december, 2020
Detaljer
Det er tid til at få sat gang i tankerne, debatten og få udfordret vores forståelse. Gennem foredragsrækken “Her blev Danmark født” har Lejre Museum haft besøg af de mest diskuterede
Mere
Detaljer
Det er tid til at få sat gang i tankerne, debatten og få udfordret vores forståelse.
Gennem foredragsrækken “Her blev Danmark født” har Lejre Museum haft besøg af de mest diskuterede og imponerende magtcentre fra den tidligste Danmarkshistorie.
Men denne aften når museet åbner dørene for det sidste foredrag i rækken, skal vi undersøge, hvad det egentlig er, der er på spil, når vi skændes om, hvor Danmark blev født.
Kampen om at være Danmarks vugge handler ikke kun om arkæologisk og historisk forskning. Det er også en kamp om by-branding, besøgstal på museer og om at kunne sælge pressemeddelelser til en dagspresse, der skal have en fængende overskrift, hvis de skal have deres læsere til at gide læse noget om historie.
Men kampen er også et spejl, der viser os nationens sjæl. Og der skal derfor meget mere end arkæologiske fund til, hvis det skal lykkes Lejre at få vippet Jelling af pinden og få udskiftet Jellingestenen i rødbedepasset med Odin-figuren fra Lejre. Det vil kræve en ny nøglefortælling, der kan fænge bredt i befolkningen og konkurrere med den utroligt stærke retoriske figur, der ligger i ideen om Jellingestenen som ”Danmarks dåbsattest”.
Aftenens foredragsholder er historiker og ph.d. Peter Johan Yding Brunbech. Han er forhenværende forsker, projektleder og udviklingsansvarlig for formidlingsprojektet danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet og har siden 2014 været leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.
Foredraget udbydes i samarbejde med Lejre Museumsforening
Om foredragsrækken “Her blev Danmark født!”
“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. Med foredragsrækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’ inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.
Foredraget er en del af rækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’, der løber på Lejre Museum fra sommeren 2019 til sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på facebook.
Tid, pris og sted
8. december, 19-21. Dørene åbnes 18.30
75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk
Der er et begrænset antal billetter
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre
Tidspunkt
(Tirsdag) 18:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
Orehøjvej 4B, 4320 Lejre