Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Af: Lene Steinbeck
19.12.2022
Vicky Holst Rasmussen synes, at det er en styrke for kommunen, at den består af 17 små bysamfund med hver deres identitet. Hvis man favner forskellighederne, gør de også noget godt for sammenholdet i kommunen, mener borgmesteren.
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Faktisk er det en gave, at kommunen er stærk helt ud i krogene og kan mønstre et godt skud lokal patriotisme. Selv er hun borgmester for hele kommunen – men i hjertet er hun en pige af Stenløse. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
I Egedal Kommune har borgmester Vicky Holst Rasmussen (S) netop fået udsmykket kontoret med et nyt, stort vægmaleri. Den lokale kunstner Sandra Marquardt har portrætteret en række af Egedals kulturelle fyrtårne, som Ganløse Mølle, Panoptikon og Ledøje Kirke. Maleriet med titlen ’Forenede små historier’ rammer ifølge borgmesteren hovedet på sømmet, når det kommer til kulturarven i Egedal Kommune.
”Kulturarv er det, jeg bruger til at forklare, hvem vi er, og det rammer maleriet meget godt: En kommune med mange forskellige identiteter, men også et stort sammenhold,” fortæller hun.
Hun er den fjerde borgmester i Egedal Kommune, der ved kommunalreformen i 2007 blev dannet af de tidligere kommuner Stenløse, Ledøje-Smørum og Ølstykke. Siden sammenlægningen har der været et stort fokus på at prøve at skabe en Egedal-identitet, der kunne vokse op over de gamle kommunegrænser. Måske for stort fokus, hvis man spørger Vicky Holst Rasmussen:
”I min optik er der nok spildt lidt for mange kræfter på, at vi alle skulle ligne hinanden. At vi skulle være ét Egedal og have én fortælling om, hvad Egedal er. Men jeg synes, det er så smukt, at vi har 17 små bysamfund. Jeg tror, vi finder hinanden bedst ved at acceptere, respektere og anerkende, at vi er forskellige.”
Kulturarven i en nøddeskal
Fra Nybølle i syd til Slagslunde mod nord, og fra Tangbjerg i vest til Knardrup i det østlige Egedal oplever hun en enorm vilje til det nære, og det er ifølge borgmesteren kulturarven i en nøddeskal. Borgerne påtager sig nemlig et vigtigt ansvar for de små samfund.
”De sørger hele tiden for, at byen er i live og er optaget af at sikre, at de generationer, der kommer efter, også har et liv derude. De mødes i de smukke forsamlingshuse for at diskutere alt fra, hvordan de byder tilflyttere velkommen og laver spisearrangementer for alle naboerne til input til kommunens planstrategi. Jeg bliver næsten helt rørt over, at de på den måde samles og byder ind sammen, så man kan høre byens stemme.”
Selvom hun ikke underkender betydningen af en købmand og en skole i de små byer, bemærker hun, at det også i høj grad er kulturen, der er fanebærer i de små samfund. Og derfor er det vigtigt, at man er bevidst om det sted, man kommer fra.
”Jeg er borgmester for hele Egedal – men jeg er i den grad også en pige af Stenløse, hvor jeg er født og opvokset, og jeg holder med Stenløse Boldklub. Jeg synes, det er så smukt og unikt med de forskelle. Og når man ikke modarbejder det, kan man bruge det meget konstruktivt.”
Hviler på samme fundament
Og så er vi tilbage ved den fælles Egedal-identitet, som man i nogle år efter borgmesterens mening har halset for lidt for ensporet efter. Vicky Holst Rasmussen underkender ikke betydningen af et fællesskab på tværs af kommunen – tværtimod er det vigtigt for sammenholdet i kommunen. Men det skal bygge på, at man forstår, kender og anerkender hinanden for det, man er. Og her ligger et stort potentiale, mener hun. For godt nok er Egedals borgere forskellige, men de hviler i høj grad på meget af det samme.
”Jeg kunne godt tænke mig, at vi var lidt mere eksplosive i vores historiefortælling om stedet. Det ville være dejligt med et fokus, for det ville nok binde os bedre sammen, hvis vi lærte hinanden at kende og finde ud af, hvilke historier og særpræg, vi har tilfælles. Vi får jo mange nye tilflyttere, og jeg tror, der er rigtig meget historie, vi ikke får givet videre.”
Borgmesteren peger blandt andet på Veksøhjelmene, der er fundet i Brøns Mose, og Ledøje Kirke, der er den eneste kirke i Danmark, der er i to plan. Selv om man er født og opvokset i Stenløse, kan man nemlig godt stadig have historier til gode.
”Det er gået mere og mere op for mig med alderen: Vi har helt utrolig meget kulturarv i Egedal. Senest har fundet af et moselig nærmest lige ved siden af rådhuset understreget, at vi ligger i et gammelt kulturområde – uanset, om vi kalder det Stenløse, Ølstykke eller Egedal” siger Vicky Holst Rasmussen.
Du kan læse mere om mosefundet her
ROMU har det kulturhistoriske ansvar for Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund. Artiklen her er et afsnit af en lille serie, hvor vi tager temperaturen på kulturarven i de fire kommuner og spørger borgmestrene, hvilken rolle kulturarven spiller i henholdsvis Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Dansksproget samfundskritisk hardrock og thrash metal: Rockmuseet arrangerer koncert-række for metalfans
Danmarks rockmuseum hylder livemusikken med en koncertrække, der har hård rock og metal på programmet. Den første koncert byder på poetisk samfundskritik og tonstunge riffs, når ’Skarnet’ optræder i januar, og i marts giver ’Artillery’ en opvisning i old school thrash metal.
Sjældent og prægtigt hjelmfund cementerer Lejre-kongernes storhed
I Lejre har detektorførere fundet et yderst sjældent stykke af en hjelm fra tiden lige før vikingetid. Det guldbelagte fragment med røde smykkesten har siddet på en af Skandinaviens mest prægtige hjelme og vidner om nære forbindelser til nuværende England og Sverige. Fundet kan opleves på Lejre Museum, når museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8.
Lejre Museum søger timelønnede til formidling og undervisning
Er du den rette til at begejstre og inspirere et nysgerrigt og bredt publikum? Lejre Museum søger 2-3 nye timelønnede kolleger til løbende formidlings- og driftsopgaver.
Kommerciel chef
Er du en erfaren leder med en passion for kultur og kommerciel udvikling? Har du lyst til at sætte dit præg på en stor museumsorganisations fremtidige vækst og generering af indtægter? Trives du med at arbejde på og lede medarbejdere på flere matrikler? Så er det dig, vi søger som vores nye chef for salg og marketing!
Julen er afslutningernes og begyndelsernes tid
Julen er afslutningernes og begyndelsernes tid 13.12.2024Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard foran Vestfløjen i Det Kongelige Palæ, hvor der i løbet af de næste fire år skal indrettes Verdensarvscenter for Roskilde Domkirke....
Markant medieinteresse for nyt verdensarvscenter
Markant medieinteresse for nyt verdensarvscenter13.12.2024Af Lene SteinbeckStort set alle større landsdækkende medier bragte den 2. december nyheden om, at Danmark får et Verdensarvscenter ved Roskilde Domkirke. Her er det TV2 News, hvor der i et længere indslag...
Julehyggen skydes i gang med Skenkelsø Mølles traditionsrige julemarked
Julehyggen skydes i gang med Skenkelsø Mølles traditionsrige julemarked 06.12.2024Af: Lene SteinbeckJulebordet er pyntet og venter blot på gæsterne. Det må dog vente længe – for opdækningen er en udstilling med nogle af møllemuseets fine julegenstande. Foto: Preben...
Forløsning, glæde og store forventninger fyldte Det Kongelige Palæ: Roskilde Domkirke får nyt verdensarvscenter
Forløsning, glæde og store forventninger fyldte Det Kongelige Palæ: Roskilde Domkirke får nyt verdensarvscenter 04.12.2024Formand for Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke, Morten Langager, præsenterede visionerne for det nye verdensarvscenter. Det...
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke 02.12.2024 Foto: Kristian Grøndahl /ROMU Med donationer på over 125 millioner i ryggen er der nu grønt lys til et besøgscenter lige ved den ikoniske Roskilde Domkirke, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Og...
Museumspraktik i Roskilde og Frederiksunds historie
Museumspraktik i Roskilde og Frederiksunds historie 25.11.2024Foto: Kristian Grøndahl/ROMU. Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse,...