GRETHE – EN VÅBENMODTAGELSE

GRETHE – EN VÅBENMODTAGELSE

PERSONLIG MODSTANDSFORTÆLLING VENDER HJEM TIL ROSKILDE

D. 01.09.2020 åbner Roskilde Museum særudstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ med den svenske kunstner Anna Kristensen, der gik på opdagelse i sin fars historie som modstandsmand syd for Roskilde. Efter udstilling i Sverige vender hendes personlige fortælling nu ’hjem’ til sit arnested. 

Hvorfor forlod Annas far Danmark efter 2. verdenskrig? Han var leder af modstandsgruppen Ostedgruppen, der deltog i våbenmodtagelsen under kodeordet Grethe på Sjællands højeste punkt Gyldenløveshøj. Efter krigen flyttede han til Sverige, hvor han blev gift med Annas mor, og hvor Anna er født og opvokset.

Efter forældrenes død i 2010 begyndte Anna at udforske og forsøge at få klarhed over denne del af 2. verdenskrigs historie, der gemmer på glemte fortællinger om modstandsbevægelsen.
I mit arbejde har jeg mødt børn og børnebørn af nogle af de danskere, som på et tidligt tidspunkt gjorde modstand mod den tyske, nazistiske besættelsesmagt. Jeg har besøgt steder, hvor de allierede kastede våben ned, og modstandsfolk tog imod dem. Jeg har indsamlet skrevne beretninger, gamle fotos og dokumenter. Fotograferet og filmet steder, hvor modstandsfolk var aktive. Udstillingen handler om fars gruppe og gruppens aktiviteter, men også om, hvordan anden verdenskrig kom til at påvirke mit og mine søskendes liv. Og om min rejse for at forstå historien, fortæller Anna Kristensen.

I udstillingen indgår et omfattende dokumentarisk materiale med en film, kort, gamle og nye fotos, steder, personer og forskellige genstande, avisudklip, breve og håndskrevne notater, interviews og en række malerier.

Faldskærmstøj og våbencontainer
Roskilde Museum supplerer kunstnerens personlige fortælling med museumsgenstande og fortællinger om de lokale våbennedkastninger i Roskilde-området.
– I Annas kunst får de besøgende en poetisk og personlig vinkel på fortællingen om modstandskampen. Vi supplerer udstillingen med en række genstande fra museets samling, som gør folk klogere på den lokale og nationale historie. Vi udstiller for eksempel en stor våbencontainer, som blev kastet ned over området, og tøj syet af materiale fra de allieredes faldskærme, fortæller Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

’Grethe – en våbenmodtagelse’ har tidligere været udstillet i Östersund og Umeå. Nu vender den så ’hjem’ til det lokalområde, det voksede ud af.
– Det er helt fantastisk at denne fortælling nu kan udfoldes i Roskilde, få kilometer fra hvor min far og hans kammerater udførte deres modstandsarbejde,” siger Anna Kristensen.

 

TID, PRIS OG STED
01. sep.– 1. august 2021 i museets åbningstid

Entré 60 kr.
Billetter købes i Roskilde Museums butik.
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

UDSTILLINGEN ANKOMMER

VIDEO FRA UDSTILLINGENS ANKOMST

Se videoen

LÆS MERE OM KUNSTNEREN

EN PERSONLIG MODSTANDSFORTÆLLING

Læs mere

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.