
SÆRUDSTILLING
Følg Anna, som satte sig for at udforske sin fars modstandskamp på Roskilde-egnen
“Jeg tænkte, at hvis jeg skulle dø uden at have fortalt den historie,
så havde jeg svigtet både min far og alle dem, der var en del af modstandskampen”
Roskilde Museum viser særudstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ med den svenske kunstner Anna Kristensen, der gik på opdagelse i sin fars historie som modstandsmand syd for Roskilde. Efter udstilling i Sverige vender hendes personlige fortælling nu ’hjem’ til sit arnested.
Udstillingen består af to sammenhængende dele: Dels Annas fortælling om sin søgen efter at få klarhed over sin fars historie og modstandsgruppens aktiviteter – og dels genstande fra Roskilde Museums samling fra våbennedkastninger i Roskildeområdet. I udstillingen indgår dokumentarisk materiale med en film, kort, gamle og nye fotos, breve, avisudklip og en række malerier.
Læs her mere om udstillingen og de personer, du møder i udstillingen plus temaer, der knytter sig til besættelsen frem mod Befrielsen.
Se eller gense også forårets alsangsarrangement i anledning af befrielsen ALSANG FRA 4. MAJ
mød anna kristensen
INTERVIEW
Læs mere
LÆS MERE OM UDSTILLINGEN
EN PERSONLIG MODSTANDSFORTÆLLING
Læs mere
PORTRÆTSERIE: GLIMT FRA BESÆTTELSESTIDEN
MODSTANDSKVINDERNES KAMP
Allerede i en tidlig alder besluttede Kate Fleron sig for at gå egne veje. Frem for at blive gift og få børn ville hun have selvstændighed, og som journalist kæmpede hun med pennen som våben mod besættelsesmagten.
ET MINUTS STILHED FOR ERIK
Gestapo optrevlede i efteråret 1944 våbenmodtagegrupperne på Midtsjælland. Modstandsmanden Erik Briand Clausen blev arresteret og tortureret – men afslørede intet.
JEG TAKKER MIN GUD – JEG SLAP SÅ GODT
Lederen af modstandsgruppen Borupholdet, Helmuth von Barner, skrev i 1993 bogen ’Borupholdet 1943-1945’ om gruppens aktiviteter. Et vidnesbyrd om modstandskampen, som den udspillede sig i skovene nær Roskilde med både barske, humoristiske og sørgelige fortællinger.
MODSTANDSMAND SKUDT AF SINE EGNE
Dagen efter befrielsen blev modstandsmanden fra Roskilde Jens Erik Clausen og tre andre skudt ned af deres egne i Sorø. Jublen forstummende, og alle flag gik på halv i byen.
LEV VEL OG HAV DET GODT, LILLE MOR
Et udhulet franskbrød gjorde det muligt for den dødsdømte modstandsmand Georg Quistgaard at få smuglet et sidste brev til sin mor ud af fængslet – dagen inden han blev henrettet i maj 1944.
OSTED-ERIK – STÆRK VILJE OG TOTAL UVILJE
Erik var en viljestærk og modig modstandsmand, der ikke lod sig skræmme. Men modstandskampen satte sine spor og fik Erik til at flytte til det nordlige Sverige efter krigen. Langtidsvirkningerne af krigen prægede ikke kun ham, men også hans datter, den svenske kunstner Anna Kristensen.
UDSTILLINGEN ANKOMMER
ARRANGEMENTER
januar, 2021
Ingen begivenheder
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG NYHEDER OG ARTIKLER FRA HELE ROMU