Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige
01.09.2023
Der er snart æbleskiver, æbletryk og æblemost i stride strømme, når købmandsgården slår porten op for den traditionsrige æblefest i efterårsferien. Men med et stigende antal gæster er der brug for flere, gode frivillige kræfter til at skabe historiske oplevelser for byens børnefamilier.

Gode oplevelser med historien i centrum er et af de mange udbyttter, man kan få af at være frivillig ved Lützhøfts Købmandsgaard. Frivillig Keld Holm (i midten) har her en hyggelig stund ved æblepresseren i selskab med gæster i to generationer. Foto: Katrine Catalan /ROMU
Gården giver genlyd af hestesko mod brosten og glade børnestemmer, når de store arrangementer løber af stablen på Lützhøfts Købmandsgaard. Der er historie for alle sanserne, når der bliver mostet æbler og lavet kreative aktiviteter, inspireret af gammeldags husflid.
De senere år har flere og flere valgt at tage historien til sig på netop købmandsgårdens måde. Og med flere gæster følger behovet for flere frivillige:
”Vi er utroligt glade for den store opbakning til arrangementerne på købmandsgården – både fra de mange deltagere og de frivillige. Det betyder dog også, at der er flere opgaver at lave. Derfor håber vi, at der sidder nogen derude og drømmer om at være med som frivillig,” siger museumsinspektør Jakob Caspersen, der har ansvaret for at drive og udvikle købmandsgården.
Skab historiske oplevelser
Og købmandsgården er en særlig mulighed for at være med til at skabe oplevelser med historie, forklarer Jakob Caspersen:
”Med købmandsgårdens helt unikke, velbevarede miljø får man ikke en bedre ramme. Her kan man virkelig mærke historien. For her skal historien netop mærkes, duftes, føles, ses og ikke mindst smages. Selv en ydmyg æbleskive indeholder et lille stykke kulturhistorie. Har man ikke allerede håndelag for at vende æbleskiver, så får man det hurtigt som frivillig ved panderne i vores hyggelige, nyrenoverede forsamlingsstue.”
Håndværk og slagterfag
Hvis det ikke lige er æbleskivehyggen, der trækker, er der også andre gode muligheder for at sit bringe håndelag i spil i de historiske rammer.
På førstesalen i det gamle kornmagasin finder man Håndværksmuseet. I den store værktøjssamling hjælper frivillige de besøgende i gang med små byggeprojekter.
”Hvis vi ønsker at skabe nye generationer af håndværkere, så må vi også lære børnene at holde på en hammer. I Håndværksmuseet kan vores besøgende få lov at bygge noget selv, og samtidig se hvor dygtig man kan blive,” fortæller Jakob Caspersen.
Endelig kan man komme bag disken hos købmandsgårdens nabo: Slagtermuseet i Roskilde. Her passer og bestyrer en gruppe frivillige museet, som har åbent hver lørdag fra 10-14. De deltager også til købmandsgårdens arrangementer.
FAKTA:
Vil du være frivillig eller har du spørgsmål?
Kontakt museumsinspektør Jakob Caspersen på 29 32 75 42 eller jakobc@romu.dk
Du er også velkommen til at kigge forbi købmandsgården i åbningstiden.
Se mere på lützhøftskøbmandsgård.dk
.
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie
På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.
Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen
I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.
Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum
Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra 11. til 17. september. Et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie.
ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge
En bevilling fra Kulturministeriet giver ROMU mulighed for at undersøge Vindinges betydning i jernalderen. Det vækker begejstring på museet, hvor arkæologer i årtier har gjort spændende fund i området, der ligger sydøst for Roskilde. Bevillingen skal bruges til at forske i og perspektivere de mange fund. Ultimativt skal de samles i en publikation om Vindinge som et magtcenter i romersk jernalder.
Odin fra Lejre skal på mission i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen tager en kopi af en unik Odin-sølvfigur fra vikingetidens Lejre med på sin kommende rum-mission. Figuren, der er en af flere danske kulturgenstande med ombord, symboliserer jagten på ny viden og skal øge kendskabet til Danmarks og Lejres spændende vikingehistorie.
Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog
Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.
Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj
Køge Museum åbner ny udstilling med 3D genskabelse af den spektakulære Grydehøj, der blev udgravet af ROMUs arkæologer i 2005, i den østlige del af Trekroner. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.
Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal
Jobbroens Vibeke Holm Wismer, der gennem 16 år har hjulpet borgere i Egedal på rette spor i jobjagten, går nu på pension. Hun ser tilbage på et rigt arbejdsliv, hvor hun blandt andet har bidraget til levende formidling af Egedals historie.
Børn lærer billedkunst på Lejre Museum: “Alt var glædesfuldt”
Alle 2. klasser i Lejre Kommune får to dages undervisning i billedkunst og historie på Lejre Museum. Børnene er vilde med forløbet – for her er kreativitet, historie og ikke mindst børnenes eget udtryk i højsæde.