Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj
21.06.2023
Af Cille Krause
Kraniet fra et af de øverste individer i graven. Kampestenen er efterfølgende lagt over den døde, eller den er væltet ned i graven, efterhånden som ligenes mange bløddele er gået i opløsning. Foto: Birgitte Borby Hansen, ROMU.
På Køge Museum udstilles ”Vølvens grav”, det er en rekonstruktion af den spektakulære vikingegrav, der blev udgravet af ROMU’s arkæologer i 2005 i Trekroner Øst. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.
Graven, der kan dateres til vikingetiden, indeholdt flere individer samt en hest, hunde og dele af et får eller en ged. Graven var fyldt med flere store kampesten, og det hele var forseglet med en stor mængde flintknolde, kalk- og marksten. Ville man ikke have, at graven blev forstyrret, eller var man monstro bange for, at en person ville gå igen?
Hovedpersonen i graven var en ung kvinde på mellem 25-30 år. Blandt de genstande, hun er blevet gravlagt med, er et objekt, som mest af alt ligner et specialiseret værktøj med form som en stor ”pilespids”. Den er mestendels fremstillet af bronze, men selve spidsen er af jern, og denne er smedet på. En materialekombination der er højst usædvanlig og sjælden. Den modsatte ende af objektet slanker til, og spor af trærester og kobberbånd vidner om, at den har været monteret på en træstav. Genstanden tolkes derfor som et ceremonielt objekt, der måske blev brugt i forbindelse med udøvelse af sejd. I de islandske håndskrifter berettes om stave i forbindelse med vølver, der udøver sejd. Udøvelse af sejd var en kvindelig aktivitet – det var en særlig form for magi, vi kun kender lidt til.
Spidsen af vølvestaven. Foto: Cille Krause, ROMU.
Det var arkæolog Birgitte Borby Hansen fra Roskilde Museum, der var daglig leder af udgravningen i Trekroner Øst i 2005. Assisteret af to arkæologistuderende fra Københavns Universitet, registrerede de den komplekse grav i flere niveauer med mange tegninger. Det var et forløb, der tog flere uger, da dokumentationen var vigtig for at forstå hændelsesforløbet:
Den unge kvinde blev lagt i bunden af en større nedgravning på ca. 180×280 cm. Ved hendes hoved blev der sat en spand (i nutiden repræsenteret ved en jernhank). Ud for højre arm blev et træskrin (repræsenteret ved øskner, nitte og lukke) og en rund træbeholder, samt dele af jernknive placeret. Ved højre underarm lå det specielle objekt af bronze og jern, og ved højre skinneben lå en kraftig jernkrog. Ved bækkenområdet lå en tredje kniv, og spredt på kroppen lå nogle små jernnitter. Ved kvindens fødder blev der lagt en hund af mellemstor race. Den blev lagt på højre side i en bagudvendt og vredet positur, desuden lå der dele af får/ged. Ved hundens hals lå en jernkæde – måske dens halsbånd? Oven på hundens bagkrop var sat en sten. Derpå blev en hest placeret langs kvindens venstre side. Den hvilede på bugen med bøjede ben, og med hovedet lagt på venstre side hen over hundens bagparti, bag om stenen. Hesten blev lagt ind over størstedelen af kvinden. Bag kvindens hoved, samt langs med og tildels oven på hestens krop, blev derpå sat fire store kampesten. Oven på det hele dumpedes en stor mængde kraftige flinteskærver samt mindre marksten som tildækning. Under og mellem stenene fandt man knogler fra en mand og en kvinde samt dele af endnu en hund. Det ene menneskekranie var kilet ind under én af de store kampesten. Det viser, at de øverste to individer i graven er anlagt inden kampestenene blev sat. Efterhånden som ligenes mange bløddele i graven er gået i opløsning, er stenpakningen sunket, og kampestenene er væltet ned i graven, hvor knogler er blevet skubbet til. Hele gravhændelsen kan således have foregået på én gang.
Den komplicerede grav, med de mange døde mennesker, dyr og ikke mindst flere lag af sten, tog lang tid at dokumentere og udgrave. Sidst i forløbet deltog arkæolog Jens Ulriksen fra Roskilde Museum. Jens er i dag forskningsleder på Museum Sydøstdanmark og det er på hans initiativ, at vølvegraven nu er blevet genfortolket, rekonstrueret og udstillet på Køge Museum. Vi ønsker dem tillykke med udstillingen.
Ovenfor ses rentegningerne af arkæologernes dokumentation af graven. Niveau 1 var det ”billede” der først mødte dem, mens niveau 3 er bundniveauet i graven med den gravlagte vølve. Illustration: Cille Krause, ROMU.
Undervejs i udgravningen af graven. Hestekraniet i den sydlige ende af graven. Foto: Birgitte Borby Hansen, ROMU
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Dansksproget samfundskritisk hardrock og thrash metal: Rockmuseet arrangerer koncert-række for metalfans
Danmarks rockmuseum hylder livemusikken med en koncertrække, der har hård rock og metal på programmet. Den første koncert byder på poetisk samfundskritik og tonstunge riffs, når ’Skarnet’ optræder i januar, og i marts giver ’Artillery’ en opvisning i old school thrash metal.
Sjældent og prægtigt hjelmfund cementerer Lejre-kongernes storhed
I Lejre har detektorførere fundet et yderst sjældent stykke af en hjelm fra tiden lige før vikingetid. Det guldbelagte fragment med røde smykkesten har siddet på en af Skandinaviens mest prægtige hjelme og vidner om nære forbindelser til nuværende England og Sverige. Fundet kan opleves på Lejre Museum, når museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8.
Lejre Museum søger timelønnede til formidling og undervisning
Er du den rette til at begejstre og inspirere et nysgerrigt og bredt publikum? Lejre Museum søger 2-3 nye timelønnede kolleger til løbende formidlings- og driftsopgaver.
Kommerciel chef
Er du en erfaren leder med en passion for kultur og kommerciel udvikling? Har du lyst til at sætte dit præg på en stor museumsorganisations fremtidige vækst og generering af indtægter? Trives du med at arbejde på og lede medarbejdere på flere matrikler? Så er det dig, vi søger som vores nye chef for salg og marketing!
Julen er afslutningernes og begyndelsernes tid
Julen er afslutningernes og begyndelsernes tid 13.12.2024Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard foran Vestfløjen i Det Kongelige Palæ, hvor der i løbet af de næste fire år skal indrettes Verdensarvscenter for Roskilde Domkirke....
Markant medieinteresse for nyt verdensarvscenter
Markant medieinteresse for nyt verdensarvscenter13.12.2024Af Lene SteinbeckStort set alle større landsdækkende medier bragte den 2. december nyheden om, at Danmark får et Verdensarvscenter ved Roskilde Domkirke. Her er det TV2 News, hvor der i et længere indslag...
Julehyggen skydes i gang med Skenkelsø Mølles traditionsrige julemarked
Julehyggen skydes i gang med Skenkelsø Mølles traditionsrige julemarked 06.12.2024Af: Lene SteinbeckJulebordet er pyntet og venter blot på gæsterne. Det må dog vente længe – for opdækningen er en udstilling med nogle af møllemuseets fine julegenstande. Foto: Preben...
Forløsning, glæde og store forventninger fyldte Det Kongelige Palæ: Roskilde Domkirke får nyt verdensarvscenter
Forløsning, glæde og store forventninger fyldte Det Kongelige Palæ: Roskilde Domkirke får nyt verdensarvscenter 04.12.2024Formand for Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke, Morten Langager, præsenterede visionerne for det nye verdensarvscenter. Det...
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke 02.12.2024 Foto: Kristian Grøndahl /ROMU Med donationer på over 125 millioner i ryggen er der nu grønt lys til et besøgscenter lige ved den ikoniske Roskilde Domkirke, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Og...
Museumspraktik i Roskilde og Frederiksunds historie
Museumspraktik i Roskilde og Frederiksunds historie 25.11.2024Foto: Kristian Grøndahl/ROMU. Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse,...