Fibulaen med de forgyldte rosetter har været til pynt og har kun været båret af jernalderens rigeste kvinder. Foto: ROMU
I mere end to år har ROMU’s arkæologer og konservator arbejdet med fundene fra den sensationelle udgravning i Vindinge, der skabte overskrifter i 2018. Særligt én genstand har overrasket fagfolkene – en såkaldt rosetfibel, der blev fundet i en rig kvindegrav.
I oktober 2018 løftede ROMU sløret for to opsigtsvækkende udgravninger, som museets arkæologer havde foretaget i månederne forinden. Der blev afdækket næsten 100 grave ved to forskellige gravpladser i Vindinge, og udgravningerne kom på Slots- og Kulturstyrelsens Top 10 over arkæologiske fund i årets løb.
“Gravene fortæller os en masse om jernalderens samfund, hvor nogen har været betragteligt mere velstående end andre. Vi fandt grave med store rigdomme og grave uden nogen form for gravgaver,” siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.
De fleste grave blev afdækket i samme område. Men et stykke fra gravpladsen, tættere på bopladsen, fandt arkæologerne en lille klynge med seks grave – måske en familie. Flere af dem var meget rige. En af dem, en kvindegrav:
“Her fandt vi 22 glasperler, 36 ravperler, to lerkar og en nål, hvilket i sig selv ikke er noget særligt sammenlignet med de andre grave fra lokaliteten, men vi stødte også på noget andet og mere interessant,” siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.
”Under udgravningen af denne grav kom der en genstand af metal til syne. Umiddelbart lignede det en større fibula, altså en form for dragtspænde, men på grund af jord på genstanden var det svært at se hvad det var. For ikke at komme til at ødelægge genstanden, blev den taget op i det man på fagsprog kalder et præparat, hvor man optager genstanden sammen med en del af den jord genstanden ligger i for at beskytte den. Derefter blev genstanden taget med ind på museet, hvor museets konservator har stået for udgravningen af præparatet.
Det var ikke nemt at se, hvor fornemt et smykke, der var tale om, da rosetfiblen oprindeligt dukkede op af jorden tilbage i 2018. Foto: ROMU
Kunsten ligger i detaljen
“Fordi jeg modtog den i præparat var det først svært at se, hvad det var,” siger konservator Unn Gelting fra ROMU.
Konservatoren gik metodisk til værks. Hun rensede forsigtigt jorden væk, så den spinkle genstand kom til syne og åbenbarede et bemærkelsesværdigt fund. Det viste sig at være en pragtfibel fra jernalderen.
“Det var en såkaldt rosetfibel. Fibulaen er fremstillet af sølv, dekoreret med rosetter, der har en kerne af bronze, som er belagt med forgyldt sølvblik. Derudover er fibulaen dekoreret med andre kunstfærdige detaljer.
Nadja Mortensen og Unn Gelting blev hurtigt enige om, at fibulaen skulle konserveres på en måde, så den en dag kunne udstilles. Derfor gik Unn i gang med at afrense og stabilisere den.
“Når jeg fjerner jorden, så fjerner jeg stabiliteten. Især bronzen er blevet svag med tiden, så jeg brugte en fin lak, som holder sammen på den og beskytter dens overflade,” siger Unn Gelting.
I alt har konservatoren brugt over 25 timer på at konservere rosetfiblen, og flere gange undervejs har hun følt historiens vingesus.
“Ved at komme så tæt på en genstand, kommer jeg også tættere på det menneske der har forarbejdet den – for over tusinde år siden. Det giver en vis ærefrygt. ” siger Unn Gelting.
ROMU’s konservator har fået stor respekt for den håndværker, der for over tusinde år siden skabte rosetfiblen. Foto: ROMU
Rigdomme fortæller om magtcentrum i Vindinge
Også arkæolog Nadja Mortensen er begejstret for fundet.
”Der blev fundet flere pragtfibler ved de to udgravninger i Vindinge, men særligt denne fibula har overrasket os fordi vi ikke var klar over at det var en pragtfibula under udgravningen. På den måde har det jo været en fantastisk god overraskelse at få her to år efter udgravningerne blev afsluttet!”
“Denne type fibula er mere pynt end praktik og vidner om en kvinde med meget høj status.,” siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.
Sammen med de andre genstande fra Vindinge – ringe af guld, sølv og bronzeringe, lerkar, fibler og tusindvis af glasperler og ravperler – vidner rosetfiblen også om en stor velstand på stedet.
“Vindinge har bestemt haft en særlig status på Sjælland på dette tidspunkt i jernalderen og har formodentlig været en form for magtcenter i området, i tiden før Lejre tog over,” siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger
Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Stumfilm og sommerståhej – købmandsgårdens kinograf viser film som for over hundrede år siden
Sæt dig til rette, og bliv revet med af de seks stumfilm, som Lützhøfts Købmandsgaard viser over sommeren. Røde scenetæpper, sprød klavermusik og bolsjer i kræmmerhuse sætter stemningen, som den var i en af Roskildes første biografer.
Ny forskning: Overset aspekt kaster lys over store omvæltninger i bondestenalderen
En ny afhandling går bag om funklende fund og kigger i stedet på fortidens dagligliv og produktion. For det er primært et generelt overskud i samfundet, der kan drive fremskridt, nu såvel som historisk. Arkæolog Jens Winther Johannsen er dykket ned i bondestenalderens intensivering af landbruget, der var grundlag for fremskridt og udvikling i overgangen til bronzealderen.
Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande
Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Oplev flot, original brandbil fra 1937 i museets gård, og mærk museumsbygningens fortid som brandstation.