Kulturens Analyseinstitut bliver en del af stærk kulturkoalition i Det Kongelige Palæ
Af: Lene Steinbeck
08.06.2023

1. juli flytter Kulturens Analyseinstitut med Esben Danielsen (tv) i spidsen midlertidigt ind i portnerbygningen til Det Kongelige Palæ. For tiden står bygningerne tomme, og Morten Thomsen Højsgaard, direktør for museumskoncernen ROMU og for fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke, ser frem til, at endnu en kulturel samarbejdspartner tager plads i huset. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU
Den 1. juli flytter Kulturens Analyseinstitut ind i portnerboligen i Det Kongelige Palæ og kommer til at have sin hverdag tæt på arbejdsgruppen bag det kommende Roskilde Domkirke Verdensarvscenter. Begge parter glæder sig til samarbejdet, som de forudser kan gavne både instituttet og centret, men i særdeleshed kulturen generelt.
Det Kongelige Palæ, der er en del af Roskildes levende kulturstrøg, får en ny lejer, når Kulturens Analyseinstitut flytter ind i nogle ubenyttede lokaler i det historiske hus. Instituttet blev sidste år nedsat af Kulturministeriet til at analysere og levere viden om kulturområdet i Danmark. Fra den 1. juli får instituttet, som er politisk bestemt til at høre hjemme i Roskilde, for en midlertidig periode kontorer i den gamle portnerbygning, som er en del af Det Kongelige Palæ. Her skal de blandt andet dele hverdag med arbejdsgruppen bag det kommende Roskilde Domkirke Verdensarvscenter.
Hidtil har Kulturens Analyseinstitut holdt til på Vækstfabrikken i det boblende startup-miljø på Musicon, og det har givet den helt rigtige energi til instituttet, der selv er en startup-virksomhed.
”Nu skal vi til at tage næste step. Vi rykker ind i palæets gamle, historiske rammer, samtidig med at der bliver arbejdet på at skabe fremtidens bud på formidling af verdensarv. Vi får nogle naboer, der har fokus på det nationale, og som også arbejder med kulturarv på den helt store klinge. Det bliver fantastisk i den kommende periode at komme helt tæt på den del af vores virke,” siger instituttets direktør, Esben Danielsen.
Stærkt kulturelt samarbejde
Også for kræfterne bag det kommende verdensarvscenter er det en god nyhed, at Det Kongelige Palæ fortsat kommer til at dirre af kultur i samtlige lokaler. Og der er masser af synergi at hente i samarbejdet mellem instituttet og arbejdsgruppen bag det nye Verdensarvscenter, siger Morten Thomsen Højsgaard, direktør for museumskoncernen ROMU og for fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke.
”Det er et kæmpe plus, at nogle af landets bedste kulturanalytikere nu rykker tættere på. Det skaber attraktive muligheder for samarbejde, inspiration og deling af viden om kulturliv og kulturarv med et nationalt og ambitiøst sigte. De kongelige rammer kalder på, at der her skabes noget, som skiller sig ud, og som rigtige mange borgere fra hele landet og turister med vil sætte pris på”.
I forvejen rummer bygningerne blandt andet biskoppens bolig, Roskilde Kunstforening og stiftets administration. De nye kontorfæller skriver sig derfor ind i en stærk kulturel koalition. Netop samarbejde og interessefællesskab er essentielt for de kommende års arbejde med det nye Verdensarvscenter, fortæller Morten Thomsen Højsgaard.
”Der findes kun få lokaliteter i Danmark, som er udpeget som verdensarv. Roskilde Domkirke hører til den fine og udvalgte kreds. Også derfor er det kommende verdensarvscenter noget, der kun kan blive stort og godt, hvis mange institutioner og mennesker arbejder sammen om det. For nogle måneder siden trådte Kongernes Samling ind i kredsen af samarbejdspartnere, der i forvejen tæller Slots- og Kulturstyrelsen, Roskilde Kommune, domsognet og andre museer. Og nu udvides kredsen yderligere. Det er, sagt på en varm sommerdag, ganske enkelt en ren solskinshistorie.”
Roskildes kulturliv som live-lab
At lande midt i det kulturelle Roskildes centrum og få en hverdag omgivet af kultur er noget af det, Esben Danielsen ser mest frem til. Det Kongelige Palæ er en del af Roskilde Kulturstrøg, som tæller otte kulturinstitutioner midt i domkirkebyen.
”Vi drømmer om, at Roskilde Kommune og byens kulturliv kan være et slags live-lab for os, så vi benytter vores hjemkommune til at prøve os frem i forhold til, hvordan man ser analytisk på kulturlivet. Det samarbejde, der er mellem ROMU, byens kulturstrøg og kommunen, bliver sindssygt spændende at være en del af,” fortæller Esben Danielsen.
I øjeblikket består medarbejderstaben i Kulturens Analyseinstitut udover Esben Danielsen og analysechef Jens Christian Nielsen af en stab på syv projektansatte, som er instituttets ”prototype bemanding”, og som året ud skal afprøve, hvilke kompetencer og indsatser instituttet skal være klar til at gennemføre. Det er disse ni, som får deres dagligdag i portnerboligen i Det Kongelige Palæ.
Kulturens Analyseinstitut skal levere struktureret og empirisk funderet viden om kulturområdet og dets dynamikker. Bestyrelsen er udpeget af kulturministeren og sammensat, så den repræsenterer kompetencer inden for ledelse, økonomi, dansk og international kulturpolitik, kultur- og kunstfaglighed, viden om psykologi, sociologi og lignende, forskning samt statistik. Derudover er det hensigten, at mindst et af medlemmerne repræsenterer et af de øvrige nordiske lande.
Roskilde Domkirke Verdensarvscenter, der efter planen skal åbne i 2027, skal formidle historien om domkirkens unikke arkitektur, om den kongelige danmarkshistorie og om ritualerne, der vedrører de kongelige begravelser. Centret skal bo i dele af bygningskomplekset med Det Kongelige Palæ, der ligger umiddelbart ved siden af Roskilde Domkirke. Fondsorganisationen bag Kulturarv Roskilde Domkirke står overordnet for processen og realiseringen af Verdensarvscentret, og museumskoncernen ROMU skal stå for driften.
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologer fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.