november, 2021
20nov10:0011:00BONDESTENALDERENS ”FIRST MOVERS” I KILDEDAL NORDMød arkæologerne i felten
Detaljer
Mød arkæologerne i felten og hør om bondestenalderens first movers ved Værebro Ådal. ROMUs museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve guider på området Kildedal Nord og fortæller om livet på kanten
Mere
Detaljer
Mød arkæologerne i felten og hør om bondestenalderens first movers ved Værebro Ådal.
ROMUs museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve guider på området Kildedal Nord og fortæller om livet på kanten af ådalen omkring 2.500 f.Kr. med udgangspunkt i fundet af Knardrupgraven – en helt særlig grav fra Sjællands sene bondestenalder.
Knardrupgraven, som blev fundet i 1992, da man anlagde den nuværende Knardrupvej, dateres til tiden omkring 2.500 f.Kr. Det var en periode med store kulturelle omvæltninger, som kan spores over det meste af Europa, og graven er et af ganske få eksempler på, at forandringerne også nåede Sjælland.
DNA studier har påvist store migrationer og nye befolkningsgruppers indtog i Skandinavien i denne periode. Med sig bragte de nye befolkninger en anderledes idéverden, som kan ses gennem udformninger af økser og keramik men også ved ændringer i levemåde og begravelsesritualer.
Med ændringerne begyndte en udvikling, som ledte frem til den efterfølgende bronzealder. Bronzealderen fandt naturligvis også vej til Sjælland, men her er det svært at få øje på den tidlige introduktion af de nye ideer. På Sjælland har man åbenbart i længere tid fastholdt gamle levemåder – måske fordi der ikke skete en indvandring, men fordi den eksisterende befolkning i et langsommere tempo tog ideerne til sig?
Området omkring Værebro Ådal har i den sene stenalder huset en befolkning, som var åbne for nye tanker omkring deres samfunds organisering og måden at leve på. Har Kildedal Nord dengang været beboet af tilflyttere eller lokale, der ville være med på den nyeste mode?
Egedal Kommune byudvikler på området Kildedal Nord, og før anlægsarbejde kan begynde, skal det sikres, at fortidsminder ikke destrueres. Derfor er ROMU for tiden i gang med en arkæologisk forundersøgelse af arealerne. Og netop fordi Knardrupgraven er så særlig, er de aktuelle udgravninger i Kildedal Nord ekstra spændende for ROMUs arkæologer, som håber at finde yderligere spor efter stenalderens mennesker og måske blive klogere på, bondestenalderens ”first movers.
Så tag med på tur i det kuperede terræn og oplev det landskab, der dannede ramme om introduktionen af nye ideer i stenalderen.
Hør museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve fortælle om de foreløbige arkæologiske undersøgelser ved Kildedal Nord og bliv klogere på, hvordan arkæologerne arbejder og på de videnskabelige perspektiver, som ligger til grund for undersøgelsen.
Vi mødes på marken syd for Kalveholmvej, 3660 Stenløse. Husk fornuftig beklædning og fodtøj.
RESERVER BILLETTERTid, pris og sted
20. november kl. 10.00-11.00
Gratis men tilmelding nødvendig
Billetter reserveres via billetto.dk
Kildedal Nord, marken syd for Kalveholmvej, 3660 Stenløse
Tidspunkt
(Lørdag) 10:00 - 11:00
Adresse
Kildedal Nord
Kalveholmvej