JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

Julen er traditionsrig. Den er fyldt med ritualer og særlige skikke, som gentages år efter år. Sådan har man altid gjort – eller har man? Til Jul på Færgegården kan du den 16.12 og den 17.12 opleve julen, som den har føltes, duftet og smagt før i tiden.

Prøv for eksempel at lave et kalenderlys, som man gjorde for 100 år siden. Eller lav gardinringsnisser og rosinmænd eller tag på jagt efter gårdbonissen. Smag på historien om julen, når vi sammen laver smagsprøver på ægte gammeldags æbleskiver i en gryde over bålstedet – med rigtige æbler i!

Læs mere og køb billetter her

JULemarked på Tadre mølle

Nu’ det jul igen, og så er det tid til julemarked på Tadre Mølle.

Første søndag i december kan familie og venner, voksne som børn, få den dejligste adventssøndag med oplevelser for alle.

Markedsboderne bugner med alskens håndlavede og unikke kvalitetsprodukter, mens duften fra gløgg, vafler og andet godt spreder sig på møllegårdens område.

Læs mere her

MERRY FREAKIN’ JUL PÅ RAGNAROCK

Funk din jul op, ved at tage et smut forbi Rockmuseet RAGNAROCK. Museet åbner nemlig snart en ny udstilling med titlen ‘Merry Freakin’ Jul’.

Her er der fokus på Julens lyd. Dette inkluderer både de gamle juleklassikere fra Wham og Mariah Carey, men du skal også forberede dig på at møde julens mere beskidte, perverse og spraglede lydside.

Udstillingen kan opleves fra 28. november. Læs mere her: https://museumragnarock.dk/merry-freakin-jul/

JUL i den gamle købmandsgård

Hestevognen er spændt for, staderne bugner af varer og æbleskiverne er klar. Smag, duft og føl julen som den var for hundrede år siden.

Imens giver lyden af vognhjul og hestesko mod toppede brosten genklang, når I stævner ud på hestevognstur for at se byen fra sin bedste side. Hils på de smukke frieserheste og få et billede i den julepyntede kane.

Dette er noget af den skønne julestemning, du kan mærke til julemarked i Lützhøfts Købmandsgaard d. 2. december.

Læs mere her

JULEUNDERVISNING PÅ

ROMUS BESØGSSTEDER

Sikken voldsom trængsel og larm på Lützhøfts Købmandsgaard

Klassetrin: 0. – 2. klasse.
Fag: Børnehaveklassen, historie, dansk og matematik
Sted: Lützhøfts Købmandsgaard

Sikken voldsom trængsel og alarm… Der er travlt med forberedelserne op til jul. Købmandsgården bugner med varer og butikken er pyntet op til jul.

I dette forløb sætter vi fokus på indkøbs julen, og hvordan livet var i en købmandsgård i byerne. Eleverne får selv mulighed for at være købmænd og kunder.

Læs mere her

JULESTUE PÅ FÆRGEGÅRDEN

Klassetrin: 1.-3. klasse.
Fag: Historie og billedkunst
Sted: Frederikssund Museum, Færgegården

Eleverne hører om jul i “gamle dage”, hvor størstedelen af Danmarks befolkning boede i landsbyerne. Der fortælles om selvforsyning og om at bruge, hvad der var. Legetøj og slik sammenlignes dengang og i dag. Derefter binder eleverne deres egen halmdukke, som de kan klæde på som nisse, og dagen slutter med at hver elev får et glaseret æble.

Læs mere her

JUL I EN KRISETID PÅ ROSKILDE MUSEUM

Klassetrin: 2. – 5. klasse
Fag: Historie og dansk
Sted: Roskilde Museum

Hvordan var det at være barn i Roskilde under den tyske besættelse?

Heldigvis var børnene ikke i krig, men 2. verdenskrig betød alligevel noget for børnenes hverdag og juletiden. Når julen nærmede sig, betød rationering og varemangel, at man ikke kunne få de julegodter, man var vant til, og så måtte man ty til nye lækkerier og tage andre traditioner til sig.

I dette års juleforløb sættes der fokus på Jul i en krisetid. Vi skal tale om hverdagsliv under besættelsen, rationering og erstatningsvarer, nye juletraditioner og lave vores eget ”marcipan” af kartofler.

Læs mere her

HAR DU FÅET NOK JUL? 

SÅ ER DET HER MÅSKE MERE DIG

Foredrag på Roskilde Museum: Den glemte biskops våbenhus

Kom til et spændende foredrag på Roskilde Museum om “Den glemte biskop Niels Jakobsens våbenhus”

Ny viden trækker nemlig Roskildebiskop Niels Jakobsen fra 1300-tallet frem fra glemslen. Det viser sig, at han var bygherre til Roskilde Domkirkes bedst bevarede våbenhus, der hidtil er blevet tilskrevet biskop Oluf Mortensen (1461-1485).

Læs mere og køb billetter på billetto

 

 

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.