ANNAS FAR VAR MODSTANDSMAND

ANNAS FAR VAR MODSTANDSMAND

NU BLIVER HENDES JAGT PÅ HANS HISTORIE TIL EN UDSTILLING PÅ ROSKILDE MUSEUM

INTERVIEW MED DEN SVENSKE KUNSTNER ANNA KRISTENSEN

Tre år efter at svenske Anna Kristensen havde mistet sine forældre, begyndte hun at rydde ud i familiens hus i Nordsverige. Blandt forældrenes ting fandt hun en række dokumenter og håndskrevne notater, som fortalte om faderens rolle i den danske modstandsbevægelse.

“Jeg havde aldrig rigtigt fået snakket med min far om hans tid under besættelsen. Han var en kærlig, men tavs mand, og jeg fornemmede, at han var præget af minderne fra dengang,” fortæller Anna Kristensen.

Anna begyndte et sandt detektivarbejde og fandt snart ud af, at hendes danske far, Erik Kristensen, havde været lederen af Ostedgruppen, som var en del af det større Boruphold. Borupholdet modtog våben fra de allierede nedkastet på Sjællands højeste punkt Gyldenløveshøj under kodenavnet ‘Grethe’.
“Jeg blev imponeret over det min far og hans kammerater udrettede under krigen. De udsatte sig selv for fare i skovene sydvest for Roskilde. Og jeg kunne ikke lade være med at dykke længere ned i denne historie,” fortæller Anna Kristensen.

Mødte den sidste overlevende fra Ostedgruppen
I en bog fandt hun et foto af sin far, omringet af sine gode kammerater i Ostedgruppen, opstillet foran Roskilde Domkirke umiddelbart efter krigen.
Det lykkedes Anna at identificere fem af sine fars kammerater. Nogle af dem havde forladt Danmark efter krigen, akkurat som hendes egen far, som havde flyttet til Sverige. Helmer Clausen fra Roskilde, fandt hun i Slagelse og nåede at møde ham, inden han døde i december 2019.

“Foruden at opspore min fars gamle kammerater, tog jeg også ud til nedkastningspladserne omkring Gyldenløveshøj. Jeg vandrede i skovene og prøvede at fornemme, hvordan det måtte have været at stå og vente i mørket på våbennedkastningerne,“ forklarer Anna Kristensen. På højen er i dag rejst en sten til minde om fire lokale modstandsfolk, som mistede livet under besættelsen.

Anna Kristensen er kunstner og har tegnet og malet det meste af sit liv. Det var egentlig ikke planen, at historien om hendes far skulle ende som en udstilling. Men så blev Anna alvorligt syg:
“Jeg tænkte, at hvis jeg skulle dø uden at have fortalt den historie, så havde jeg svigtet både min far og alle dem, der var en del af modstandskampen,” fortæller Anna.

Hun blev rask og har nu, i samarbejde med Roskilde Museum, skabt særudstillingen “Grethe – en våbenmodtagelse”, som kan opleves fra den 27. marts.

Personlig fortælling møder lokal historie
“Det er helt fantastisk, at denne fortælling nu kan udfoldes i Roskilde, få kilometer fra hvor min far og hans kammerater udførte deres modstandsarbejde,” siger Anna Kristensen.

I udstillingen kan man følge Annas detektivarbejde gennem hendes egne interviews, film, fotos, kort, malerier og collager – side om side med museets genstande fra besættelsestiden:
“Vi har fundet flere museumsgenstande frem som kan spejle sig i Annas personlige fortælling og historien om nedkastningsstedet ‘Grethe’. Vi udstiller for eksempel en stor våbencontainer, som blev kastet ned over området, og tøj syet af materiale fra de allieredes faldskærme,” fortæller Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

Museumsinspektøren forklarer, at det har været en vigtigt pointe med særudstillingen, både at indeholde fakta og fortælling:
“I Annas personlige fortælling kan de besøgende få en følelsesmæssig og sanselig forståelse af modstandskampen. Det sammenstiller vi så med autentiske genstande og fakta, som gør folk klogere på den lokale og nationale historie. Måske er der endda nogle, der kan komme med nye brikker til fortællingen om Ostedgruppen,” forklarer Dorthe Godsk Larsen.

Svenske Anna Kristensen krydser fingre for, at de besøgende tager godt imod udstillingen på Roskilde Museum:
“Jeg håber ikke, at folk har noget imod, at jeg kommer som svensker og giver mit bud på et stykke af Danmarks historie. Forhåbentlig får folk et nyt blik på deres egen lokale historie, og historien om den danske modstandsbevægelse,” slutter Anna Kristensen.

Udstillingen åbner for et inviteret publikum den 26. marts og er herefter åben for alle fra den 27. marts på Roskilde Museum.

Kunstneren Anna Kristensen

Anna udpeger sin far Erik på et billede af Ostedgruppen opstillet foran Roskilde Domkirke

Kunstner Anna Kristensen og museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen ser på et kort, der viser de allieredes våbennedkastninger syd for Roskilde

UDSTILLINGEN ANKOMMER

VIDEO FRA UDSTILLINGENS ANKOMST

Se videoen

LÆS MERE OM UDSTILLINGEN

EN PERSONLIG MODSTANDSFORTÆLLING

Læs mere

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.