Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
Af Lene Steinbeck
03.11.2022

Det er 27 år siden, at Roskilde Domkirke blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Den 16. november bliver en del af den lyst op udefra af lyskunstværket ”Stjerneskær”. Foto: Mik Dahl, Storyflight
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
Den kræver sin opmærksomhed, som den troner dér på toppen af Roskilde: Den majestætiske Roskilde Domkirke, der siden 1500-tallet har været Danmarks officielle gravkirke. Her ligger ikoner som Margrete 1., Christian 4. og Frederik 7. – kongen, som gav os grundloven. Den er monumental i Danmarks historie, og så er den som ét af kun 10 steder i Det Danske Rigsfællesskab optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.
Derfor fejrer byen også med pomp og pragt, at det den 16. november er Verdensarvsdag og samtidig 50-året for Verdensarvskonventionen. Der vil være fri adgang til Domkirken, hvor de besøgende blandt andet kan opleve gymnasieelever, der fortæller kirkens historie, og 200 skolebørn der synger Verdensarvssangen ”Arven er en gave”.
At det i høj grad involverer børn og unge, er på ingen måde tilfældigt. Det fortæller Jesper Kejlhof, der er formand for Roskilde Domkirkes Verdensarvsudvalg. Han håber, at de vil bringe dagens oplevelser i kirken med hjem til resten af familien.
”UNESCO’s Verdensarv handler om at give noget videre til de kommende generationer. Derfor skal vi have dem til at løfte historien om Domkirken med de mange konger og dronninger, der ligger begravet her, og det fantastiske bygningsværk. Vi håber, at det kan skabe endnu større tilknytning mellem lokalbefolkningen og Domkirken som verdensarv,” siger Jesper Kejlhof.

Elever fra Roskilde Tekniske Skole på Stændertorvet til Verdensarvsdag 2018. Foto: Roskilde Domkirke
I samme liga som pyramiderne, Taj Mahal og Den Kinesiske Mur
Verdensarvsdagen er en god anledning til at reflektere over, hvad det faktisk betyder, at vi har et stykke UNESCO Verdensarv lige midt i byen, siger Jesper Kejlhof:
”Det er da noget, vi skal være stolte af! Det er jo en sjov fortælling og helt fantastisk, at vi har en kirke, der er på højde med Taj Mahal, Den Kinesiske Mur og pyramiderne,” siger Kejlhof med henvisning til nogle af listens øvrige stjerner.
Den seneste tid har Roskilde Domkirke puttet sig lidt i mørket. På grund af de høje energipriser har lysene på kirken nemlig været slukket. Men når solen går ned den 16. november, vil et lysende kunstværk blive projiceret op på Domkirkens ydermure. Værket ”Stjerneskær” er skabt i et samarbejde mellem tegner Jakob Fälling og Roskilde Domkirkes Verdensarvsudvalg.
Debat om fremtiden for Roskilde
Efter mørkets frembrud er det også tid til at blive klogere på fremtiden. Roskilde Museum inviterer til to arrangementer, der på hver sin måde kredser om Verdensarven. Klokken 17 afholder museet i samarbejde med kommunen et borgermøde om visionerne for Roskilde Bymidte. Udover et stort fokus på blandt andet at sikre grønne områder, et kultur- og handelsliv i balance og samlingssteder i byen, er et kommende Verdensarvscenter nemlig også en del af bymidtestrategien for Roskilde.
At borgermødet netop foregår på byens museum, kan forhåbentlig skabe nogle gode rammer for debatten, mener Dorthe Godsk Larsen, der er museumsinspektør i museumskoncernen ROMU, som Roskilde Museum er en del af:
”Vi synes, det er vigtigt for museet at være en aktiv aktør i udviklingen af Roskilde. Vi er jo selv en del af bymidten, og byen er museets største og vigtigste genstand – både som den så ud for 1000 år siden, og som den ser ud i dag. Især nu, hvor vi er så involveret i Verdensarvscentret.”
Og sidstnævnte er netop omdrejningspunktet for det afsluttende punkt på Verdensarvsdagen i Roskilde. Klokken 19 kan man høre Morten Thomsen Højsgaard, der både er direktør for ROMU og for fondsorganisationen bag kulturarven Roskilde Domkirke, fortælle om processen med det kommende Verdensarvscenter. En vision, der har spøgt i kulisserne i mange år.
”Nu begynder der at ligge konkrete planer, som er under udvikling. Derfor er det oplagt, at vi inviterer byens borgere ind til dialog om, hvad der er på vej. Vi vil rigtig gerne høre, hvad de tænker, deres gode forslag og se centret med borgerens blik,” fortæller Dorthe Godsk Larsen.
Begge arrangementer er gratis, men kræver tilmelding.
Borgermøde om Roskilde Bymidte:
Tid: Onsdag den 16. november kl. 17-18.30
Pris: Gratis – men tilmelding nødvendig på www.roskilde.dk/roskildebymidte
Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Direktør Morten Thomsen Højsgaard fortæller om processen med det kommende verdensarvscenter:
Tid: Onsdag den 16. november kl. 19-21
Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Pris: Gratis – men tilmelding nødvendig via Billetto
Læs mere om det samlede program for Verdensarvsdagen her
Verdensarvsdagen
Den 16. november er datoen for aftalen bag UNESCOs Verdensarvskonvention, som i år kan fejre 50-års jubilæum.
På Verdensarvsdagen markeres det over hele verden, at vi har forpligtet os til at bevare historiske steder, bygninger og kultur til kommende generationer.
Listen tæller mere end 1000 punkter fra hele verden, og 10 af dem befinder sig i Det Danske Rigsfællesskab: Roskilde Domkirke, Stevns Klint, Vadehavet, Jelling Monumenterne, Christiansfeld, Kronborg Slot, parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Ilulissat Isfjord, Kujataa og Aasivissuit Nipisat
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.