Færgegården i dvale forbereder sig på at springe ud 

ROMU’s direktør Morten Thomsen Højsgaard løfter lidt af sløret for kommende planer for Frederikssund Museum, Færgegården. Foto: ROMU.

Mens COVID-19 raser som en usynlig storm derude i verden, ligger Færgegården i dvale og venter på, at krisen er drevet over og nye initiativer kan gro og sætte nye skud på gamle stammer.

Myndighederne har bedt alle kulturinstitutioner i landet om at holde lukket, så det gør også Frederikssund Museum, Færgegården indtil videre.

Men bag facaden er der masser af spirende aktivitet og forberedelser til den dag, dørene igen kan slås op til de smukke museumsrum, de historiske bygninger ned til fjorden og ikke mindst den vidunderlige have.

Vi forbereder på museet at gøre en ekstra indsats ud af Færgegården. Vi har en ny pop up-udstilling om arkæologiske fund fra området på vej. Der er så meget, de dygtige arkæologer har fundet igennem de senere år, vi næsten ikke kan vente med at begynde at vise frem. 

Vi planlægger også forbedret og udvidet skiltning, så de rigtig mange, der under normale omstændigheder kører lige forbi, opdager, at der er guld og grønne skove på den anden side. Og at alle er så velkomne til at bruge museumshaven – også uden for museets åbningstid.

Derudover, så begynder vi allerede nu at gøre mere ud af den digitale kommunikation til, fra og om Færgegården.

Som et nyt tiltag vil ROMU for eksempel fremover udsende et nyhedsbrev mindst en gang om måneden, om tiltag og ting, der rører sig med kulturhistorien i Frederikssund Kommune og på Færgegården. Denne introduktion er bare første skridt på vejen til en større og mere omfattende indsats med at gøre museet og samspillet mellem fjorden, naturen og kulturen endnu mere tilgængelig digitalt. 

Farvel til Stefanie, goddag til Line

Stefanie Høy Brink har siden foråret 2019 sat sit helt eget gode præg på arbejdet på museet. Hun har valgt at sige ja til et tilbud om at blive inspektør på Københavns Bymuseum på nedsat tid og med et ansvarsområde, som præcis matcher hendes speciale. Det forstår vi og respekterer på ROMU – og ønsker Stefanie og hendes familie ALT det bedste fremover.

I stedet for Stefanie har vi ansat en anden stor kapacitet, etnolog Line Jandoria Jørgensen, der har adskillige års erfaring fra danske museer, blandt andet som formidlingsinspektør med ansvar for frivillige i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk. Line er også ekstern lektor på Københavns Universitet, hvor hun blandt andet underviser i god museumsformidling og museumsforståelse. Med Stefanies ord, så er Line ”enormt dygtig” og ”hun og Færgegården vil være et fantastisk match”.

Det er Line, der fremover vil stå for nyhedsbrevene, ligesom hun vil varetage opgaverne med at arrangere foredrag og udvikle aktiviteterne på Færgegården – med arbejdssted og base netop på Færgegården, så snart det er muligt i henhold til myndighedernes anbefalinger. Line kommer til museet med et væld af gode ideer, så det bliver meget spændende at følge den nye udvikling. 

Ny inspektør på Frederikssund Museum, Færgegården, etnolog Line Jandoria Jørgensen.

Tag godt imod Line – og tag godt imod det nye nyhedsbrev.

Tip også gerne venner og bekendte med interesse for historien omkring Roskilde Fjord og i Frederikssund Kommune om muligheden for på denne måde at få nyt at vide. Man tilmelder sig let og enkelt via denne side:

https://frederikssundmuseum.dk/nyhedsbrev/

Indtil det igen er muligt at ses ansigt til ansigt på Færgegården, så står vi sammen – ved at holde afstand. Lad os blot håbe, at museet også kan og får lov til at springe ud igen, når naturen senere på foråret også folder sig ud i al sin pragt i lyse og grønne nuancer.

De allerbedste hilsner,

Morten Thomsen Højsgaard
Museumsdirektør

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.