Skenkelsø Mølle trækker atter i juletøjet og inviterer til traditionsrigt marked
28.11.2023
Pressemeddelelse

Sidste år var både store og små i gang med gran, ler og lys, og også i år kan man lave sin egen juledekoration i staldbygningen på Skenkelsø Mølle. Foto: Preben Christensen.
December står for døren og med den også julehyggen. Den indfinder sig også på Skenkelsø Mølle, for igen i år at invitere de frivillige til det hyggeligste julemarked. Her er skattejagt for de eventyrlystne, klippe-klistre til de kreative og garanti for julestemning.
Lørdag den 2. december trækker Skenkelsø Mølle i højtidsdragten, når det årlige julemarked løber af stablen. Som altid er det de frivillige møllekoner og møllemænd fra Ølstykke Historiske Forening, som i samarbejde med Egedal Arkiv og Museum står bag arrangementet.
”Der plejer at være en rigtig hyggelig julestemning. En af vores møllemænd kan spille harmonika, og han spiller alle de gode julesange. Både på førstesalen, hvor man kan male julenisser og klippe julepynt, og i stuerne, hvor vi filter hjerter og andet pynt,” fortæller en af de frivillige møllekoner, Hanne Mogensen.
Julemarkedet varer fra klokken 11-15, og det er gratis at deltage. Dog kan der være små udgifter til materialer for nogle af de ting, man selv kan være med til at lave. I staldbygningen kan man lave sin egen juledekoration, som – lige som alle de andre kreationer, man laver – må tages med, så man kan få en lille smule mølle-julestemning med hjem.
I år vil der være en særligt vigtig opgave for børnene. Julemanden har nemlig fået et julekort, men der er bøvl med bogstaverne. Måske har sætternissen været på spil? Gennem en række poster rundt på møllen skal børnene samle de manglende bogstaver, og der vil være en præmie til alle, der kan hjælpe julemanden, så han kan få brevet til at give mening.
Derudover kan der købes lune æbleskiver, gløgg til de voksne og varm kakao til børnene, så der er ingen undskyldning for ikke at komme i julestemning.
Pynt med gamle og tålmodige nisser
Det er møllens frivillige, der har klædt møllen i gran og nisser. En del af julepynten har mange år på bagen, for det stammer fra lokale, der har indleveret det til den historiske forenings arkiv. Derfor kan man godt støde på nisser, der er over 100 år gamle som en del af møllens juleudsmykning.
På møllen kan man også finde et stykke meget tålmodigt pynt. Gammel folketro er nemlig skyld i, at en nisse har ventet et helt år på, at det skulle blive jul igen.
”Problemet er jo at finde det hele, når vi skal have det ned igen, og sidste år glemte vi altså en nisse i skolestuen. Den har været der hele året, og børnene har også spurgt, hvorfor der sidder en nisse. Men hvis man ikke tager ham ned til jul, så skal man lade ham sidde. For ellers, siger man, at han render rundt og laver ulykker,” griner Hanne Mogensen.
Nissen behøver dog ikke se frem til at tilbringe resten af sine dage i skolestuen. Hvis blot man pakker ham ned sammen med den øvrige julepynt i år, burde han være tilfreds og styre uden om ulykker, fortæller Hanne Mogensen.
Tid: Lørdag den 2. december kl. 11-15
Sted: Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke
Pris: Gratis entré. Enkelte aktiviteter koster 10 kroner.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.