Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

27.09.2023

Christian 4. pryder forsiden af den nye bog “Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Foto: Jan Friis. Grafik: Annette Borsbøl /Storm og Stille

På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.

Det er i Roskilde Domkirke Danmarks kongelige gravlægges. Den er et vartegn for byen, den er udpeget til umistelig kulturarv og nu er den også hovedperson i en rigt illustreret bog. Konger og dronninger i Roskilde Domkirke, der er skrevet af journalist og forfatter Lene Steinbeck, fortæller historien om katedralen, der trods godt 1000 år på bagen aldrig går af mode. Bogen tager læseren med på en storslået tidsrejse med kongelige følgesvende.

Et par spadestik dybere gør oplevelsen større

Bogen udkommer 12. oktober, og det er Fondsorganisationen bag Kulturarv Roskilde Domkirke, som udgiver den. Direktør Morten Thomsen Højsgaard glæder sig over at give kirkens mange besøgende mulighed for at fordybe sig endnu mere i kirken og de historier, der knytter sig til den. Med udgangspunkt i de royale gravmonumenter fortælles om Roskilde Domkirkes unikke arkitektur, om de kongeliges liv og om det Danmark, der har formet os alle.

”Det har været en drøm gennem flere år at få sådan et værk. Det er åbenbart for de fleste, at det er et fantastiske bygningsværk og en levende, aktiv kirke. En del er også bekendt med de sarkofager, gravmæler og kunstværker, der mindes de kongelige gennem tiden. Men hvem var de? Hvordan levede de og hvilken tid var de rundet af? Man får et glimt af det, når man besøger kirken, men det er i sagens natur meget kort. Med bogen her kommer vi mere end et par spadestik dybere. Det har vi savnet, og det er jeg utrolig glad for, at vi får mulighed for nu,” siger han.

Dronefoto af Roskilde Domkirke. Foto: Mik Dahl / Storyflight

Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen “Konger og dronninger i Roskilde Domkirke”, som fortæller danmarkshistorie med afsæt i katedralens royale gravmonumenter. Foto: Mik Dahl / Storyflight

Der er spraglede historier bag glansbillederne

Bogens 176 sider er bygget op omkring de kongelige gravkapeller, og den strækker sig tidsmæssigt fra Harald Blåtands tid til i dag. Den viser et væld af detaljerede billeder fra kirken og de mange monumenter over konger og dronninger gennem tiden. Bogen går også bag om de regenter, der har fundet hvile i kirken – for deres gravmæler er glansbilleder, og historien om regenterne er ofte mere nuancerede og spraglede end som så. Teksten er skrevet af forfatter og journalist Lene Steinbeck, som selv bor i Roskilde.

”Jeg har mange gange kigget op på Roskilde Domkirke og nydt synet – men samtidig været nysgerrig efter at gå ombord i alle de historier, som jeg godt vidste, at den rummer. Den har jo ligget der i mere end 800 år og været vidne til stridigheder, krige og epidemier, men også været omdrejningspunkt for livet og døden, troen og kærligheden. Både hos landets regenter og os helt almindelige danskere. Derfor har det også været en ubetinget drømmeopgave at få lov til at rykke helt tæt på kirkens smukke monumenter og folde de mange liv ud til én lang historie,” fortæller Lene Steinbeck.

“Konger og dronninger i Roskilde Domkirke” udkommer også i en engelsk udgave med titlen “Kings and Queens in Roskilde Cathedral”. Foto: Jan Friis. Grafik: Annette Borsbøl /Storm og Stille

En fængende bog om et fascinerende sted

Det er aldrig kedeligt, når man går tæt på de kongelige, der gennem tiden har været genstand for alt fra sladder og beundring til foragt. Men alle som én har de efterladt et aftryk, der står at læse i kirken – og de aftryk bliver yderligere foldet ud i Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Derfor er bogen en kærkommen mulighed for at forlænge den oplevelse, man får i kirken, fortæller redaktøren, Lisbeth Elkjær Øland.

”Det var tydeligt, at der var det, man i forlagsbranchen kalder et hul i markedet. Der manglede en let tilgængelig og fængende bog til de mange nysgerrige turister og gæster, som kunne tænke sig at vide mere om den fascinerende katedral og “tage oplevelsen med hjem”. Over 50 % af de besøgende i Roskilde Domkirke er fra udlandet, og af den grund udkommer bogen også i en engelsk udgave. Så i de nye bøger kan alle finde spændende fortællinger om kirken og dens unikke kongelige gravkapeller.”

Konger og dronninger i Roskilde Domkirke og Kings and Queens in Roskilde Cathedral udkommer 12. oktober, hvor Roskilde markerer Verdensarvsdagen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Kom til årets hyggeligste møllejul!

Kom til årets hyggeligste møllejul!

Tadre Mølles Venner og ROMU byder julen velkommen på den smukke og historiske Tadre Mølle, når årets traditionsrige julemarked løber af stablen den 3. december.

Alle sanser er i spil, når Færgegården juler

Alle sanser er i spil, når Færgegården juler

Juletræet er pyntet med spiselige lækkerier, bålgryden buldrer med svinefedt, og værkstederne bugner af garn, silkepapir, stearinlys og juleneg, der venter på at blive forvandlet til det fineste julepynt. Traditionen tro skal de danske juletraditioner smages, duftes og røres, når Færgegården inviterer til julearrangement den 16. og 17. december.

RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul

RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul

Trænger du til at få renset ørerne for bjældeklang? Så slå vejen forbi RAGNAROCK, som for første gang hylder julens musik. I udstillingen kan du støde på de uundgåelige, danske julehits og de store crooneres snebløde ørehængere om juleromancer. Men forbered dig også på at møde julens mere beskidte, perverse og spraglede lydside. Med den nye juletradition ønsker hele Danmarks rockmuseum alle en Merry Freakin’ Jul!

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024

Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig

Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig

Den 23. november slår Roskilde Museum dørene op for en ny permanent udstilling, der kaster lys på, hvordan krigene i det 20. århundrede har påvirket livet i Roskilde. Fotos og genstande fra museets samling fortæller om håb og frygt i krigens skygge.

Optoget er tilbage ved Lysfest 2024

Optoget er tilbage ved Lysfest 2024

Efter fire år med Lysfest uden det store og flotte optog, vender optoget tilbage, når der afholdes Lysfest 2024 den 2. februar omkring Kulturstrøget i centrum af Roskilde. Lysfesten 2024 får undertitlen ”Den Legende Lysfest”, som skal få både børn og voksne til at lege og bevæge sig i byrummet.

Museumspraktik i Roskildes historie

Museumspraktik i Roskildes historie

Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024

Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde

Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde

Torsdag den 12. oktober er der verdensarvsdag i Roskilde for at markere den særstatus, som byens storslåede katedral har. Der er fri adgang på dagen, hvor byens borgere og andre interesserede inviteres med til en række festlige og informative aktiviteter.

Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke

Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke

Torsdag den 12. oktober markerer Roskilde UNESCO’s Verdensarvsdag. Domkirken inviterer dagen igennem til en række aktiviteter for store og små. Der er fri adgang og mulighed for rundvisning, og eventyrlig lyskunst giver et nyt blik på kirkens kunst og udsmykninger fra middelalderen.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.