Cyklende borgere skal sammen skabe lyskunst på Stændertorvet
14.01.2022

Sidste år blev Stændertorvet og Byens hus lyst op af ’Viften’. I år kan de forbipasserende selv sætte deres præg på værket. Ved at træde i pedalerne på en række opsatte motionscykler kan man se, hvordan værket ændrer sig. Foto: Sanne Aabjerg Kristiansen.
Et fransk cykelløb, et savn efter aktiviteter og socialt samvær og en Lysfest for alle – det er nogle af ingredienserne i et værk, der skal oplyse Stændertorvet under Kulturstrøgets Lysfest. Og værket får brug for hjælp fra borgere, der med et godt råd skal lyse torvet op
Hvordan kan få folk til at skabe et kunstværk sammen i en tid, hvor vi skal holde afstand og passe på hinanden? Det giver INSP! Sound et bud på, når de den 24. januar blænder op for deres installation ’Lys af bevægelse’ på Stændertorvet i Roskilde. Den skal hver aften under Kulturstrøgets Lysfest pryde torvet midt i byen.
”Det er jo et fedt sted at få lov til at lave noget, lige midt i Roskilde, hvor der kommer rigtig mange mennesker forbi. Derfor vil vi gerne lave noget, der fanger folk og skaber leg og spil i gadebilledet,” siger Christopher Grønskov fra INSP! Sound.
Men faktisk er det ikke INSP! Sound alene, der skal skabe værket. De får brug for al den hjælp, der sidder i benene på Lysfestens besøgende.
Borgerne skal hjælpe med lysværket
Som en del af værket skal en række motionscykler lokke nysgerrige forbi-passerende til at træde i pedalerne. Den energi, de skaber, bliver omsat til lys, som projekteres op på Skt. Laurentii kirketårn ved Byens hus. Alt efter hvor mange, der cykler, og hvor hurtigt hjulene drejer, vil værket skifte udtryk og farve. Derfor vil der hele tiden være noget nyt, som øjnene kan udforske.
”Det har helt klart været højt på vores ønskeliste at lave noget interaktivt for dem, som kommer og besøger Lysfesten. Og der er jo et vist cykelløb, der lægger vejen forbi Roskilde til sommer. Derfor var det oplagt, at vi lavede noget med cykler,” siger Christopher Grønskov med henvisning til årets Tour de France.
Løbets 2. etape har i år start i Roskilde, og at byen for en stund har hele verdens bevågenhed, bliver ivrigt markeret under årets Lysfest. Blandt andet vil borgmester Tomas Breddam ved indvielsen af Lysfesten den 24. januar kl. 17 cykle med Tour de France-trofæet fra Stændertorvet til Roskilde Bibliotek, hvor det skal udstilles. Derudover vil ARGO Energitårn på Lysfestens første dag lyse gult over byen med en reference til førertrøjen i verden største cykelløb.
Et samlingspunkt for mennesker – og cykelglæde
Og kærligheden til de tohjulede har INSP! Sound altså også grebet. Motionscyklerne stammer fra Orange Makers, en medlemsdrevet forening for gode ideer og opfindelser, som holder til i Musicon. De har tidligere været med på Roskilde Festival, hvor festivalgængere ved at træde i pedalerne kunne få strøm på deres telefoner. Med et par ændringer kan cyklerne under Lysfesten altså i stedet lade motionisterne skabe et lysværk sammen.
Hos INSP! Sound har Christopher Grønskov helt fra begyndelsen arbejdet for at imødekomme noget, publikum kan se sig selv være med i. Selve ideen til værket kom fra Agger Laursen fra INSP! Sound, og afsættet for ideen afspejler den tid, vi lever i.
”Alle savner aktiviteter og at være en del af noget socialt. Vi drømmer om, at det her under Lysfesten kan blive et samlingspunkt for mennesker. Vi synes, det er en super fed tanke, at alle i Roskilde kan være fælles om at skabe noget i stedet for bare at gå rundt hver for sig,” siger Christopher Grønskov.
Skulle der være mangel på cyklister har INSP! Sound sørget for en form for pauseskærm, så der altid er lys i gaden.
FAKTA
Kulturstrøgets Lysfest afholdes for 10. gang den 24.-30. januar, alle dage kl 17-22. Lysfesten afholdes udendørs og over flere aftener for at følge myndighedernes anbefalinger om afstand.
Temaerne for årets arrangement vil, udover lyset, være den kommende fejring af 1000-året for Roskilde Stift samt sommerens besøg af Tour de France den 2. juli.
Når programmet er klar, kan du finde det på Kulturstrøgets hjemmeside.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.