Jakob skal skabe liv i Roskildes historiske købmandsgård
3.6.2021

Jakob Caspersen er ny museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård midt i Roskilde. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU
Af Niels Hein
Museumsorganisationen ROMU vil tiltrække flere besøgende til Lützhøfts Købmandsgård og sikre, at den historiske gård fortsat er ét af roskildensernes mest elskede besøgssteder. Det sker med udvidede åbningstider og ansættelsen af en ny museumsinspektør.
Midt i Roskilde ligger den historiske Lützhøfts Købmandsgård, der åbnede i 1892, og som i dag fungerer som et levende købmandsmuseum. Der er salg af bolcher og kandis i håndfoldede kræmmerhuse samt hundredevis af andre traditionelle varer.
”Her kan man opleve et lille stykke af Roskilde, som det tog sig ud for ca. 100 år siden. Det er fortællingen om handel med både lokale varer og eksotiske produkter fra den anden side af kloden. Sammen med vores naboer i Slagtermuseet og på Håndværksmuseet er det også historien om de mange små virksomheder, der fik hjulene til at dreje rundt og om livet i købmandsgården. Om hårdt slid og søde minder fra bolchekrukken,” siger Jakob Caspersen, som netop er ansat som museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård, en del af ROMU.
Historikeren var ansat på ét af ROMU’s andre besøgssteder, RAGNAROCK, men da han så muligheden for at blive museumsinspektør på en historisk perle, sprang han til:
“Det er helt unikke ved købmandsgården er, at den er så velbevaret. Ikke alene er bygningerne stort set uforandrede, det meste af inventaret er også stadig det originale. Det er lidt ligesom at gå ind i en museumsmontre hver dag, når man går på arbejde. Det bliver man aldrig træt af.” siger Jakob Caspersen.
Købmandsgården lukkede i 1979, hvorefter den blev indrettet som levende museum, og forretningen blev ført tilbage, som den kunne have set ud i 1920’erne.

Det er museumsinspektør Jakob Caspersen selv der kommer til at betjene kunderne i butikken. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU
“I 1920’erne var købmandshandlen under forandring. Mærkevarer indpakket i farvestrålende emballage fra fabrik vandt frem på bekostning af de varer, som købmanden selv stod og vejede af på disken. I købmandsgården kan man opleve begge dele,” forklarer Jakob Caspersen.
I ønsket, om at flere skal opleve den historiske købmandsgård, har besøgsstedet valgt at udvide åbningstiderne. Fra 1. juni er åbningstiderne 12-16 tirsdag – fredag, og 10-14 om lørdagen.
“På den måde gør vi det nemmere for folk at planlægge deres besøg eller kigge forbi, når de alligevel er ude at handle i Algade,” siger museumsinspektøren, der lige så stille begynder at lægge planer for, hvordan købmandsgårdens historie skal formidles til især de yngre generationer:
”Da Lützhøfts gik fra at være en købmandsforretning til at være et museum i 1982, var 1920’erne stadig i mands minde. Her kunne bedsteforældre vise deres barndom frem til børnebørnene. Knap 40 år senere er der brug for, at vi gentænker dele af formidlingen, så generationer, der kun er vokset op med supermarkeder og onlineshopping, også kan relatere sig til historien.” siger han.
I gården bag købmandsforretningen ligger de gamle korn- og varemagasiner fra 1700- og 1800-tallet, hvor besøgende kan opleve atmosfæren fra en tid, hvor Roskildes byliv stadig var præget af brostensbelagte gader, hestevogne og fritgående høns.

Den stemningsfulde gård bag købmandsforretningen skal snart bebos af fritgående høns. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU
“Besøgsstedet er allerede elsket af mange roskildensere, men vi skal skabe endnu mere liv og fortælle endnu mere historie i Lützhøfts Købmandsgård,” siger museumsinspektøren, som selv kommer til at stå bag disken, når besøgende træder ind i forretningen.
”Med ansættelsen af Jakob Caspersen sikrer vi, at der kommer fuldt fokus på Lützhøfts Købmandsgård som et åbent og inviterende besøgssted midt i den aktive bymidte. Det vil roskildenserne stille og roligt komme til at mærke mere til over de kommende år,” siger formidlingschef Sidsel Risted Staun.
Jakob Caspersen:
- Født og opvokset i Sønderjylland.
- Student fra Tønder Gymnasium i 2006.
- Uddannet historiker fra Københavns Universitet i 2014.
- Har tidligere arbejdet som museumsinspektør på bl.a på Sønderborg Slot, Københavns Museum, Danmarks Tekniske Museum og Ragnarock.
Lützhøfts Købmandsgård:
- Lützhøfts Købmandsgård er et levende museum i Ringstedgade 6-8 i Roskilde
- Den oprindelige købmandsgård blev grundlagt i 1892 og fungerede som købmandsbutik indtil 1979.
- Siden 1982 har Roskilde Museum, senere ROMU, stået for den daglige drift og ført den tilbage til sit udseende, som den så ud omkring 1920.
- Foruden salg af købmandsvarer er gården hvert år omdrejningspunkt for en lang række formidlingsaktiviteter og undervisning.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
ROMUs publikumschef: Vinterferien er som skabt til museumsoplevelser
Vinterferien står for døren, og nu er tiden der endelig til at være sammen med familie og venner. ROMUs publikumschef Isabella No’omi Fuglø opfordrer til, at man bruger pausen fra hverdagen til at hente energi i tankevækkende og vedkommende kulturoplevelser på et af Roskildes museer.
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.