Lejre Museum vil inspirere til vandreture med ny guide på nettet
19.03.2021

De mange vandreture begynder og slutter ved Lejre Museum, hvor det er muligt at parkere og fylde flasken ved vandposten. FOTO: ROMU
Kulturlandskabet i Lejre er et populært udflugtsmål, og nu bliver det lettere at planlægge vandreturen, med en ny guide fra Lejre Museum. Her er der både kortere og længere ture, der alle lægger vejen forbi historiske spor i landskabet.
Nedlukning og social afstand har gjort danskerne til et vandrefolk, men engang imellem kan det være svært at finde på nye ture. Det har medarbejderne på Lejre Museum gjort noget ved. De har nemlig skabt en digital guide over historiske og smukke ruter gennem landskabet, som alle begynder og slutter ved Lejre Museum:
“Landskabet omkring Lejre Museum er allerede en populær destination. Folk vælter til det historiske område, og ofte er parkeringspladsen er sprængfyldt. Men nu sørger vi for, at folk får muligheden for at variere deres vandreture, og vi håber også på, at endnu flere kan lære landskabet og de historiske spor at kende,” siger formidlingsinspektør Isabella No’omi Fuglø.
Der er vandreture i forskellige længder og med forskellige temaer. Nogle vandreture går i fodsporene på de gamle sagnkonger, forbi deres kolossale gravhøje, mens andre vandreture byder på bondeidyl, vandmøller og herregårde.
“Området har simpelthen det hele, så det kan måske være svært at vide, hvor man skal begynde. Så med vores nye guide har vi gjort det nemmere at vælge en rute og komme afsted,” siger Isabella No’omi Fuglø.
Vandreruterne er samlet på Lejre Museums hjemmeside, hvor ruterne kan printes eller tilgås på mobilen under turen.
Der er også link til flere vandreruter fra Nationalpark Skjoldungernes Land, Visit Fjordlandet, Naturstyrelsen, Vandreruter.dk og Dansk Vandrelaug.
Dyk ned i den digitale guide her
Vandreturene begynder her:
Lejre Museum
Orehøjvej 4B
4320 Lejre

Der er vandreruter i forskellig længde. Du kan komme forbi en af Danmarks smukkeste herregårde, en idyllisk vandmølle eller Ledreborg Slotspark. FOTO: Lejre Museum/ROMU

Vandreruterne har historisk fokus og kommer forbi forskellige naturskønne områder. Du kan f.eks. tage på åvandring omkring Lejre. FOTO: Lejre Museum/ROMU
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen
I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.
Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum
Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra 11. til 17. september. Et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie.
ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge
En bevilling fra Kulturministeriet giver ROMU mulighed for at undersøge Vindinges betydning i jernalderen. Det vækker begejstring på museet, hvor arkæologer i årtier har gjort spændende fund i området, der ligger sydøst for Roskilde. Bevillingen skal bruges til at forske i og perspektivere de mange fund. Ultimativt skal de samles i en publikation om Vindinge som et magtcenter i romersk jernalder.
Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige
Der er snart æbleskiver, æbletryk og æblemost i stride strømme, når købmandsgården slår porten op for den traditionsrige æblefest i efterårsferien. Men med et stigende antal gæster er der brug for flere, gode frivillige kræfter til at skabe historiske oplevelser for byens børnefamilier.
Odin fra Lejre skal på mission i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen tager en kopi af en unik Odin-sølvfigur fra vikingetidens Lejre med på sin kommende rum-mission. Figuren, der er en af flere danske kulturgenstande med ombord, symboliserer jagten på ny viden og skal øge kendskabet til Danmarks og Lejres spændende vikingehistorie.
Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog
Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.
Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj
Køge Museum åbner ny udstilling med 3D genskabelse af den spektakulære Grydehøj, der blev udgravet af ROMUs arkæologer i 2005, i den østlige del af Trekroner. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.
Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal
Jobbroens Vibeke Holm Wismer, der gennem 16 år har hjulpet borgere i Egedal på rette spor i jobjagten, går nu på pension. Hun ser tilbage på et rigt arbejdsliv, hvor hun blandt andet har bidraget til levende formidling af Egedals historie.
Børn lærer billedkunst på Lejre Museum: “Alt var glædesfuldt”
Alle 2. klasser i Lejre Kommune får to dages undervisning i billedkunst og historie på Lejre Museum. Børnene er vilde med forløbet – for her er kreativitet, historie og ikke mindst børnenes eget udtryk i højsæde.