Nyt hold i bestyrelsen skal styrke kulturarv ved kongelig gravkirke
20.08.2021
Det nye hold i bestyrelsesgruppen for fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke er, her nævnt fra venstre mod højre, fhv. bygningschef Lauge Brandt, direktør Morten Thomsen Højsgaard, direktør Ane Skak fra Immersive Stories, direktør og ny bestyrelsesformand Morten Langager fra Dansk Erhverv, kommunaldirektør Henrik Kolind fra Roskilde Kommune, direktør og chefredaktør samt ny næstformand Thomas Ravn-Pedersen fra Verdens Bedste Nyheder, forskningschef Michael Andersen fra Nationalmuseet, sekretariatsleder Lise Korsgaard fra Vartov samt fhv. museumsdirektør Jette Baagøe (uden for billedet).
Roskilde Domkirke står på UNESCOs liste over umistelig verdensarv, er kongelig gravkirke og en af landets store turistattraktioner. Fondsorganisationen, der driver formidlingen af den enestående kulturarv fra domkirken, har sat nyt hold i bestyrelsen, der samtidig får ny formand og ny næstformand
Det er et stærkt, nyt hold, der fremover udgør bestyrelsesgruppen for den fondsorganisation, der varetager arbejdet med kulturarv ved Roskilde Domkirke.
Kirken rummer gravene for kong Christian IV, dronning Margrete I samt 38 andre danske regenter. En arkitektur i verdensklasse og en unik historie fra kristningen af Danmark til i dag gør kirken til noget absolut enestående.
Og det har fået flere prominente og kompetente navne til at sige ja til at gå ind og tage ansvar i bestyrelsesarbejdet. Her skal de sætte yderligere skub i formidlingen af domkirken for turister og lægge nye planer for udviklingen af et besøgscenter for verdensarven i tilknytning til den kendte kirke med de mange kongelige grave midt i Roskilde.
Ny bestyrelsesformand er Morten Langager. Han er i dag direktør i Dansk Erhverv og har bl.a. tidligere været adm. direktør i Danske Medier og har en lang karriere som politisk rådgiver i flere ministerier bag sig. Han og det nye hold ser meget frem til opgaven:
”Roskilde Domkirke er unik på alle måder. Bygningen og de kongelige grave fortjener endnu mere opmærksomhed. Danmark er berømmet for vores kongehus og kongerige, og vi er så heldige, at Roskilde huser en domkirke i absolut international topklasse. Vi står med andre ord med en enestående mulighed for at udvikle formidling og etablere et besøgscenter, der kan skabe oplevelser og indsigter om de kongelige regenters historie og det enestående bygningsværk. Vi er et hold, der vil arbejde stenhårdt for, at Roskilde som by får endnu en enestående attraktion”, siger den nye bestyrelsesformand, Morten Langager, der fra sit hjem ved Kattinge Sø har fornøjelsen af at kunne se Roskilde Domkirke.
Fondsorganisationen, der rummer både en formidlingsfond og en anlægsfond, har i alt otte bestyrelsesmedlemmer, hvoraf fem er trådt ind i 2021. Det er ud over formanden også sekretariatsleder for Vartov, Lise Korsgaard, der tidligere var kommunikationschef for Statens Museum for Kunst, direktør Ane Skak fra Immersive Stories, der arbejder med ny teknologi og fortællinger til kulturlivet, samt forskningschef for bl.a. middelalder og renæssance fra Nationalmuseet, Michael Andersen.
Ny næstformand for bestyrelsen er direktør og chefredaktør ved Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen, som indtrådte i bestyrelsen ved årets begyndelse. Bestyrelsesgruppen i fondsorganisationen består desuden af kommunaldirektør Henrik Kolind fra Roskilde Kommune, fhv. museumsdirektør Jette Baagøe samt fhv. bygningschef Lauge Brandt.
De mange nye bestyrelsesmedlemmer, der har sagt ja til at indgå i bestyrelsesarbejdet, glæder Morten Thomsen Højsgaard fra museumsorganisationen ROMU, der selv tiltrådte den 1. marts 2021 som direktør for fondsorganisationen.
”På det konstituerende møde i bestyrelsen i denne uge var det tydeligt at mærke den energi og den lyst til at udvikle turiststedet, verdensarven og den kongelige historie, som domkirken rummer. Jeg er sikker på, at de mange dygtige mennesker vil kunne udvikle noget stort og vigtigt med kulturarven her, som ikke alene Roskilde, men vi i Danmark kan være ekstra stolte af”, siger Morten Thomsen Højsgaard.
Menighedsrådsformand Anne Rosendal byder også den nye bestyrelse for Roskilde Domkirkes formidlingsfond og dens anlægsfond velkommen.
”Det glæder mig at erfare, at gode kræfter er indtrådt i bestyrelsen og dermed har givet tilsagn om at ville bruge tid og kræfter til gavn for Roskilde Domkirke. At vist alle på en eller anden måde har tilknytning til byen – enten nu eller fra tidligere – giver et godt udgangspunkt for både interesse og indsats. Som formand for Domkirkens Menighedsråd ser jeg fortrøstningsfuldt frem til et godt samarbejde og glæder mig til at følge bestyrelsens arbejde”, udtaler Anne Rosendal.
Morten Langager er udpeget til bestyrelsesarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen. Han afløser som formand tidl. direktør for Kulturstyrelsen Poul Bache, der ikke ønskede at genopstille efter endt udpegningsperiode i fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke.
Roskilde Domkirke, der før corona-pandemien havde omkring 160.000 besøgende, kom på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1995.
Yderligere oplysninger om fondsorganisationen bag kulturarven Roskilde Domkirke kan tilgås på www.formidlingsfonden.dk.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger
Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Stumfilm og sommerståhej – købmandsgårdens kinograf viser film som for over hundrede år siden
Sæt dig til rette, og bliv revet med af de seks stumfilm, som Lützhøfts Købmandsgaard viser over sommeren. Røde scenetæpper, sprød klavermusik og bolsjer i kræmmerhuse sætter stemningen, som den var i en af Roskildes første biografer.
Ny forskning: Overset aspekt kaster lys over store omvæltninger i bondestenalderen
En ny afhandling går bag om funklende fund og kigger i stedet på fortidens dagligliv og produktion. For det er primært et generelt overskud i samfundet, der kan drive fremskridt, nu såvel som historisk. Arkæolog Jens Winther Johannsen er dykket ned i bondestenalderens intensivering af landbruget, der var grundlag for fremskridt og udvikling i overgangen til bronzealderen.
Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande
Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Oplev flot, original brandbil fra 1937 i museets gård, og mærk museumsbygningens fortid som brandstation.