Gæsterne strømmede til ROMU i 2022

19.01.2023

Rekordmange børn og unge besøgte ROMUs besøgssteder sidste år. Her er det børn fra Børnehuset Spirebakken, der åbner udstillingen MIG & MIN BY på Roskilde Museum i oktober 2022. Foto: Kristian Grøndahl

På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.

Efter to år, hvor corona har spændt ben for snart sagt alt sjovt, er kulturlivet nu for alvor på vej tilbage. Det gælder også for museumsorganisationen ROMU, som efter rekordmange besøgende i 2019 måtte se den flotte udvikling gå i stå, da pandemien ramte. Men nu får besøgstallene atter mundvigene til at pege opad.

ROMUs ti besøgssteder, der blandt andet tæller Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum Færgegården og RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, havde sidste år besøg af 167.077 gæster. Det gør 2022 til det tredjebedste år, siden museumsaktiviteterne udsprang fra Roskilde Museumsforening i 1929.

”Det er selvfølgelig tal, jeg er rigtig glad for, og som er en stor opmuntring at se. Borgerne har efter et par drøje år vist stor interesse i at vende tilbage, og vi har kunnet gennemføre adskillige initiativer med at åbne og udfolde vigtig kulturarv,” siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra ROMU.

Ansvar for rekordmange gæster

Siden 2021 har ROMU ikke blot haft fagligt ansvar for Domkirkemuseet, men også for ledelse af den formidlingsfond, der driver turist- og kulturarvsarbejdet ved Roskilde Domkirke som besøgssted. Med Domkirkens 148.687 gæster i 2022 har besøgssteder, som ROMU står i spidsen for, for første gang svimlende 315.000 besøgende.

”Vi har aldrig haft ansvar for så mange gæster før, og vi er selvfølgelig enormt beærede over og taknemlige for, at så mange mennesker igen bruger besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommune”, siger Morten Thomsen Højsgaard og tilføjer:

”Det er meget karakteristisk for besøgsstederne, ROMU driver, at de er autentiske. Købmandsgård, vandmølle, færgegård, sukkerhus, domkirke. Her fandt historierne faktisk sted. Det gør oplevelsen endnu større for gæsterne, som også bruger museerne til at spejle sig i den fælles fortid”, siger Morten Thomsen Højsgaard.

Han ser flere mulige årsager til de flotte tal.

Blandt andet har en god medieeksponering, både lokalt og nationalt, vakt en nysgerrighed efter at opleve udstillinger og arrangementer i ROMU-regi. Derudover har flere royale besøg i Roskilde plus en sommer med flere danske og udenlandske turister og tour-eksponering sat solide aftryk på tallene. Og så har besøgsstederne hver især gjort en stor indsats for at tiltrække gæster. Blandt andet Roskilde Museum, som i anledningen af Roskildes 1000-års jubilæum som bispesæde udstillede det unikke Ely-dokument. På RAGNAROCK blev det markeret med fest og musik, at bandet TV-2s legendariske lydstudie flyttede ind som en del af den permanente udstilling.

Smilene var store, da RAGNAROCK i september 2022 kunne præsentere bandet TV-2s legendariske lydstudie som en del af museets permanente udstilling. Fra venstre ses bestyrelsesformand i ROMU og borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam, næstformand i bestyrelsen og borgmester i Frederikssund Kommune, Tina Tving Stauning, TV-2-forsanger Steffen Brandt, næstformand i bestyrelsen og borgmester i Lejre Kommune Tina Mandrup og længst til højre direktør for ROMU Morten Thomsen Højsgaard. Foto: Claus Bech /Ritzau Scanpix

Børn og unge var flittige gæster

Tallene gemmer på flere gode historier. Blandet andet sætter Lejre Museum med Gl. Kongsgaard alle tiders besøgsrekord, mens Frederikssund Museum Færgegården har vendt en nedadgående kurve og opnår for tredje år i træk fremgang i besøgstallet.

Også de 0-17-årige har været flittige gæster. Hele 26.497 børn og unge lagde sidste år vejen forbi et eller flere af ROMU’s besøgssteder, og det er det højeste antal registreret indtil nu. Det er især skolerne, som efter corona nu igen bruger museerne til undervisning og oplevelser uden for skolen, fortæller Anette Gade Kristensen, der er kommerciel chef i ROMU.

”Derudover har udstillingen MIG & MIN BY på Roskilde Museum haft rigtig godt fat i børnefamilierne, og så havde vi et spændende samarbejde med Spejdernes Lejr om alt fra middelalderhistorie til rap-workshop på RAGNAROCK.”

Men også initiativer, der går på tværs i ROMU, har båret frugt. Der har været leveret flere timer fra frivillige i 2022 end tidligere. Museets forskere har udgivet flere fagfællebedømte artikler i 2022 end tidligere. Og antallet af besøgende på websites tilknyttet ROMU er mere end fordoblet til nu 353.619 på et år.

Også de såkaldte samskabte arrangementer, hvor ROMU i eksterne samarbejder laver events, foredrag og formidling uden for besøgsstedernes adresser, har vundet frem. Her har mere end 6.000 mennesker, som ellers ikke indgår i besøgstallet, i årets løb lagt vejen forbi.

”Det kan for eksempel være, når vi laver arrangementer sammen med organisationer som for eksempel lokale historiske foreninger, og typisk går det rigtig godt, når vi formidler historie i naturen eller byrummene. Det glæder vi os selvfølgelig over, for det er et meget vigtigt møde med vores gæster, og vi vurderer også, at vi på den måde kommer i kontakt med nogle nye grupper af borgere med historien,” siger Anette Gade Kristensen.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.

Historien bag musikken 2024

Historien bag musikken 2024

I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen

I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.

Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum

Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum

Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra 11. til 17. september. Et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie.

ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge

ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge

En bevilling fra Kulturministeriet giver ROMU mulighed for at undersøge Vindinges betydning i jernalderen. Det vækker begejstring på museet, hvor arkæologer i årtier har gjort spændende fund i området, der ligger sydøst for Roskilde. Bevillingen skal bruges til at forske i og perspektivere de mange fund. Ultimativt skal de samles i en publikation om Vindinge som et magtcenter i romersk jernalder.

Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige

Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige

Der er snart æbleskiver, æbletryk og æblemost i stride strømme, når købmandsgården slår porten op for den traditionsrige æblefest i efterårsferien. Men med et stigende antal gæster er der brug for flere, gode frivillige kræfter til at skabe historiske oplevelser for byens børnefamilier.

Odin fra Lejre skal på mission i rummet

Odin fra Lejre skal på mission i rummet

Den danske astronaut Andreas Mogensen tager en kopi af en unik Odin-sølvfigur fra vikingetidens Lejre med på sin kommende rum-mission. Figuren, der er en af flere danske kulturgenstande med ombord, symboliserer jagten på ny viden og skal øge kendskabet til Danmarks og Lejres spændende vikingehistorie.

Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog

Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog

Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.

Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj

Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj

Køge Museum åbner ny udstilling med 3D genskabelse af den spektakulære Grydehøj, der blev udgravet af ROMUs arkæologer i 2005, i den østlige del af Trekroner. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.

Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal

Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal

Jobbroens Vibeke Holm Wismer, der gennem 16 år har hjulpet borgere i Egedal på rette spor i jobjagten, går nu på pension. Hun ser tilbage på et rigt arbejdsliv, hvor hun blandt andet har bidraget til levende formidling af Egedals historie.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.