museum, som består af tre lokalarkiver og det kulturhistoriske museum Skenkelsø Mølle Museum og samarbejder med Kommunearkivet. Arkiver og museum drives i høj grad af frivillige og af de tre historiske foreninger Stenløse Historiske Forening, Ølstykke Historiske Forening og Ledøje-Smørum Historisk forening. Alle tre er private foreninger drevet af frivillige kræfter.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Håbefuldt lysværk: Selv midt i en krig lever kærlighed og fremtidsdrømme
Håbefuldt lysværk: Selv midt i en krig lever kærlighed og fremtidsdrømme23.01.2025 Af Lene SteinbeckVærket ’Krig og kærlighed’ er en barsk, men håbefuld fortælling om at leve med krig tæt inde på livet. Værket er tidligere vist på Krigsmuseet i København, og det kan...
Dansksproget samfundskritisk hardrock og thrash metal: Rockmuseet arrangerer koncert-række for metalfans
Danmarks rockmuseum hylder livemusikken med en koncertrække, der har hård rock og metal på programmet. Den første koncert byder på poetisk samfundskritik og tonstunge riffs, når ’Skarnet’ optræder i januar, og i marts giver ’Artillery’ en opvisning i old school thrash metal.
Sjældent og prægtigt hjelmfund cementerer Lejre-kongernes storhed
I Lejre har detektorførere fundet et yderst sjældent stykke af en hjelm fra tiden lige før vikingetid. Det guldbelagte fragment med røde smykkesten har siddet på en af Skandinaviens mest prægtige hjelme og vidner om nære forbindelser til nuværende England og Sverige. Fundet kan opleves på Lejre Museum, når museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8.
Lejre Museum søger timelønnede til formidling og undervisning
Er du den rette til at begejstre og inspirere et nysgerrigt og bredt publikum? Lejre Museum søger 2-3 nye timelønnede kolleger til løbende formidlings- og driftsopgaver.
Kommerciel chef
Er du en erfaren leder med en passion for kultur og kommerciel udvikling? Har du lyst til at sætte dit præg på en stor museumsorganisations fremtidige vækst og generering af indtægter? Trives du med at arbejde på og lede medarbejdere på flere matrikler? Så er det dig, vi søger som vores nye chef for salg og marketing!
Julen er afslutningernes og begyndelsernes tid
Julen er afslutningernes og begyndelsernes tid 13.12.2024Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard foran Vestfløjen i Det Kongelige Palæ, hvor der i løbet af de næste fire år skal indrettes Verdensarvscenter for Roskilde Domkirke....
Markant medieinteresse for nyt verdensarvscenter
Markant medieinteresse for nyt verdensarvscenter13.12.2024Af Lene SteinbeckStort set alle større landsdækkende medier bragte den 2. december nyheden om, at Danmark får et Verdensarvscenter ved Roskilde Domkirke. Her er det TV2 News, hvor der i et længere indslag...
Julehyggen skydes i gang med Skenkelsø Mølles traditionsrige julemarked
Julehyggen skydes i gang med Skenkelsø Mølles traditionsrige julemarked 06.12.2024Af: Lene SteinbeckJulebordet er pyntet og venter blot på gæsterne. Det må dog vente længe – for opdækningen er en udstilling med nogle af møllemuseets fine julegenstande. Foto: Preben...
Forløsning, glæde og store forventninger fyldte Det Kongelige Palæ: Roskilde Domkirke får nyt verdensarvscenter
Forløsning, glæde og store forventninger fyldte Det Kongelige Palæ: Roskilde Domkirke får nyt verdensarvscenter 04.12.2024Formand for Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke, Morten Langager, præsenterede visionerne for det nye verdensarvscenter. Det...
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke 02.12.2024 Foto: Kristian Grøndahl /ROMU Med donationer på over 125 millioner i ryggen er der nu grønt lys til et besøgscenter lige ved den ikoniske Roskilde Domkirke, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Og...