
Båll & Brand har to gange tidligere bidraget til en farverig stemning under Kulturstrøgets Lysfest. Her fra Byrådssalen, hvor Båll & Brand i 2020 opførte værket ’Roskilde – Past, present og future’. Foto: INSP Media
Til Lysfest 2021 bliver luften over Roskilde fyldt med lys. Kunstnerne bag den store lysinstallation over Stændertorvet har en ambition om at samle byen på afstand og at sende kulturens pulsslag gennem den nedlukkede by.
Som alle andre steder i samfundet bliver forsamlingsforbud og afstandskrav nogle af spillereglerne, når der sættes strøm til Lysfest 2021. Derfor er fejringen af lyset i år en særlig vigtig påmindelse om, at kulturen stadig lever. Det budskab har kunstnerkollektivet Båll & Brand taget til sig. De står bag værket ’Viften’ – en installation af 16 lysstråler, som projekteres udover Stændertorvet, videre over Byens hus og fortsætter hen over Roskildes hustage ud i universet.
”Det er jo en vifte, så man kan forestille sig, at den kan blæse nye vinde over os. At vi kan få skiftet luften ud. Det trænger vi til,” siger lyskunstner Martin Ersted fra Båll & Brand om at lave lyskunst i en corona-tid.
”Samtidig har vi også gerne villet skabe noget tryghed. Viften bliver som et loft, der lægger sig beskyttende hen over den åbne plads. Så kan man gå derunder og føle sig beskyttet af lyset.”
Båll og Brand har fået lov til at låne shippingfirmaet Transoceans store, åbne tagterrasse, og det er herfra, værket tager sit udgangspunkt. Hvidt lys skydes ud over Stændertorvet i 16 smalle, stråler, der ikke spreder sig som lys normalt ville gøre, men holder deres smalle baner og skaber et skulpturelt og ganske svagt bølgende tag over byen. Alt efter hvor man står, vil de arkitektoniske udtryk fra ’Viften’ opleves forskelligt.
Kunstens rolle i mørket
Det kunstneriske lyskollektiv, der til daglig huserer på Refshaleøen i København, har naturligvis i lige så høj grad som alle andre været påvirket af en verden i undtagelsestilstand.
”Vi har snakket meget om de begrænsninger, vi alle sammen ligger under for lige nu. De ting, vi har taget for givet – som fx at være sammen med gode venner – det kan vi pludselig ikke bare gøre lige nu. Naturlige eller menneskeskabte har systemerne omkring os det sidste stykke tid demonstreret, hvor delikat vores verden og eksistens er. Fremtiden virker mere usikker. Det får os til at stå tilbage med en skrøbelighed,” forklarer Martin Ersted.
Han mener, at kunsten og kulturen spiller en stor rolle som det lys i mørket, vi har brug for.
”Når vi går rundt i vores egen lille boble, er det vigtigt for os at vide, at der er et åndeligt liv omkring os. At tankerne og kunsten lever videre. Og at her trods alt også er andre mennesker. Vi er måske afskåret fra at møde dem, men så længe, vi kan mærke, at vi kan opleve noget menneskeskabt med ånd bag ved, så længe kan vi bevare fatningen. Og håbet.”
’Viften’ vil lyse over Stændertorvet den 25.-29. januar kl. 16-22. Med den rigtige sigtbarhed kan de 16 stråler ses 10-15 kilometer væk.
Ønsker du at vide mere om Lysfest 2021, kan du kontakte projektleder, Sofie Jekel på telefon, 29354110 eller sofieje@roskilde.dk eller lyskunstner Martin Ersted på telefon, 3110 5256 eller martin@martinersted.dk. Web: www.martinersted.dk.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologer fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.