Færgegården i dvale forbereder sig på at springe ud
ROMU’s direktør Morten Thomsen Højsgaard løfter lidt af sløret for kommende planer for Frederikssund Museum, Færgegården. Foto: ROMU.
Mens COVID-19 raser som en usynlig storm derude i verden, ligger Færgegården i dvale og venter på, at krisen er drevet over og nye initiativer kan gro og sætte nye skud på gamle stammer.
Myndighederne har bedt alle kulturinstitutioner i landet om at holde lukket, så det gør også Frederikssund Museum, Færgegården indtil videre.
Men bag facaden er der masser af spirende aktivitet og forberedelser til den dag, dørene igen kan slås op til de smukke museumsrum, de historiske bygninger ned til fjorden og ikke mindst den vidunderlige have.
Vi forbereder på museet at gøre en ekstra indsats ud af Færgegården. Vi har en ny pop up-udstilling om arkæologiske fund fra området på vej. Der er så meget, de dygtige arkæologer har fundet igennem de senere år, vi næsten ikke kan vente med at begynde at vise frem.
Vi planlægger også forbedret og udvidet skiltning, så de rigtig mange, der under normale omstændigheder kører lige forbi, opdager, at der er guld og grønne skove på den anden side. Og at alle er så velkomne til at bruge museumshaven – også uden for museets åbningstid.
Derudover, så begynder vi allerede nu at gøre mere ud af den digitale kommunikation til, fra og om Færgegården.
Som et nyt tiltag vil ROMU for eksempel fremover udsende et nyhedsbrev mindst en gang om måneden, om tiltag og ting, der rører sig med kulturhistorien i Frederikssund Kommune og på Færgegården. Denne introduktion er bare første skridt på vejen til en større og mere omfattende indsats med at gøre museet og samspillet mellem fjorden, naturen og kulturen endnu mere tilgængelig digitalt.
Farvel til Stefanie, goddag til Line
Stefanie Høy Brink har siden foråret 2019 sat sit helt eget gode præg på arbejdet på museet. Hun har valgt at sige ja til et tilbud om at blive inspektør på Københavns Bymuseum på nedsat tid og med et ansvarsområde, som præcis matcher hendes speciale. Det forstår vi og respekterer på ROMU – og ønsker Stefanie og hendes familie ALT det bedste fremover.
I stedet for Stefanie har vi ansat en anden stor kapacitet, etnolog Line Jandoria Jørgensen, der har adskillige års erfaring fra danske museer, blandt andet som formidlingsinspektør med ansvar for frivillige i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk. Line er også ekstern lektor på Københavns Universitet, hvor hun blandt andet underviser i god museumsformidling og museumsforståelse. Med Stefanies ord, så er Line ”enormt dygtig” og ”hun og Færgegården vil være et fantastisk match”.
Det er Line, der fremover vil stå for nyhedsbrevene, ligesom hun vil varetage opgaverne med at arrangere foredrag og udvikle aktiviteterne på Færgegården – med arbejdssted og base netop på Færgegården, så snart det er muligt i henhold til myndighedernes anbefalinger. Line kommer til museet med et væld af gode ideer, så det bliver meget spændende at følge den nye udvikling.
Ny inspektør på Frederikssund Museum, Færgegården, etnolog Line Jandoria Jørgensen.
Tag godt imod Line – og tag godt imod det nye nyhedsbrev.
Tip også gerne venner og bekendte med interesse for historien omkring Roskilde Fjord og i Frederikssund Kommune om muligheden for på denne måde at få nyt at vide. Man tilmelder sig let og enkelt via denne side:
https://frederikssundmuseum.dk/nyhedsbrev/
Indtil det igen er muligt at ses ansigt til ansigt på Færgegården, så står vi sammen – ved at holde afstand. Lad os blot håbe, at museet også kan og får lov til at springe ud igen, når naturen senere på foråret også folder sig ud i al sin pragt i lyse og grønne nuancer.
De allerbedste hilsner,
Morten Thomsen Højsgaard
Museumsdirektør