Åbent hus med grifler og avispapirbåde i Smørum Gamle Skole

Hvordan så en skolestue ud i 1950’erne? Det kan man opleve i Smørum Gamle Skole, og til åbent hus i anledningen af Ledøje-Smørum Historisk Forenings 50-års jubilæum kan man såmænd selv prøve kræfter med pen og blæk.
Der er mulighed for den helt store tur ned ad mindernes allé, når Ledøje-Smørum Historisk Forening inviterer til åbent hus. Anledningen er 50-året for foreningens oprettelse, og gæsterne kan genbesøge et drengeværelse anno 1970 eller stå skoleret som i 1950’erne
Søndag den 12. juni trækker Smørum Gamle Skole i festtøjet. Ledøje-Smørum Historisk Forening inviterer til åbent hus kl. 13-16 i skolens lokaler. Anledningen er, at det denne sommer er 50 år siden, foreningen blev stiftet.
Arrangementet er åbent for alle, der kunne tænke sig at blive lidt klogere på egnens nære historie. Skolen vil myldre med frivillige historiefortællere fra Ledøje-Smørum Historisk Forening, der vil vise gæsterne rundt i deres lokaler i den nedlagte skole i Smørum. Det kan være et besøg i stadsstuen, køkkenet, drengeværelset med skær af orange og ryatæpper eller en af de andre faste udstillinger. Man kan høre om skolegang i gamle dage, og ved pultene, der blandt andet stammer fra Smørum friskole, kan man forsøge sig som skribent med datidens skriveredskaber: med grifler på tavler eller pen og blæk.
I det hele taget er tiden skruet tilbage til en tid længe før iPads og Wifi, hvor en populær fritidsaktivitet kunne være at folde hatte og både af avispapir. Det kan man prøve kræfter med under kyndig vejledning af foreningens frivillige.
QR-koder skal være med til at stille nysgerrigheden
Foreningen holder altid åbent hus den første søndag i måneden, og til dette, der altså også markerer 50 års-jubilæet, er der en nyhed på programmet. Rundt i skolens lokaler er der nemlig blevet opsat en række QR-koder, som giver de besøgende mulighed for på deres egen telefon at læse historier om eksempelvis den gamle skolestue eller i køkkenet fra 1920’erne.
”Når vi har åbent hus, har vi tit så lynende travlt, at vi ikke kan nå at vise alle rundt,” siger Line Ludvigsen, der er næstformand i Ledøje-Smørum Historisk Forening.
”Men med QR-koderne kan man så bruge sin telefon og selv gå på opdagelse i historierne. For eksempel kan man læse, at vores skoleudstilling er et hjørne af den oprindelige skolestue, man kan læse om skolen historie og se, hvor inventaret kommer fra. Vi har for eksempel pulte fra Smørum Friskole og et kateder fra Grønland.”
Udover at få de gode historier fra de faste udstillinger, er der også på jubilæumsdagen mulighed for at komme med en tur i kulisserne. Foreningen har brugt corona-tidens nedlukninger til at rydde op på skolens førstesal, og den 12. juni åbnes den for gæsterne. Her kan man blandt andet se en lille film om, hvordan man afleverer genstande og historier til foreningen, så de kan komme til at indgå i lokalsamfundets store, fælles arkiv.
Arrangørerne håber på godt vejr, så kaffe og kage kan indtages i tørvejr på skolens parkeringsplads. Det er gratis at deltage, alle kan være med og det kræver ikke tilmelding.
Tid: Søndag den 12. juni kl. 13-16
Sted: Smørun Gamle Skole, Smørum Bygade 35, 2765 Smørum
Pris: Gratis. Tilmelding ikke nødvendig.
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Kom til årets hyggeligste møllejul!
Tadre Mølles Venner og ROMU byder julen velkommen på den smukke og historiske Tadre Mølle, når årets traditionsrige julemarked løber af stablen den 3. december.
ROMU søger museumsinspektør med ansvar for publikumsoplevelser og samling
Spændende og væsentlig stilling ved besøgssteder i Lejre Kommune med tilhørende ansvar for samlinger inden for nyere tid i museumsorganisation i udvikling.
Alle sanser er i spil, når Færgegården juler
Juletræet er pyntet med spiselige lækkerier, bålgryden buldrer med svinefedt, og værkstederne bugner af garn, silkepapir, stearinlys og juleneg, der venter på at blive forvandlet til det fineste julepynt. Traditionen tro skal de danske juletraditioner smages, duftes og røres, når Færgegården inviterer til julearrangement den 16. og 17. december.
RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul
Trænger du til at få renset ørerne for bjældeklang? Så slå vejen forbi RAGNAROCK, som for første gang hylder julens musik. I udstillingen kan du støde på de uundgåelige, danske julehits og de store crooneres snebløde ørehængere om juleromancer. Men forbered dig også på at møde julens mere beskidte, perverse og spraglede lydside. Med den nye juletradition ønsker hele Danmarks rockmuseum alle en Merry Freakin’ Jul!
Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie
Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024
Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig
Den 23. november slår Roskilde Museum dørene op for en ny permanent udstilling, der kaster lys på, hvordan krigene i det 20. århundrede har påvirket livet i Roskilde. Fotos og genstande fra museets samling fortæller om håb og frygt i krigens skygge.
Optoget er tilbage ved Lysfest 2024
Efter fire år med Lysfest uden det store og flotte optog, vender optoget tilbage, når der afholdes Lysfest 2024 den 2. februar omkring Kulturstrøget i centrum af Roskilde. Lysfesten 2024 får undertitlen ”Den Legende Lysfest”, som skal få både børn og voksne til at lege og bevæge sig i byrummet.
Museumspraktik i Roskildes historie
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024
Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde
Torsdag den 12. oktober er der verdensarvsdag i Roskilde for at markere den særstatus, som byens storslåede katedral har. Der er fri adgang på dagen, hvor byens borgere og andre interesserede inviteres med til en række festlige og informative aktiviteter.
Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke
Torsdag den 12. oktober markerer Roskilde UNESCO’s Verdensarvsdag. Domkirken inviterer dagen igennem til en række aktiviteter for store og små. Der er fri adgang og mulighed for rundvisning, og eventyrlig lyskunst giver et nyt blik på kirkens kunst og udsmykninger fra middelalderen.