Fra haver til æbleskiver:
ROMU hylder sine frivillige

Ved årets nytårskur blev de frivillige takket for deres store arbejdsindsats. Arbejdet giver mening og mulighed for at udvikle sig, fortæller frivillige.

Vil du også være en del af fællesskabet?

Så meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde.

Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

ROMU’s frivillige:

 

  • ROMU har halvanden hundrede frivillige
  • De yder mere end 5.000 arbejdstimer om året
  • De arbejder frivilligt ved besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune
  • De frivillige nyder rabatter på entrebilletter og i butikker på besøgsstederne

“Meget af det ROMU leverer til borgerne ville slet ikke være muligt uden jer. I er med til at understøtte museets vision om at bevare, åbne og udbrede kulturarven” takkede museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra podiet.

ROMU’s frivillige var inviteret til nytårskur på RAGNAROCK i Roskilde, og dagen bød på nytårstale fra direktøren, oplæg, workshops og diskussion.
Museets godt halvanden hundrede frivillige er organiseret i grupper med tilknytning til besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. Så for mange var nytårskuren også en mulighed for sige hej til kollegaer, som de ikke ser til hverdag:“Det er rigtig fint at møde de andre frivillige. Her finder vi ud af, at vi allesammen er drevet af lysten, og at arbejdet giver mening. Og det er nok det, der er vores fælles udgangspunkt” forklarer Marianne Witzel, som er frivillig ved vandringsholdet på Lejre Museum.
Marianne Witzel er forholdsvis ny på vandringsholdet, men er allerede med til at planlægge nye historiske vandreture i Lejre, som de frivillige udbyder gratis.

Marianne Witzel er frivillig ved vandringsholdet på Lejre Museum, men arbejder til dagligt med kundeservice i København.

Gurli Christensen blev rekrutteret til havelauget efter en gymnastiktime for 6 år siden. Hun er både glad for det sociale i frivilliggruppen og muligheden for at arbejde i det fri.

Mulighed for at lære noget nyt

Frivilliggrupperne udfører en lang række opgaver, som omvisninger, vedligehold, havearbejde, formidling til børn og arbejde i museernes arkiver og samlinger:“Vores frivillige har vidt forskellige kompetencer og laver meget forskellige ting. På hver deres måde spiller de hver især en vigtig rolle, både for museet og for brugerne” fortæller museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø, som er frivilligkoordinator og leder af dagens program.

Hun forklarer, at nogle frivillige kommer for at gør brug af viden og kompetencer, som de har opbygget gennem et langt arbejdsliv, mens andre ser muligheden for at lære nyt.

Frivillig Gurli Christensen har altid været haveinteresseret, men i havelauget ved Færgegården, Frederikssund Museum, er der mange slags opgaver: “I de seks år jeg har været en del af havelauget, er jeg ikke kun blevet klogere på at passe mine planter. Jeg er blevet god til at formidle min viden til skolebørn – og at lave pileflet og pynte op til arrangementer. Det er fantastisk, at jeg hele tiden får muligheden for at dygtiggøre mig” fortæller Gurli Christensen.

Stadig behov for flere frivillige

På dagens workshop blev der arbejdet med hvordan der fremover skal rekrutteres til frivilliggrupperne: “Vi får fortsat brug for frivillige på ROMU, så det er vigtigt, at vi forstår de mange forskellige kompetencer og motivationer, der driver vores frivillige, så vi i fremtiden laver flere gode match” forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Én af museets frivillige blev rekrutteret ganske kort efter at hun trådte ind af døren på Lützhøfts Købmandsgård i Roskilde: “Kan du lave æbleskiver? Sådan blev jeg spurgt af damen bag disken. Ja, jeg har arbejdet som pædagog hele mit arbejdsliv, så det kan jeg vel, svarede jeg. Og så blev jeg frivillig” fortæller Eva Pedersen.

Hun har nu i to år har været frivillig på Lützhøfts Købmandsgård, hvor hun, blandt andet, laver æbleskiver ved ”Den Store Æblefest” og filt i påsken. Eva Pedersen vil gerne anbefale andre at blive frivillig på ROMU: “Det er smadder hyggeligt. Og så det rart at bruge sig selv og mærke, at man bliver sat pris på” fortæller hun.

Eva Pedersen er frivillig ved Lützhøfts Købmandsgård, og vil anbefale andre, at melde sig som frivillig på ROMU.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.