
Båll & Brand har to gange tidligere bidraget til en farverig stemning under Kulturstrøgets Lysfest. Her fra Byrådssalen, hvor Båll & Brand i 2020 opførte værket ’Roskilde – Past, present og future’. Foto: INSP Media
Til Lysfest 2021 bliver luften over Roskilde fyldt med lys. Kunstnerne bag den store lysinstallation over Stændertorvet har en ambition om at samle byen på afstand og at sende kulturens pulsslag gennem den nedlukkede by.
Som alle andre steder i samfundet bliver forsamlingsforbud og afstandskrav nogle af spillereglerne, når der sættes strøm til Lysfest 2021. Derfor er fejringen af lyset i år en særlig vigtig påmindelse om, at kulturen stadig lever. Det budskab har kunstnerkollektivet Båll & Brand taget til sig. De står bag værket ’Viften’ – en installation af 16 lysstråler, som projekteres udover Stændertorvet, videre over Byens hus og fortsætter hen over Roskildes hustage ud i universet.
”Det er jo en vifte, så man kan forestille sig, at den kan blæse nye vinde over os. At vi kan få skiftet luften ud. Det trænger vi til,” siger lyskunstner Martin Ersted fra Båll & Brand om at lave lyskunst i en corona-tid.
”Samtidig har vi også gerne villet skabe noget tryghed. Viften bliver som et loft, der lægger sig beskyttende hen over den åbne plads. Så kan man gå derunder og føle sig beskyttet af lyset.”
Båll og Brand har fået lov til at låne shippingfirmaet Transoceans store, åbne tagterrasse, og det er herfra, værket tager sit udgangspunkt. Hvidt lys skydes ud over Stændertorvet i 16 smalle, stråler, der ikke spreder sig som lys normalt ville gøre, men holder deres smalle baner og skaber et skulpturelt og ganske svagt bølgende tag over byen. Alt efter hvor man står, vil de arkitektoniske udtryk fra ’Viften’ opleves forskelligt.
Kunstens rolle i mørket
Det kunstneriske lyskollektiv, der til daglig huserer på Refshaleøen i København, har naturligvis i lige så høj grad som alle andre været påvirket af en verden i undtagelsestilstand.
”Vi har snakket meget om de begrænsninger, vi alle sammen ligger under for lige nu. De ting, vi har taget for givet – som fx at være sammen med gode venner – det kan vi pludselig ikke bare gøre lige nu. Naturlige eller menneskeskabte har systemerne omkring os det sidste stykke tid demonstreret, hvor delikat vores verden og eksistens er. Fremtiden virker mere usikker. Det får os til at stå tilbage med en skrøbelighed,” forklarer Martin Ersted.
Han mener, at kunsten og kulturen spiller en stor rolle som det lys i mørket, vi har brug for.
”Når vi går rundt i vores egen lille boble, er det vigtigt for os at vide, at der er et åndeligt liv omkring os. At tankerne og kunsten lever videre. Og at her trods alt også er andre mennesker. Vi er måske afskåret fra at møde dem, men så længe, vi kan mærke, at vi kan opleve noget menneskeskabt med ånd bag ved, så længe kan vi bevare fatningen. Og håbet.”
’Viften’ vil lyse over Stændertorvet den 25.-29. januar kl. 16-22. Med den rigtige sigtbarhed kan de 16 stråler ses 10-15 kilometer væk.
Ønsker du at vide mere om Lysfest 2021, kan du kontakte projektleder, Sofie Jekel på telefon, 29354110 eller sofieje@roskilde.dk eller lyskunstner Martin Ersted på telefon, 3110 5256 eller martin@martinersted.dk. Web: www.martinersted.dk.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie
På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.
Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen
I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.
Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum
Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra 11. til 17. september. Et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie.
ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge
En bevilling fra Kulturministeriet giver ROMU mulighed for at undersøge Vindinges betydning i jernalderen. Det vækker begejstring på museet, hvor arkæologer i årtier har gjort spændende fund i området, der ligger sydøst for Roskilde. Bevillingen skal bruges til at forske i og perspektivere de mange fund. Ultimativt skal de samles i en publikation om Vindinge som et magtcenter i romersk jernalder.
Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige
Der er snart æbleskiver, æbletryk og æblemost i stride strømme, når købmandsgården slår porten op for den traditionsrige æblefest i efterårsferien. Men med et stigende antal gæster er der brug for flere, gode frivillige kræfter til at skabe historiske oplevelser for byens børnefamilier.
Odin fra Lejre skal på mission i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen tager en kopi af en unik Odin-sølvfigur fra vikingetidens Lejre med på sin kommende rum-mission. Figuren, der er en af flere danske kulturgenstande med ombord, symboliserer jagten på ny viden og skal øge kendskabet til Danmarks og Lejres spændende vikingehistorie.
Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog
Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.
Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj
Køge Museum åbner ny udstilling med 3D genskabelse af den spektakulære Grydehøj, der blev udgravet af ROMUs arkæologer i 2005, i den østlige del af Trekroner. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.
Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal
Jobbroens Vibeke Holm Wismer, der gennem 16 år har hjulpet borgere i Egedal på rette spor i jobjagten, går nu på pension. Hun ser tilbage på et rigt arbejdsliv, hvor hun blandt andet har bidraget til levende formidling af Egedals historie.