ROMU ÅRSBERETNING 2018
Historien er din, museerne er vi fælles om.
2018 blev på flere måder det første ordinære driftsår for museet i lang tid. I de seneste 10 år har ROMU været orienteret mod større projekter, herunder fusionen med Frederikssund Museum, Færgegården, etableringen og åbningen af RAGNAROCK, samt fundraising og nyopstilling af de tre hovedudstillinger på Roskilde Museum, Frederikssund Museum og Lejre Museum.
Alt sammen store projekter, som har forandret museet. I 2018 havde vi mulighed for at opleve, hvad der kan betegnes som et konsolideringsår, hvor drift, økonomi og struktur skulle tilpasses en ny virkelighed.
Denne virkelighed betød også et væsentlig øget fokus på egenindtjening og en stram prioritering af ressourcer og initiativer. Vi skal grundlæggende sikre en mere økonomisk
bæredygtig institution, herunder bruge vores kompetencer og ressourcer mere målrettet og strategisk. Det resulterede bl.a. også i langsigtede prioriteringer af udstillingsaktiviteter, som har konkrete besøgstal/indtjeningstal som præmis.
Herunder kan du læse hele ROMUs årsberetning 2018. God fornøjelse.
FLERE NYHEDER FRA ROMU
RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge
Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.
VELKOMMEN! LYSET ER SAT TIL NYE STORE OPLEVELSER
ROMU slår fra onsdag den 21. april dørene op til et væld af spændende muligheder for at opleve og opdage kulturarv. Fra nutidens magiske festivalkultur til oldtidens mytologi og magt. Få overblikket her.
GLEMTE KRISTUS-FIGURER UNDGIK FARER I ÅRHUNDREDER
Når alle landets kirker i denne påske står tomme, vil altertavler, kirkekunst og krucifikser også mangle beskuere. Den situation har et par markante genstande fra middelalderen i Roskilde Museums udstilling været i før – krucifikserne fra Lyndby kirke.
HER INDLEDTES MODSTANDSKAMPEN
Det er i dag 80 år siden d. 9. april 1940, at de første tyske soldater kørte ind på Stændertorvet i Roskilde. Men samme dag indledtes også den danske modstandskamp, hvilket en mindeplade på ydermuren af den nedlagte Roskilde Kaserne fortæller om.
Egedals historiske foreninger tager på messe for at rekruttere frivillige
Den første lørdag i hver måned afholdes mølledage på museet Skenkelsø Mølle. Her kan man se, hvordan en vindmølle virker, man kan besøge udstillinger med lokale genstande og der er som regel en række aktiviteter for børn og unge. Møllen drives af frivillige kræfter, det samme gælder de arrangementer, der skal gøre områdets næste generationer klogere på deres fælles fortid.
Ny skoletjeneste lokker Egedal-elever ud i deres lokale forhistorie
Undervisning behøver ikke altid foregå ved en tavle i et klasselokale. En ny satsning på skoletjenesten i Egedal betyder, at eleverne for eksempel kan prøve kræfter med fortidens håndværk og blive klogere på det liv, der blev levet i området i gamle dage.
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.