Kvindernes kampdag på Danmarks rockmuseum
26.02.2024
Af: Malene Jensen
Foto af Ida Kudo: Sarah Sanctuary Williams
Der er to stærke personligheder på programmet, når hele Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, inviterer til kampdagsarrangement, der rocker ved tidens opfattelser og stiller skarpt på ligestillingskampen. Både den, der stadig skal kæmpes, og de sejre, der allerede er vundet.
Den ene er musiker og mestrer rollerne som producer, sanger og sangskriver. Den anden kommer fra det politiske liv og er aktiv debattør i kønspolitiske sammenhænge.
Men selvom dansk-japanske Ida Kudo og Camilla Søe kommer fra to helt forskellige verdener, peger de begge på noget af det samme, når det gælder kampen for ligestilling: nemlig at vi står stærkest, hvis vi står sammen.
”Musik er en del af noget større, og den kan være med til at udvikle vores samfund. Og musikkens kulturhistorie er med til at fortælle, hvordan vi rykker og har rykket os”, siger Isabella No’omi Fuglø.
I november 2023 udgav Ida Kudo – hvis musik er en smagfuld blanding af skandinavisk coolness og produktioner i topklasse forankret i et elektronisk indiepop-univers – singlen ’’The Power that is Woman’, som allerede har fået en masse airplay på bl.a. P6 Beat.
”’The Power that is a Woman’ handler om, at vi skal sætte de feminine værdier i højsædet, og den handler om at se værdi i hinanden, om at samles og løfte i flok. Det er den perfekte titelsang til kampdagen på hele Danmarks rockmuseum,” fastslår Isabella No’omi Fuglø.
Vejen frem er at løfte i flok
I 2020 var Camilla Søe, der er seniorkonsulent, klummeskribent, forfatter og rådgiver i politisk interessevaretagelse, en af fire initiativtagere fra tre forskellige partier til det tværpolitiske tiltag #EnBlandtOs, som var et opgør mod sexisme i dansk politik.
#EnBlandtOs satte gang i en bølge, der skyllede ind over det politiske Danmark. En bølge, der førte til, at fremtrædende politikere måtte trække sig fra deres poster.
”Hun er en af dem, der har taget bladet fra munden for at pege på nogle problematikker, som kan være svære at se, fordi de er del af et system og en kultur”, siger Isabella No’omi Fuglø om Camilla Søe, der på kampdagen deler sine erfaringer på rockmuseet og peger på nødvendigheden af, at vi samler os, og af mobilisering som instrument mod uretfærdighed.
Og hvorfor er det så interessant at sætte en debattør som Camilla Søe sammen med en musiker som anmelderroste Ida Kudo?
Det er det, fortæller Isabella No’omi Fuglø, fordi musik ikke er isoleret fra samfundet, men er en del af det og opstår i det, og fordi musik også kan være kritisk over for magten og samfundet.
”En stor del af pointen for de to kvinder er, at den enkelte ikke skal stå alene og være enestemme mod et system, en norm eller den måde, tingene har været på før. Det handler rigtig meget om, at vi samler os”, siger publikumschef på Danmarks rockmuseum, Isabella No’omi Fuglø.
”De her to kvinder er nogle af dem, der er med til at rykke ved samfundet. Og derfor er det også interessant at invitere dem indenfor på vores museum og give dem lov til at rykke lidt ved os”.
Musikbranchen har også problemer
Det er nok heller ikke den store hemmelighed, at der også i den danske musikbranche er ligestillingskampe, der stadig skal kæmpes. Og på RAGNAROCK vil man gerne tage del i den kamp, fortæller Isabella No’omi Fuglø.
”Museet repræsenterer historien om en branche, som også i dag står med en række problemer. For i den danske musikbranche er det stadig sådan, at både salgstal og hitlister i høj grad er kendetegnet ved, at mænd fylder. Og det er jo ikke et problem, at mænd fylder, men det er et problem, at kvinder ikke gør”.
”Vi er jo Danmarks rockmuseum, og vi vil gerne bidrage til debatten og tør godt mene noget. Derfor inviterer vi til en kampdag, hvor der er fokus på det samfund, vi står i”, siger Isabella No’omi Fuglø og afslutter:
”Jeg håber, at folk, når arrangementet er slut, vil gå opløftede derfra, og fordi de har mødt to stærke personligheder med nogle vigtige agendaer”.
Kvindernes kampdag på RAGNAROCK blev med succes introduceret som tradition i 2023 – og fortsættes nu. Arrangementet indledes af museumsorganisationens publikumschef, Isabella No’omi Fuglø, der sætter tonen og tegner brudflader i den danske musikscene op.
Kvindernes kampdag blev med succes introduceret som tradition i 2023 – og fortsættes nu. Arrangementet indledes af museumsorganisationens publikumschef, Isabella Fuglø, der sætter tonen og tegner brudflader i den danske musikscene op.
Arrangementet har den smukke 50/50 udstilling som bagtæppe, som vi åbnede på kampdag i 2023.
50/50 er en portrætserie med billeder af 51 artister og har fokus på ligestilling, diversitet og repræsentation.
Læs mere her.
Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her.
8. marts 2024 kl. 15.00 – 16.00
Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde
Arrangementet er gratis og foregår i museets café.
Caféen er åben, og der vil være mulighed for at købe øl, vand og kaffe.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger
Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Stumfilm og sommerståhej – købmandsgårdens kinograf viser film som for over hundrede år siden
Sæt dig til rette, og bliv revet med af de seks stumfilm, som Lützhøfts Købmandsgaard viser over sommeren. Røde scenetæpper, sprød klavermusik og bolsjer i kræmmerhuse sætter stemningen, som den var i en af Roskildes første biografer.
Ny forskning: Overset aspekt kaster lys over store omvæltninger i bondestenalderen
En ny afhandling går bag om funklende fund og kigger i stedet på fortidens dagligliv og produktion. For det er primært et generelt overskud i samfundet, der kan drive fremskridt, nu såvel som historisk. Arkæolog Jens Winther Johannsen er dykket ned i bondestenalderens intensivering af landbruget, der var grundlag for fremskridt og udvikling i overgangen til bronzealderen.
Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande
Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Oplev flot, original brandbil fra 1937 i museets gård, og mærk museumsbygningens fortid som brandstation.