Skenkelsø Mølle trækker atter i juletøjet og inviterer til traditionsrigt marked
28.11.2023
Pressemeddelelse
Sidste år var både store og små i gang med gran, ler og lys, og også i år kan man lave sin egen juledekoration i staldbygningen på Skenkelsø Mølle. Foto: Preben Christensen.
December står for døren og med den også julehyggen. Den indfinder sig også på Skenkelsø Mølle, for igen i år at invitere de frivillige til det hyggeligste julemarked. Her er skattejagt for de eventyrlystne, klippe-klistre til de kreative og garanti for julestemning.
Lørdag den 2. december trækker Skenkelsø Mølle i højtidsdragten, når det årlige julemarked løber af stablen. Som altid er det de frivillige møllekoner og møllemænd fra Ølstykke Historiske Forening, som i samarbejde med Egedal Arkiv og Museum står bag arrangementet.
”Der plejer at være en rigtig hyggelig julestemning. En af vores møllemænd kan spille harmonika, og han spiller alle de gode julesange. Både på førstesalen, hvor man kan male julenisser og klippe julepynt, og i stuerne, hvor vi filter hjerter og andet pynt,” fortæller en af de frivillige møllekoner, Hanne Mogensen.
Julemarkedet varer fra klokken 11-15, og det er gratis at deltage. Dog kan der være små udgifter til materialer for nogle af de ting, man selv kan være med til at lave. I staldbygningen kan man lave sin egen juledekoration, som – lige som alle de andre kreationer, man laver – må tages med, så man kan få en lille smule mølle-julestemning med hjem.
I år vil der være en særligt vigtig opgave for børnene. Julemanden har nemlig fået et julekort, men der er bøvl med bogstaverne. Måske har sætternissen været på spil? Gennem en række poster rundt på møllen skal børnene samle de manglende bogstaver, og der vil være en præmie til alle, der kan hjælpe julemanden, så han kan få brevet til at give mening.
Derudover kan der købes lune æbleskiver, gløgg til de voksne og varm kakao til børnene, så der er ingen undskyldning for ikke at komme i julestemning.
Pynt med gamle og tålmodige nisser
Det er møllens frivillige, der har klædt møllen i gran og nisser. En del af julepynten har mange år på bagen, for det stammer fra lokale, der har indleveret det til den historiske forenings arkiv. Derfor kan man godt støde på nisser, der er over 100 år gamle som en del af møllens juleudsmykning.
På møllen kan man også finde et stykke meget tålmodigt pynt. Gammel folketro er nemlig skyld i, at en nisse har ventet et helt år på, at det skulle blive jul igen.
”Problemet er jo at finde det hele, når vi skal have det ned igen, og sidste år glemte vi altså en nisse i skolestuen. Den har været der hele året, og børnene har også spurgt, hvorfor der sidder en nisse. Men hvis man ikke tager ham ned til jul, så skal man lade ham sidde. For ellers, siger man, at han render rundt og laver ulykker,” griner Hanne Mogensen.
Nissen behøver dog ikke se frem til at tilbringe resten af sine dage i skolestuen. Hvis blot man pakker ham ned sammen med den øvrige julepynt i år, burde han være tilfreds og styre uden om ulykker, fortæller Hanne Mogensen.
Tid: Lørdag den 2. december kl. 11-15
Sted: Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke
Pris: Gratis entré. Enkelte aktiviteter koster 10 kroner.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Oplev Poul Krebs helt tæt på
Oplev Poul Krebs helt tæt på 21.10.2024 Poul Krebs gæster Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK i novembermørket til en særlig artist talk, hvor den erfarne sanger og sangskriver vil se tilbage og i den grad også frem på et nyt års komme En aften med Poul Krebs er altid...
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard – farvel til en ener
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard - farvel til en ener 14.10.2024 Peder Bundgaard var blandt meget andet manden bag Gasolin's visuelle univers, her cover-fotoet til Gas' 6. I forbindelse med rockmuseets Gasolin'-udstilling i 2019 fortalte Bundgaard, at det var...
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger
Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Stumfilm og sommerståhej – købmandsgårdens kinograf viser film som for over hundrede år siden
Sæt dig til rette, og bliv revet med af de seks stumfilm, som Lützhøfts Købmandsgaard viser over sommeren. Røde scenetæpper, sprød klavermusik og bolsjer i kræmmerhuse sætter stemningen, som den var i en af Roskildes første biografer.