Sådan håndterer ROMU anden bølge

Af Morten Thomsen Højsgaard

Vores altid hjælpsomme front-desk personale, står klar med håndsprit og info om forholdsregler, så du trygt og sikkert kan nyde dit besøg på vores besøgssteder. Foto: ROMU

Det er fortsat trygt og sikkert at gå på museum, skriver direktør for museumsorganisationen, der allerede har tilpasset sig et efterår med skærpede krav som følge af COVID-19 i samfundet

Statsministeren har i fredags nok engang holdt et afgørende pressemøde om COVID-19. Flere forhold i Danmark kommer nu igen til at ændre sig med mere hjemmearbejde, skærpede krav til sikkerhed, mindre natteliv og færre sociale interaktioner i privatlivet.

Men for gæsterne på de mange historiske besøgssteder under ROMU i Roskilde, Frederikssund og Lejre kommuner vil der kun være ganske få forskelle at bemærke. For ROMU har allerede forberedt sig på og tilpasset sig en situation med ekstra sikkerhed for publikum.

Åbne udstillinger med god plads 

Alle besøgssteder har åbent som hidtil, og der er håndsprit ved alle indgange, afskærmningsglas ved kasserne, skiltning om afstand og tydelige regler om det maksimale antal gæster sted for sted og rum for rum.

Heldigvis er der god plads i udstillingerne. ROMU har over 10.000 kvadratmeter museumsarealer fordelt på en halv snes lokaliteter. Så selv ikke under de allerstørste dage med rekord mange gæster i sommer, nåede vi op til grænserne. Det er fortsat trygt og sikkert at gå på museum og få sig en stor kulturhistorisk oplevelse.

Tilmelding ved særlige arrangementer

Når der holdes særskilte arrangementer, foredrag, historiske vandringer, rundvisninger eller omvisninger er reglerne dog skærpet. Der er altid tilmelding, også ved gratis arrangementer. Tilmelding foregår online som regel via tjenesten billetto.dk.

ROMU afholder ingen arrangementer på over 50 deltagere på én gang. De store events, som var tilrettelagt med henblik på flere deltagere såsom julemarked på Tadre Mølle, er allerede aflyst for indeværende år. 

Andre arrangementer, som var eller er tæt på grænsen, aflyses eller udskydes også. Det gælder for eksempel generalforsamlingen i Roskilde Museumsforening sidst i september. Og det drejer sig om et socialt arrangement i forbindelse med kåring af vindere af en foto-konkurrence i Frederikssund. 

På det store museum RAGNAROCK og ved udendørs vandringer melder ROMU af hensyn til sikkerheden nu udsolgt, når maksimalt 20 deltagere har meldt sig til. På alle øvrige omvisninger eller rundvisninger stopper vi tilmeldingerne, når vi når op på 10.

Ved skoleforløb følger vi hele tiden reglerne, der meldes ud centralt. Alle skoler melder sig til på forhånd via booking@romu.dk, så vi hele tiden ved, hvor mange der er hvor og hvornår på museerne. På den måde er vi helt sikre på, at alle afstandskrav kan overholdes.

De ansatte passer på Danmark

På et museum foregår der imidlertid mange andre aktiviteter end dem, publikum kan se under et besøg. Der forskes. Der arbejdes med indsamling af historiske genstande. Der foretages arkæologiske udgravninger og beretningsskrivelser. Der arbejdes med bevaring og registrering. Der håndteres opgaver med forvaltning. Der kommunikeres digitalt til mennesker over hele landet. Der er en væsentlig administration. Atter andre ansatte er i fuld gang med kreativt og velfunderet at forberede kommende udstillinger.

Og det meste af alt dette arbejde uden for publikums direkte bevågenhed flytter ROMU i tråd med statsministerens anbefalinger nu så vidt muligt hjem hos de ansatte selv. Vi har prøvet det før, i foråret, og det gik efter omstændighederne godt. Kollegerne udviste en formidabel moral. Nu gør vi det igen. For at passe på Danmark og hinanden, hver for sig.

Væsentlig opgave med mening

Kulturhistorien, som museerne varetager, er præcis lige så vigtig i dag, som den var i fredags. Under kriser er det endnu vigtigere at kende sin historie og at vide, hvordan andre har gjort i tilsvarende situationer.

Selv under pandemier har vi alle som mennesker brug for oplevelser og indhold i tilværelsen. Alt det tilbyder museerne fortsat på en sikker måde til borgerne.

Og så bidrager vi derudover ved at ændre på vores egne arbejdsformer til at holde samfundet på rette spor og smittetallene nede.

Det giver mening.

Læs flere artikler her.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.