juni, 2022

19jun10:3016:00DE VILDE BLOMSTERS DAG VED LEJRE MUSEUM

Mere

Detaljer

Lejre Museum, Nationalpark Skjoldungernes Land og Dansk Botanisk Forening inviterer til ’De Vilde Blomsters Dag’ I og omkring den historiske skibssætning ved Gl. Lejre.

Kom til en oplevelsesrig dag i Gammel Lejres smukke landskab og lær om de mange spændende og vigtige planter og blomster som vi omgiver os med. Det er midt i sæsonen og blomsterne står på yndig vis og lokker insekter og nysgerrige øjne til sig. Ved Gl. Lejre har vi et særligt overdrev og en god gruset istids ås med god næringsfattig og uopdyrket jord, hvor de gamle og sjældne planter har gode forhold. At jorden ikke er dyrket og at der har gået græssende dyr har sørget for at forholdene er helt i orden for nogle planter der ellers har det rigtig svært i vores opdyrkede og næringsrige jord.

Dagen er for alle aldre og der vil være aktiviteter, guidede ture og oplevelser for en hver med interesse for smukke og særlige blomster, du kan også slå med le som er et gammelt håndværk som fremmer biodiversiteten, du kan være kreativ i blomster børne-workshoppen, eller tage på guidede kultur historiske vandringer i et meget spændende landskab fuldt af gode fortællinger.

Vi glæder os meget til at se jer.

Medbring gerne en picnic kurv og et tæppe til frokost i det grønne.

Der er mulighed for at købe is, drikkelse, kage mm ved Lejre museum og Kongsgården.

11:00 – 16:00: Lejre Museum er åben

13:00-16:00: Gl. Kongsgård er åben

10:30-12:00 og 13:00-15:30: Slå med Le og lær om skånsom naturpleje for de Vilde blomster, de vigtige insekter og små dyr og ikke mindst om et godt håndværk bag Leen. Danmarks Naturfredningsforenings kyndige le svinger, Erik Olsen, står klar med leer og instruktion for både store og små.

10:30-15:30: Krible krable og Blomstertryk

Undersøg naturen og alle dens små krible krable dyr og indsaml blade, blomster eller andet og lav smukke plante tryk på lærred eller dit helt eget Herbarium.

Naturvejlederen vil tage godt imod jer og sørge for masser af grej og vejledning til jeres helt egen opdagelsesrejse ud i naturens micro-univers.

11:00-13:00: Vandring med Botanisk Forening – V. Naturformidler, biolog og skolelære, Lise Mcalpine Kristiansen.

Kom med på en vandring med Lise og lær om de vilde blomster der nyder det særlige overdrev og det næringsfattige kultur landskab i Gl. Lejre.

13:00 – 14:00: Historisk Vandring med Lejre Museums formidler

En rundtur omkring Landskabets oldtidsmonumenter med en snak om hvorfor netop dette sted er så særligt vigtigt for vores lokal- og Danmarkshistorie og hvilken værdi det har i dag.

14:00-16:00: Vandring med Botanisk forening – V. Botaniker og biolog – Søren Grøntved.

Her kan du lære om de mange særlige og mere kendte blomster vi omgiver os her i nationalparken. Søren har stor viden om områdets mangfoldighed og har specialiseret sig b.la inden for sommerfugle og bestøver som har en altafgørende betydning for botanikken og diversiteten.

Det er gratis at deltage i aktiviteterne på dagen.

Entré til udstillingen på Lejre Museum koster 60kr for voksne og er gratis for alle under 18 år.

Tid, pris og sted

19. juni kl. 10:30 – 16:00

Skibssætningen ved Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre.

Tidspunkt

(Søndag) 10:30 - 16:00

Adresse

Lejre Museum

Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Indsend Kommentar

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.