Påskeferien er om hjørnet. Som optakt til højtiden slår flere af ROMUs museer og besøgssteder dørene op for en ny sæson, og flere steder er der udstillinger og aktiviteter for små og store.

Her kan du få et overblik over, hvad ROMUs besøgssteder har at byde på.

Hekse, grøn suppe og løgfarvede æg på færgegården

Det rumsterer for alvor på Frederikssund Museum, Færgegården i påskeferien.

Museet har nemlig sæsonåbning og står tilmed klar med den spritnye spotudstilling “Fine fund og fede fortællinger”.

Ikke nok med det, så kan I tage familien med på besøg i fortidens syv påskedage og prøve kræfter med deres mange udfordringer og opgaver. Hver hele time står en påske-ekspert klar i Færgegårdens have til at tage jer gennem fortidens påske-strabadser.

Læs mere her.

tril dem, find dem, farv dem, spis dem

Lützhøfts Købmandsgaard byder indenfor til historisk påskehygge – kom med og hold en helt nyklækket påskekylling i hånden.

Der af masser af aktiviteter i æggets tegn: Du kan trille dem, farve dem med naturens egne farver eller gå på skattejagt efter dem i kringelkrogene. Og så er der lagt op til spænding med hønseskidning i den gamle gård. Der er som altid gratis adgang.

Læs mere her.

Påske på tadre mølle

I påsken har hele familien en dejlig anledning til at tage turen til Tadre Mølle i den forårsgrønne og naturskønne Elverdamsdal.

Gå på opdagelse i naturen, se køerne blive lukket ud på de grønne enge og lav skønne kreationer i påskeværkstederne. Alle kan deltage i den traditionsrige ”æggerafting” ned ad Taderød Bæk påskesøndag og påskemandag.

Læs mere her.

Sæsonåbning på Lejre Museum

Lejre Museum slår dørene op for sæsonen 2024 lørdag den 23. marts.

Lejre var magtcentrum og kongesæde i vikingetiden og i yngre jernalder – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år.

Gå på opdagelse i kongerigets vugge.

Læs mere her.

ny spotudstilling på roskilde museum

Da jernbanen kom til Roskilde

Tag med tilbage til 1847, hvor kong Christian 8. satte sig ind i en togvogn pyntet med blomsterguirlander og flag for at indvie den første jernbanestrækning i Kongeriget Danmark mellem København og Roskilde.

En banebrydende opfindelse, der  satte sig spor i byens borgere og udvikling.

Læs mere her.

LYT. LIKE. DEL. PÅ DANMARKS ROCKMUSEUM

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I spotudstillingen LYT. LIKE. DEL. undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur.

For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring?

Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Oplev spotudstillingen og slå jer løs i resten af museet!

Læs mere her.

familien med på museum

Et museumsbesøg er en oplagt familieaktivitet i påskeferien, hvor mange i forvejen er samlet, fremhæver ROMUs publikumschef, Isabella No’omi Fuglø:

”I den sociale ramme, museet sætter, kan vi gå på opdagelse i udstillingerne, dykke ned i påskens kulturhistorie og lave aktiviteter sammen. Museumsbesøget skaber fælles minder på tværs af generationer,” siger publikumschefen.

Læs mere her.

Her en oversigt over ROMUs besøgssteder og deres åbningstider i påskeferien:

Roskilde Museum
Åbent alle dage i hele påskeferien fra og med lørdag den 23. til og med anden påskedag
mandag den 1. april, alle dage kl. 10-16.

RAGNAROCK
Åbent alle dage i hele påskeferien fra og med lørdag den 23. til og med anden påskedag
mandag den 1. april, alle dage kl. 10-17, onsdag dog 10-20.

Færgegården, Frederikssund
Sæsonåbner lørdag den 23. marts og holder herefter påskeåbent alle dage frem til og med anden påskedag mandag den 1. april – alle dage i tidsrummet kl. 11-15.

Lejre Museum
Sæsonåbner lørdag den 23. marts og holder herpå påskeåbent alle dage frem til og med anden påskedag mandag den 1. april – alle dage i tidsrummet kl. 11-16.

Lützhøfts Købmandsgaard
Åbent lørdag den 23. marts og lørdag den 30. marts kl. 10-14.
Desuden særåbent mandag den 25., tirsdag den 26. og onsdag den 27. marts kl. 11-15.

Tadre Mølle
Påskeåbent skærtorsdag den 28. marts til og med anden påskedag mandag den 1. april kl. 11-16.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.