ROMU præsenterer ”Jagten” – få den nyeste viden om fortiden, hvor du bor
Af: Søren Møgelvang Nielsen
D. 27.04.2023

Arkæolog og museumsinspektør Nadja Mortensen, der sammen med seniorforsker Lars Kjølhede Christensen har været redaktør på “Jagten”, glæder sig over, at ROMUs nyeste viden nu er tilgængelig for alle. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU
ROMUs fagfolk er konstant på jagt efter ny viden. I årsskriftet ”Jagten” fortæller de passioneret om de vigtigste opdagelser og resultater fra 2022. ”Jagten” kan købes i ROMUs museumsbutikker og webshop fra 28. april
Hvad har Roskildes dåbsattest, genbrug, Tour de France, et lydstudie til popmusik, træbåde, oldtidshjelme fra Veksø og en skatehal i en nedlagt betonfabrik med hinanden at gøre? En hel del faktisk. I 2022 var alle disse emner i ROMUs jagt på ny viden og en bedre forståelse af tidligere tiders liv omkring Roskilde fjord. Det hele bliver nu præsenteret i en række artikler i årsskriftet ”Jagten”.
”ROMUs dygtige medarbejdere jagter konstant nye genstande, nye fund, nye erkendelser og nye spor efter fortidens mennesker, som kan præsenteres for nutidens medborgere, så vi sammen kan stræbe efter en bedre fremtid. I vores nye årsskrift ”Jagten” forsøger vi at give et bredt indblik i denne konstante stræben efter at forstå vores verden bedre i godt selskab med andre,” siger museumsdirektør for ROMU, Morten Thomsen Højsgaard.
Han glæder sig samtidig over, at ROMU med 169.463 gæster ind og ud ad dørene fik det tredjebedste år med publikum på de ti besøgssteder, siden museumsorganisationen udsprang af Roskilde Museumsforening i 1929.
For arkæolog og museumsinspektør Nadja Mortensen, der sammen med seniorforsker Lars Kjølhede Christensen har været redaktør på årsskriftet, er alsidigheden i ”Jagten” vigtig:
”Vi har bestræbt os på at give læseren et kig ind i vores kollegers viden på tværs af hele ROMUs område, på tværs af emner, tider og geografi,” fortæller hun.
Så uanset, om man bor i Lejre, Roskilde, Frederikssund eller Egedal kommune – eller bare generelt er interesseret i fortiden – så byder årsskriftet på spændende fortællinger at gå på opdagelse i.

Da HOFOR gravede vandledninger i Lejre Ådal fandt ROMUs arkæologer spor af Lune Mølle, som stammer fra 1200-tallet. Fundet kaster nyt lys på den tidligste mølledrift i Danmark. Foto: Ole Kastholm/ROMU
Opsigtsvækkende fund i Lejre
I Lejre blev der for eksempel gjort flere bemærkelsesværdige fund i 2022. I Lejre Ådal blev der fundet spor af Lune Mølle, som stammer fra 1200-tallet. Det skete i forbindelse med HOFORS nedgravning af vandledninger i ådalen.
”Det er et vigtigt fund, som vakte en del opmærksomhed lokalt, og det kaster samtidig nyt lys på den tidligste mølledrift i Danmark”, fortæller Nadja Mortensen.
”Et andet sted i Lejre fandt dygtige detektorførere fire meget sjældne patricier. Det er forme der blev brugt til at udbanke mønstre i sølv- og guldsmykker i vikingetiden. Fundet understreger Lejres vigtige rolle som hjemsted for tidligere tiders kongemagt i Danmark, så dem kan man naturligvis også læse om i årsskriftet,” fortæller hun.

Der var gensynsglæde, da bandet TV-2 og deres tidligere producer Greg Walsh i efteråret 2022 igen kunne sætte sig foran pulten fra deres gamle studie “Have a cigar” – denne gang placeret ikke i Steffen Brandt baghus, men i udstillingen på RAGNAROCK, hvor lydstudiet nu kan opleves. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU
TV-2 og jagten på den fede lyd i Roskilde
Nadja Mortensen fremhæver, at der også er artikler om nyere kulturarv. For eksempel kan man læse, hvordan ”Have a Cigar”-studiet, der var lydstudie for bandet TV-2 i 90’erne, blev en del af RAGNAROCKs permanente udstilling under overskriften ”Jagten på den fede lyd”.
”Det var en gave for RAGNAROCK at få lov at udstille TV-2’s gamle pladestudie. Studiet, der oprindeligt blev indrettet i Steffen Brandts baghus midt i Aarhus, blev op gennem 1990’erne fast base for bandet. På RAGNAROCK er selvsamme studie genopført, og i årsskriftet får du fortællingen om, hvilken vigtig rolle netop dét studie har haft for nogle af TV-2s største hits,” siger Nadja Mortensen.

Der er ikke mange, der ved, at klinkbyggede skibe, hvor hver planke overlapper hinanden, er udråbt som UNESCO verdensarv. Det årlige træf træbåde, som i år fandt sted fra Østby Havn i Frederikssund Kommune, er afsæt for fortællingen om den sejlende kulturarv i årsskriftet. Foto: Lars Kjølhede Christensen/ROMU
Verdenskulturarv på Roskilde Fjord
Men arbejdet med kulturarv finder ikke kun sted på land. Fra Østby Havn i Frederikssund Kommune fortæller årsskriftet historien om fejringen af en sejlende verdenskulturarv:
”Det er ikke mange, der ved, at der hver dag sejler verdenskulturarv rundt på Roskilde Fjord. Klinkbyggede træbåde, hvor hver planke fra oven overlapper den næste i rækken, er udnævnt til verdenskulturarv af UNESCO. De både, der i dag sejler rundt i Roskilde Fjord, bygger på en mere end 2000-årig nordisk bådebyggertradition. I årsskriftet fortæller vi historien om denne verdenskulturarv på vand med afsæt i det årlige træf for Roskilde Fjords træbåde, der i 2022 blev afholdt i Østby Havn. 500 besøgende kunne se 32 både og deres besætninger,” siger hun.

I 2022 var det 80 år siden, at de berømte Viksø-hjelme blev fundet i det, der i dag er Egedal kommune. Og de kaster stadig ny viden af sig. Foto: Lennart Larsen/Nationalmuseet
80 års jubilæum for fund af imponerende oldtidshjelme i Egedal
Artiklen i årsskriftet, der rækker længst tilbage i historien, er fortællingen om fundet af to bronzehjelme fra Veksø fra yngre bronzealder ca. 900 f.Kr. I 2022 var det 80 år siden, at hjelmene blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Ifølge Nadja Mortensen er historien om Viksø-hjelme, som de kaldes, vigtig, da det er et markant fund, som stadig er genstand for jagten på ny viden.
”Hjelmene i sig selv – med deres snoede horn, der skulle give deres bærere en tyrelignende fremtoning – er fascinerende. Og derudover er det spændende, at hjelmene stadig i dag kan give os nye svar. For nylig blev forskere i stand til at opnå en mere præcis datering af hjelmene gennem analyse af bevaret organisk materiale fra den ene hjelm.”
Der er i dag flere forskningsprojekter, der skal gøre forskerne klogere på blandt andet metalsammensætningen af hjelmenes bronze og på de håndværksmæssige teknikker, som blev anvendt til at udforme hjelmene.
”Så det er et godt eksempel på, hvordan vi som forskere hele tiden er på jagt efter ny viden, også når det gælder fund, som vi længe har kendt” siger hun.
Fra hele området omkring Roskilde fjord
Alt i alt spænder ”Jagten” fra yngre bronzealder til nutid og præsenterer et udvalg af ROMUs forsknings – og formidlingsaktiviteter i Lejre, Frederikssund, Roskilde og Egedal kommuner.
Her er et samlet overblik over årsskriftets artikler:
- Forord, ROMU: ”Når jagten er sat ind”
/ Morten Thomsen Højsgaard - ”Ely-håndskriftet”
/ Jesper Langkilde - Forvandlinger – fortællinger om affald – aktivisme og etisk ansvarlighed
/ Dorthe Godsk og Julia Standly Hopf - Tour de France / Cykeludstilling
/ Jakob Caspersen - Verdenskultur på vandet
/ Lars Kjølhede Christensen - Lune Mølle i Lejre Ådal
/ Ole Thirup Kastholm - Vigtige værkstedsfund fra Vikingetiden – om fire detektorfundne patricier fra Lillebro ved Lejre
/ Julie Nielsen og Lars Grundvad - Musicons vilde sjæl – historien om Hal 12
/Cille Krause og Maria Panum Baastrup - Egedals mest ikoniske oldtidsfund fylder rundt – et gensyn med Viksø-hjelmene i anledning af 80-året for fundet
/ Emil Winther Struve - Mig og min by – det er for børn
/ Louise Dahl Christensen - Jagten på den fede lyd – Minitema
/ Rasmus Rosenørn og Tine Moberg - Arkæologisk overblik – hvor gravede arkæologerne i 2022
/ Emil Winther Struve, Jesper Langkilde, Nadja M. K. Mortensen, Ole Thirup Kastholm & Palle Østergård Sørensen
Redaktion: Nadja M. K. Mortensen og Lars Kjølhede Christensen.
Grafisk layout/tilrettelæggelse: Trine Sejthen.
”Jagten – Årsskrift for Museumsorganisationen ROMU 2022” kan købes fra 28. april i ROMUs museumsbutikker og webshop.
Yderligere information
Stine Blegvad
Redaktør, Formidling og Kommunikation
stinebleg@romu.dk
+45 24 26 61 72 | +45 46 31 65 00
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologer fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.