Stort kulturår for Roskilde indvarsles med en hel uges fejring af lyset
7.12.2021

Ved årets lysfest lod Båll og Brand 16 lysstråler skyde hen over Stændertorvet. Næste år kan kunstnerkollektivet igen opleves til Lysfesten. Deres værk ’Volut’ projekteres op på facaden af Roskilde Kloster. Foto: Sanne Aabjerg Kristiansen.
Næste år bliver januar fulgt til dørs af en uge med lys i Roskildes gader. Kulturstrøget gentager succesen med at lade byens lysfest sprede sig over flere dage. Der skal lyses for at fordrive mørket og for et år, der både byder på en 1000-års fejring og en Tour de France-etape
Da Kulturstrøgets Lysfest sidste år måtte tage hensyn til corona-pandemien, blev det den første udgave af en ny slags lysfest. For ikke at samle for mange mennesker valgte arrangørerne at sprede Lysfesten ud over flere dage i stedet for som tidligere en enkelt aften. Og det var faktisk så populært, at netop den del af corona-påvirkningen nu bliver gentaget, når Kulturstrøgets Lysfest afholdes den sidste uge i januar 2022.
”Lysfesten i Roskilde har altid haft et magisk skær over sig. Vi gør det tunge vintermørke til et lærred, vi kan tegne på med lys og oplevelser. Næste Lysfest glæder jeg mig ekstra meget til. Her kombinerer vi sidste års corona-model med at nyde lysene en hel uge med en fredag, hvor vi giver den ekstra gas med ’Kulturstrøget by Night’. Jeg håber rigtig mange vil nyde festen som et stjerneskud i en ellers mørk og vintertung januar måned”, siger borgmester Tomas Breddam.
Det er Roskildes Kulturstrøg, som arrangerer Lysfesten. Kulturstrøget består af Roskilde Bibliotekerne, Byens Hus, Roskilde Domkirke, Roskilde Museum, Kreativt hus for børn – Algade 31, Kunsthuset Palæfløjen og Roskilde Kloster.
Båll og Brand på klosterets facade
Kulturstrøgets Lysfest 2022 skydes i gang mandag den 24. januar kl. 17 med en tale af Tomas Breddam på Stændertorvet. Festens lysinstallationer kan opleves alle dage kl. 17-22 til og med søndag den 30. januar. Fredag den 28. januar afholdes ’Kulturstrøget by Night’, hvor en række af byens kulturinstitutioner holder aftenåbent med arrangementer fra kl. 17-21.
Derudover vil der rundt i byen være både store og lidt mindre installationer at gå på opdagelse i. Blandt andet ved Roskilde Kloster, der lægger mursten til en af årets store installationer, Volut. Bag værket, der projekteres op på klosterets facade, står lyskollektivet, Båll og Brand, som ved sidste lysfest var kunstnerne bag værket ’Viften’ på Stændertorvet.

I Bibliotekshaven var der under Lysfesten 2021 rig mulighed for selv at blive en del af værket ’Lysekko’. Kunstnergruppen Tokyo Blue legede med lys, skygge og farver til glæde for børn og voksne. Foto: Herbert F. Kristiansen.
Tour de France og 1000-års jubilæum
Torvet midt i byen vil i år blive oplyst af et værk lavet af frivillige kræfter i oplevelseshuset INSP.
”Som altid er lyset hovedpersonen, men vi kigger også frem mod et par store arrangementer, der kommer til at præge Roskilde næste år. INSP vil lave et værk, der nok vil få folk på Stændertorvet til at tænke frem mod sommerens Tour de France-etape med start i Roskilde. Det bliver en kunstnerisk fortolkning af en begivenhed, der har hele verdens bevågenhed,” siger projektleder fra Roskilde Bibliotek, kulturformidler Sofie Jekel.
Også for Roskilde Stift bliver 2022 et stort år. I det historiske dokument, Elydokumentet, dokumenteres bispesædet i Roskilde helt tilbage til 1022. Derfor fejrer folkekirken i Roskilde Stift 1000-års jubilæum under overskriften ”Kirke og Samfund i 1000 år”. I weekenden den 28. til 30. januar inviteres alle til en stort anlagt jubilæumsfejring i Palægården, på Roskilde Museum og selvfølgelig i Roskilde Domkirke, der som en del af lysfesten vil være oplyst.
Vinduerne i byens kulturinstitutioner vil være oplyst indefra, og i Kulturstrøgets mellemrum kan man gå på opdagelse i lokalforankrede lysværker. Te-haven ved Roskilde Museum vil blive oplyst af elever fra Billedkunstnerisk Grundkursus Roskilde (BGK), og 100 elever fra Billedskolen v. Musisk Skole vil gå sammen om et værk, der skal lyse i Bibliotekshaven ved Roskilde Bibliotek.
I Rådhuskælderens Have udstilles lys- og lydinstallationen ”Coronarefleksioner”. Det er forfatter og tegner Jakob Fälling fra TIFUGLEPÅTAGET i Byens hus, som i samarbejde med lydkunstner Bobby Hess og lyskunstner Ole Samsøe sætter fokus på, hvordan pandemien har påvirket Roskildes borgere.
Fakta om Kulturstrøgets Lysfest:
Finder sted 24.-30. januar 2022, hver dag kl. 17-22
Kulturstrøget by Night fredag d. 28. januar kl. 17-21
Har været afholdt i Roskilde siden 2013
Kulturinstitutionerne bag lysfesten: Roskilde Domkirke, Kunsthuset Palæfløjen, Roskilde Museum, Byens Hus, Kreativt hus for børn – Algade 31, Roskilde Kloster og Roskilde Bibliotek.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologer fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.