ROMU markerer genåbning ved at trille kunstværk gennem Roskildes gader
14.01.2022

Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard glæder sig til at markere genåbningen, når museet den 18. januar triller en stor kugle af mundbind gennem Roskilde. Han ser frem til, at det igen – med åbne museer – bliver muligt at sætte historisk perspektiv på påtrængende emner som bæredygtighed. Foto: ROMU.
”Det har været en flad fornemmelse at være lukket for tredje gang. Nu skal vi puste nyt liv i kulturen – og i eftertanken”, siger museumsdirektør, der glæder sig til at åbne med en happening den 18. januar
Museernes ufrivillige vinterhi med endnu en nedlukning blev af kort varighed. Forude venter et år med flere store kulturelle og historiske oplevelser, efter at myndighederne har lempet restriktionerne for kulturlivet.
På tirsdag den 18. januar genåbner ROMU de fleste af de ti besøgssteder, museumsorganisationen har ansvaret for i Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommuner. Samme dag genåbner også museumscaféerne på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur og på Roskilde Museum.
Synligt og symbolsk markerer ROMU åbningen ved at trille en kæmpebold bestående af flere end 4500 brugte engangsmundbind fra tiden med corona gennem Roskildes gader.
”Det har været en flad fornemmelse for tredje gang at skulle lukke dørene helt i for borgerne. Så vi har brug for at puste liv i kulturen og slippe nye kræfter fri. Det er kunstværket med bolden af engangsmundbind et symbol på. I stedet for at havne i skraldespanden er mundbindene nu blevet til en manifestation, der fastholder minder og skaber stof til eftertanke om, hvad vi sammen har gennemlevet i snart to år med pandemi”, siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra ROMU.
Genstarter samtalen om bæredygtighed
Turen med bolden i Roskilde begynder ved Roskilde Museum tirsdag den 18. januar kl. 10.30, går derefter videre ad Kulturstrøget til Sankt Laurentius på Stændertorvet og tilbage gennem Algade og Rosenhavestræde. Til sidst når kunstværket med titlen ”Dysplastic” sin endelige placering på Sankt Ols Plads foran Roskilde Museum. Her vil værket, der er skabt af Christina Bruun Olsson, kunstner og designer, og Bodil Fosgaard, kunstner, klimaaktivist og grundlægger af foreningen Skodbevægelsen, være udstillet som en del af museets aktuelle særudstilling om affaldets kulturhistorie og bæredygtighed før og nu.
”Når pandemien har lagt sig, vil vi genopdage, hvor væsentligt et emne bæredygtighed er. Det er det emne, hele verden taler om. Og Roskilde Museum rammer med udstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” lige ned og ind i den samtale med et historisk perspektiv”, siger museumsdirektøren, der glæder sig over flere andre aktuelle tilbud fra de øvrige besøgssteder.
Masser oplevelser venter
På RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde er der på åbningsdagen fire omvisninger, som allerede er bookede, og den 20. januar dyrker museet længslen efter festivalstemning med endnu en RAGNAROCK Session, denne gang med de to superaktuelle artister Rebecca Lou og Gro. Arrangementet er gratis, men kræver forudbestilling på billetto.dk
På Færgegården i Frederikssund er der hele tre særudstillinger i spil om fortidsminder fra egnen, om broforbindelser og om et unikt detektorfund med mytologi fra vikingetiden.
”Det er så glædeligt, at der nu kommer liv i museumsbygningerne igen. Man kan også gøre en god handel med historisk perspektiv i Lützhøfts Købmandsgaard, man kan igen se de fornemme fund på Lejre Museum, som DR2 har fortalt om før jul, eller bruge tid i weekenden på at komme op i tårnet i Sankt Laurentius og se ud over den smukke domkirkeby. Den åbning får hjulene til at køre rundt igen, så kulturen igen kan samle folk. Det er godt”, siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard.
Åbningstider for ROMUs besøgssteder i den kommende periode
Roskilde Museum:
Man-søn 10-16
RAGNAROCK:
Tir-søn 10-17, ons 10-21
Lützhøfts Købmandsgaard med Håndværksmuseum:
Tirs-fre 12-16, Lør 10-14, dog åbent mandag i uge 8
Sankt Laurentius:
(1.9-31.5): Lør-søn/helligdage kl- 11-15
(1.6-31.8): Tir-søn 11-15
Uge 8: Man-søn 11-15
Lejre Museum
Tir-søn 11-16
Dog åbent mandag i uge 7, 8
Frederikssund Museum, Færgegården:
Tir-søn 11-15
Dog åbent mandag i uge 7
Bemærk desuden:
Domkirkemuseet i Roskilde Domkirke åbner allerede søndag den 16. januar.
Gl. Kongsgaard i Lejre og Tadre Mølle ved Hvalsø har altid først sæsonstart senere på året.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen
I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.
Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum
Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra 11. til 17. september. Et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie.
ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge
En bevilling fra Kulturministeriet giver ROMU mulighed for at undersøge Vindinges betydning i jernalderen. Det vækker begejstring på museet, hvor arkæologer i årtier har gjort spændende fund i området, der ligger sydøst for Roskilde. Bevillingen skal bruges til at forske i og perspektivere de mange fund. Ultimativt skal de samles i en publikation om Vindinge som et magtcenter i romersk jernalder.
Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige
Der er snart æbleskiver, æbletryk og æblemost i stride strømme, når købmandsgården slår porten op for den traditionsrige æblefest i efterårsferien. Men med et stigende antal gæster er der brug for flere, gode frivillige kræfter til at skabe historiske oplevelser for byens børnefamilier.
Odin fra Lejre skal på mission i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen tager en kopi af en unik Odin-sølvfigur fra vikingetidens Lejre med på sin kommende rum-mission. Figuren, der er en af flere danske kulturgenstande med ombord, symboliserer jagten på ny viden og skal øge kendskabet til Danmarks og Lejres spændende vikingehistorie.
Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog
Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.
Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj
Køge Museum åbner ny udstilling med 3D genskabelse af den spektakulære Grydehøj, der blev udgravet af ROMUs arkæologer i 2005, i den østlige del af Trekroner. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.
Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal
Jobbroens Vibeke Holm Wismer, der gennem 16 år har hjulpet borgere i Egedal på rette spor i jobjagten, går nu på pension. Hun ser tilbage på et rigt arbejdsliv, hvor hun blandt andet har bidraget til levende formidling af Egedals historie.
Børn lærer billedkunst på Lejre Museum: “Alt var glædesfuldt”
Alle 2. klasser i Lejre Kommune får to dages undervisning i billedkunst og historie på Lejre Museum. Børnene er vilde med forløbet – for her er kreativitet, historie og ikke mindst børnenes eget udtryk i højsæde.