Kvindernes kampdag på Danmarks rockmuseum

26.02.2024

Af: Malene Jensen

Foto af Ida Kudo: Sarah Sanctuary Williams

Der er to stærke personligheder på programmet, når hele Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, inviterer til kampdagsarrangement, der rocker ved tidens opfattelser og stiller skarpt på ligestillingskampen. Både den, der stadig skal kæmpes, og de sejre, der allerede er vundet. 

Den ene er musiker og mestrer rollerne som producer, sanger og sangskriver. Den anden kommer fra det politiske liv og er aktiv debattør i kønspolitiske sammenhænge.

Men selvom dansk-japanske Ida Kudo og Camilla Søe kommer fra to helt forskellige verdener, peger de begge på noget af det samme, når det gælder kampen for ligestilling: nemlig at vi står stærkest, hvis vi står sammen.

”Musik er en del af noget større, og den kan være med til at udvikle vores samfund. Og musikkens kulturhistorie er med til at fortælle, hvordan vi rykker og har rykket os”, siger Isabella No’omi Fuglø. 

I november 2023 udgav Ida Kudo – hvis musik er en smagfuld blanding af skandinavisk coolness og produktioner i topklasse forankret i et elektronisk indiepop-univers – singlen ’’The Power that is Woman’, som allerede har fået en masse airplay på bl.a. P6 Beat.

”’The Power that is a Woman’ handler om, at vi skal sætte de feminine værdier i højsædet, og den handler om at se værdi i hinanden, om at samles og løfte i flok. Det er den perfekte titelsang til kampdagen på hele Danmarks rockmuseum,” fastslår Isabella No’omi Fuglø.
 

Vejen frem er at løfte i flok

I 2020 var Camilla Søe, der er seniorkonsulent, klummeskribent, forfatter og rådgiver i politisk interessevaretagelse, en af fire initiativtagere fra tre forskellige partier til det tværpolitiske tiltag #EnBlandtOs, som var et opgør mod sexisme i dansk politik.

#EnBlandtOs satte gang i en bølge, der skyllede ind over det politiske Danmark. En bølge, der førte til, at fremtrædende politikere måtte trække sig fra deres poster.

”Hun er en af dem, der har taget bladet fra munden for at pege på nogle problematikker, som kan være svære at se, fordi de er del af et system og en kultur”, siger Isabella No’omi Fuglø om Camilla Søe, der på kampdagen deler sine erfaringer på rockmuseet og peger på nødvendigheden af, at vi samler os, og af mobilisering som instrument mod uretfærdighed.

Og hvorfor er det så interessant at sætte en debattør som Camilla Søe sammen med en musiker som anmelderroste Ida Kudo?

Det er det, fortæller Isabella No’omi Fuglø, fordi musik ikke er isoleret fra samfundet, men er en del af det og opstår i det, og fordi musik også kan være kritisk over for magten og samfundet.

”En stor del af pointen for de to kvinder er, at den enkelte ikke skal stå alene og være enestemme mod et system, en norm eller den måde, tingene har været på før. Det handler rigtig meget om, at vi samler os”, siger publikumschef på Danmarks rockmuseum, Isabella No’omi Fuglø.

”De her to kvinder er nogle af dem, der er med til at rykke ved samfundet. Og derfor er det også interessant at invitere dem indenfor på vores museum og give dem lov til at rykke lidt ved os”.

 

Musikbranchen har også problemer

Det er nok heller ikke den store hemmelighed, at der også i den danske musikbranche er ligestillingskampe, der stadig skal kæmpes. Og på RAGNAROCK vil man gerne tage del i den kamp, fortæller Isabella No’omi Fuglø.

”Museet repræsenterer historien om en branche, som også i dag står med en række problemer. For i den danske musikbranche er det stadig sådan, at både salgstal og hitlister i høj grad er kendetegnet ved, at mænd fylder. Og det er jo ikke et problem, at mænd fylder, men det er et problem, at kvinder ikke gør”.

 ”Vi er jo Danmarks rockmuseum, og vi vil gerne bidrage til debatten og tør godt mene noget. Derfor inviterer vi til en kampdag, hvor der er fokus på det samfund, vi står i”, siger Isabella No’omi Fuglø og afslutter:

”Jeg håber, at folk, når arrangementet er slut, vil gå opløftede derfra, og fordi de har mødt to stærke personligheder med nogle vigtige agendaer”.

Kvindernes kampdag på RAGNAROCK blev med succes introduceret som tradition i 2023 – og fortsættes nu. Arrangementet indledes af museumsorganisationens publikumschef, Isabella No’omi Fuglø, der sætter tonen og tegner brudflader i den danske musikscene op.

Kvindernes kampdag blev med succes introduceret som tradition i 2023 – og fortsættes nu. Arrangementet indledes af museumsorganisationens publikumschef, Isabella Fuglø, der sætter tonen og tegner brudflader i den danske musikscene op.

Arrangementet har den smukke 50/50 udstilling som bagtæppe, som vi åbnede på kampdag i 2023.

50/50 er en portrætserie med billeder af 51 artister og har fokus på ligestilling, diversitet og repræsentation.

Læs mere her.

 

Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her.

8. marts 2024 kl. 15.00 – 16.00

Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

Arrangementet er gratis og foregår i museets café.

Caféen er åben, og der vil være mulighed for at købe øl, vand og kaffe.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

D-A-D klar med jubilæumsplade til oktober

D-A-D klar med jubilæumsplade til oktober

2024 tilhører i den grad D-A-D, som både med musik og en udstilling på Nationalmuseet markerer deres 40-års jubilæum. Lørdag d. 23. marts løftede forsanger Jesper Binzer sløret for bandets kommende udgivelse til talk-festivalen ’Historien bag musikken’ på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Pladen udkommer 4. oktober.

Færgegården viser fantastiske fund og hylder de entusiastiske findere

Færgegården viser fantastiske fund og hylder de entusiastiske findere

Sporene efter fortiden findes over alt, hvis man har øjnene med sig. En ny spotudstilling på Frederikssunds Museum, Færgegården anerkender dem, som frivilligt går med næsen i jorden, metaldetektoren i hånden og nysgerrigheden uden på tøjet. For uden dem ville en stor del af vores fortidsminder sandsynligvis gå tabt.

Hiv familien med på museum i påsken

Hiv familien med på museum i påsken

Påskeferien er om hjørnet. Som optakt til højtiden slår flere af ROMUs museer og besøgssteder dørene op for en ny sæson, og flere steder er der udstillinger og aktiviteter for små og store.

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

Stenløse Kulturhus udstiller Egedals kongelige øjeblikke

Stenløse Kulturhus udstiller Egedals kongelige øjeblikke

Danmark har taget afsked med en dronning gennem 52 år. I anledningen af tronskiftet kan man på Stenløse Kulturhus opleve en spotudstilling med kongelige øjeblikke. Blandt andet med billeder fra de to gange, dronningen har været i Egedal.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.