Den svenske kunstner Anna Kristensen i sporet på sin danske far, der deltog i våbenmodtagelsen under kodeordet ‘Grethe’ ved Gyldenløveshøj. Foto: Ove Hoeg Guldberg, Bangsbo Museum
Roskilde Museum inviterer alle til en digital åbning af ‘Grethe – en våbenmodtagelse’ den 31. august kl. 16, hvor du kan få et smugkig i særudstillingen før alle andre. I udstillingen fortæller den svenske billedkunstner Anna Kristensen om sin danske far, der var leder af en modstandsgruppe på Roskilde-egnen.
Roskilde Museum markerer 75-året for Danmarks Befrielse med en lokal modstandsfortælling og inviterer alle nysgerrige til et digitalt smugkig i udstillingen mandag den 31. august.
Vi har valgt at livestreame åbningen af vores nye særudstilling, så alle kan være med, og så vi ikke behøver at blive begrænset af coronavirus, fortæller Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.
Udstillingsåbningen bliver livestreamet med taler og et smugkig i udstillingen, hvor den svenske kunstner Anna Kristensen går i sporet på sin danske far. Erik Kristensen var nemlig leder af modstandsgruppen Ostedgruppen, der deltog i våbenmodtagelsen under kodeordet ‘Grethe’ ved Gyldenløveshøj.
I udstillingen indgår et omfattende dokumentarisk materiale med en film, kort, gamle og nye fotos, steder, personer og genstande, avisudklip, breve og håndskrevne notater, interviews og en række malerier.
– I vores livestream kan man komme med bag om udstillingsarbejdet og høre, hvordan Anna fik indsamlet fotos, beretninger og kort, og om hendes møde med den sidste overlevende fra Ostedgruppen, fortæller museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.
Anna Kristensens personlige og kunstneriske fortælling er suppleret med genstande fra museets samling og fortællinger om de lokale våbennedkastninger omkring Roskilde.
– Vi udstiller for eksempel en stor våbencontainer, som blev kastet ned over området, og tøj syet af materiale fra de allieredes faldskærme, fortæller Dorthe Godsk Larsen.
Udstillingen, der skulle have været åbnet i foråret, er en del af museets markering af 75-året for Danmarks Befrielse i 1945. I løbet af efteråret arrangeres familieaktiviteter, byvandringer og foredrag om tiden under og efter besættelsen.
Livestream af udstillingsåbningen:
31. august kl. 16.
Læs mere her: romu.dk/grethe
Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard byder velkommen, den svenske billedkunster Anna Kristensen fortæller om udstillingen, og Claus Larsen, formand for Kultur og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune, åbner udstillingen.
Adgang til udstillingen:
01. sep. – 23. dec. i museets åbningstid
Åbningstider og entrépris kan ses på Roskilde Museum.
Billetter købes i Roskilde Museums butik.
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde