
Årets lysfest blev afholdt 24. januar 2020, og her var mere end 10.000 mennesker samlet for at nyde lyset. Siden kom coronaen. Konceptet for næste års lysfest afspejler en anden virkelighed og lægger i stedet op til, at man i stedet oplever lysfesten over flere dage – og altså i en mere coronasikker version. Foto: INSP Media
I slutningen af januar vil Roskilde som sædvanlig blive smykket med lys til den traditionelle Lysfest. For at imødekomme de gældende corona-restriktioner, er Lysfest 2021 kommet i nye klæder og vil strække sig over en uge i stedet for en enkelt aften.
Når det er mørkest, leder vi efter et lys. Uanset om mørket skyldes korte vinterdage eller lange skygger fra en pandemi. Men nu tænder institutionerne bag Kulturstrøget et lys og lover, at der også denne vinter vil være Lysfest i Roskildes gader. Dog – som så meget andet – i en lidt anden forklædning.
”Kulturstrøget har gennem ni år afviklet Lysfest i byrummet. I år er verden forandret – og det vil den vedblive med at være en tid endnu. Men kulturen lever!” siger projektleder fra Roskilde Bibliotek, kulturformidler Sofie Jekel.
Derfor har de otte institutioner bag Lysfesten lagt hovederne i blød og er kommet op med et mere corona-venligt koncept: I stedet for at foregå en enkelt aften, som samler op mod 10.000 mennesker, vil byen blive oplyst over en hel uge i januar 2021
”Selv om corona-epidemien sætter nye rammer for, hvordan vi kan være til stede for borgerne, skal de stadig opleve, at Lysfesten eksisterer som et lys i mørket. Også uden de åbne institutioner og det lysoptog, vi kender,” fortæller Sofie Jekel.
Byen bades i lys
Lysfest 2021 begynder mandag den 25. januar kl. 16, hvor lyset tændes langs med det fysiske kulturstrøg – det er det, som løber parallelt med gågaden fra Domkirken og Byens hus, forbi Roskilde Museum, Roskilde Kloster og ned til Bibliotekshaven ved Roskilde Bibliotek.
Samtidig vil to imponerende lysinstallationer markere hver sin indgang til Kulturstrøget. Fra shippingfirmaet Transoceans terrasse på Stændertorvet vil installationen ’Viften’ stråle ud over torvet, Byens hus og ud i Verdensrummet. I den anden ende vil området omkring biblioteket blive oplyst af den Tycho Brahe-inspirerede installation ’Lysekko’. Det er to professionelle installationskunstner-kollektiver, henholdsvis Båll&Brand og Tokyo Blue, der står for værkerne.
Kulturinstitutionerne vil lyse op alle aftener mellem kl. 16 og 22 den 25.-29. januar.
Selvom det traditionelle lysoptog tager en pause i år for ikke at samle for mange mennesker, vil der være rigeligt af andre lysende events. Blandt andet vil lyset på Domkirken blive slukket og erstattet af lamper inde i kirken, så de store, gamle vinduer gør det røde monument til et lysende skrin.
Udendørs kan man se kreative lyssætninger, som byens skolebørn kreerer på workshops i samarbejde med de lokale kunstnere Sif Jessen Hymøller, Kristine Hymøller og Roskilde Kulturskole. Roskilde Bibliotekerne og Roskilde Museum arrangerer byvandringer med historier om byens vægtere og hjemsøgte steder, og Roskilde Handel arbejder på at afholde Open by Night som afslutning på Lysfesten fredag den 29. januar. De nærmere omstændigheder ligger endnu ikke fast.
For kultur og fælleskab er der stadig brug for. Måske i højere grad end nogensinde. Derfor er det vigtigt at holde fast i traditionerne – dog i en form, så borgerne kan føle sig trygge.
”I stedet for at aflyse en stor og glædelig begivenhed for byens borgere, spreder vi Lysfesten ud til en uge og undgår dermed en større samling af mennesker. Ved at vi lyssætter over flere dage, kan folk selv vælge, i hvilket tidsrum de vil gå en aftentur og nyde lysinstallationerne,” fortæller Sofie Jekel.
Fakta om lysfesten:
Finder sted 25.-29. januar 2021
Har været afholdt i Roskilde siden 2013
De otte kulturinstitutioner bag lysfesten: Roskilde Domkirke, Museet for Samtidskunst, Kunsthuset Palæfløjen, Roskilde Museum, Byens hus, Roskilde Kloster, Roskilde Bibliotek og Kreativt hus for børn, Algade 31.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.