Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke

02.10.2023

Af: Lene Steinbeck

På Verdensarvsdagen d. 12. oktober er der blandt andet mulighed for at komme på gratis rundvisning i Roskilde Domkirke. Det er kl. 15-16, og der er plads til 30 deltagere. Der kan ikke reserveres plads, så det er først til mølle. Foto: Frida Gregersen

Torsdag den 12. oktober markerer Roskilde UNESCO’s Verdensarvsdag. Domkirken inviterer dagen igennem til en række aktiviteter for store og små. Der er fri adgang og mulighed for rundvisning, og eventyrlig lyskunst giver et nyt blik på kirkens kunst og udsmykninger fra middelalderen.

Der er fri entre og masser af spændende ting på programmet, når Roskilde fejrer UNESCO’s Verdensarvsdag. Roskilde Domkirke blev optaget på listen i 1995 og har siden officielt været betragtet som unik for hele menneskeheden. Det markeres den 12. oktober, hvor Domkirken dagen lang byder på sang, kunst og historier for store og små.

Dagen indledes med et kor af børn, som sammen med Roskilde Synger blandt andet vil synge Verdensarvssangen. Det er fra kl. 10.15 i Domkirken. I løbet af dagen og aftenen kan man opleve to lysværker af den lokale kunstner Jakob Fälling. Værkerne Paradistræer og Stjerneskær. Til begge værker har Jakob Fälling hentet inspiration i middelalderens motiver, som findes i Roskilde Domkirke. Værket Stjerneskær, som fra kl. 14 projiceres op på Kongeporten inde i kirken, er inspireret af kirkens korstole, hvor træskærerarbejdet fra 1420 fremstiller en række scener fra bibelen. Paradistræer, der i tidsrummet 19-22 projiceres udvendigt på kirkens facade mod Fondens Bro, er blevet til på baggrund af kalkmalerierne i Sankt Birgittas Kapel og Sankt Andreas Kapel. 

Lyskunst skal åbne kirkens kunst

Hvert af værkerne tager ca. 12 minutter og er blevet til i samarbejde med lysdesigner Ole Samsøe. Jakob Fälling håber, de kan være med til at åbne kirkens kunst for flere.

”Jeg har selv svært ved at gå ind i en kirke og forstå de sammenpressede og nogle gange svært placerede kunstværker. I værkerne her isolerer jeg motiverne og viser dem et for et – jeg sætter dem i en ny kontekst. Jeg håber, det kan inspirere folk til at gå på opdagelse i kirken og se på kunsten med et nyt blik og på den måde skabe interesse og forståelse for en lidt overset del af vores kulturhistorie.”

Sammen med Domkirken udfordrer Fälling kirkens besøgende til selv at tegne et værk med inspiration i kirkekunsten. Ved at lade øjnene fokusere på detaljerne giver det nemlig mulighed for at se kunsten fra et nyt perspektiv. Det kræver ingen forudgående kreative kompetencer – pointen er nemlig processen og ikke det færdige værk, understreger Jakob Fälling. Tegningerne kan opsættes i kirken og finder måske vej til Roskilde Domkirkes sociale medier.

Dronefoto af Roskilde Domkirke. Foto: Mik Dahl / Storyflight

Roskilde markerer UNESCO’s Verdensarv torsdag d. 12. oktober. Blandt andet med fri entre og oplevelser i Roskilde Domkirke, som i 1995 blev optaget på Verdensarvslisten. Foto: Sara Peuron-Berg

Orienteringsmøde om verdensarvscenter og Natkirke

I anledning af verdensarvsdagen inviteres alle interesserede til at få et indblik i udviklingen af det kommende verdensarvscenter, som skal ligge i bygningskomplekset Det Kongelige Palæ lige ved siden af Roskilde Domkirke. Centret skal formidle og synliggøre Roskilde Domkirke til glæde for både internationale turister og besøgende fra hele landet. Orienteringsmødet finder sted på Roskilde Museum fra kl. 15.30. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig og kan ske på billetto.dk. Til mødet præsenteres desuden en ny bog om konger og dronninger, der er stedt til hvile i den kongelige gravkirke.

Verdensarvsdagen i Roskilde Domkirke afrundes med Natkirke – en musikalsk gudstjeneste med lys, kærlighed og poetisk bøn. I en verden med fuld fart på, kan det være kærkomment med et sted at finde stilheden. Dét rum uden forstyrrelser fra omverdenen skaber Natkirken, som er åben for alle med behov for en rolig stund. En Natkirkeaften betragtes som én lang gudstjeneste, hvor den enkelte kan vælge, hvad der er behov for. Dørene åbner kl. 19.00, og det er gratis for alle, indtil dagen slutter kl. 22.

Hele dagens program kan ses på Domkirkens hjemmeside og Facebookside

Verdensarvsdagen

Den 12. oktober fejrer Roskilde Domkirke UNESCO’s Verdensarvskonvention. På Verdensarvsdagen markeres det over hele verden, at vi har forpligtet os til at bevare historiske steder, bygninger og kultur til kommende generationer. I 1995 blev Roskilde Domkirke optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, hvor Danmark i forvejen var repræsenteret med Jelling Monumenterne. Listen peger på steder, der er umistelige for menneskeheden og ekstraordinært vigtige for vores forståelse af os selv og vores verden. Siden er 13 andre lokaliteter i Danmark kommet til. Senest i september, da fem danske ringborge fra Harald Blåtands tid blev indlemmet i det fine selskab og optaget på verdensarvslisten.

Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke blev i 1995 optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste som umistelig kulturarv fordi den som et af de første store teglstensbyggerier i Nordeuropa var afgørende for udbredelsen af teglsten som byggemateriale i området. Derudover fortæller kirken en enestående historie om den arkitektoniske udvikling, fordi den i kraft af sin rolle som kongelige gravkirke gennem 800 år har været påvirket af tidernes førende arkitekter og strømninger.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Oplev Lejres smukke natur og spændende historie på gratis sommervandreture

Oplev Lejres smukke natur og spændende historie på gratis sommervandreture

Er du nysgerrig på Lejreområdets rige historie? Vil du høre fortællinger om Beowulf, Kong Hans’ hests gravsted eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så skulle du tage med på en historisk sommervandring! I samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske Forening og lokale lodsejere inviterer Lejre Museum til gratis historiske vandreture henover sommeren i det smukke Lejreområde.

Demokratiets fødselsdag fejres med sange og taler

Demokratiets fødselsdag fejres med sange og taler

Vanen tro fejrer ROMU, at vi i Danmark løser vores stridigheder med pennen og ordet. I år kan man være med til fejring af Grundlovsdag på Roskilde Museum og i Lejre, hvor Lejre Museum står for et arrangement ved de gamle skibssætninger. Årets taler kommer blandt andet til at handle om at navigere i en verden i forandring.

Gl. Kongsgaard starter sæsonen på hyggeligste vis

Gl. Kongsgaard starter sæsonen på hyggeligste vis

Som traditionen byder, inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold på Gl. Kongsgaard til en umanerlig hyggelig sæsonåbning fyldt med gamle håndværk, godt til ganen og historiske festligheder.

Kashmirs album ’The Good Life’ vækkes til live efter 25 år

Kashmirs album ’The Good Life’ vækkes til live efter 25 år

I år er det 25 år siden, at det danske rockband Kashmir udgav albummet ’The Good Life’, som blæste både anmeldere og fans omkuld. Til efteråret bliver det populære album vækket til live igen – både i en spotudstilling på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK, som fans fra i dag kan sende bidrag til, og i en portrætbog i serien ’Danske Albums’.

ROMU søger kulturhistorisk konservator

ROMU søger kulturhistorisk konservator

Drømmer du om at arbejde i en statsanerkendt, kulturhistorisk museumsorganisation med knap 100 højtspecialiserede kolleger, to magasiner og ti besøgssteder med tilsammen over 200.000 museumsgenstande og over 200.000 besøgende om året? Så har du chancen nu.

Danmarks rockmuseum blæst bagover af gæsters musikanbefalinger

Danmarks rockmuseum blæst bagover af gæsters musikanbefalinger

’We will Rock You’ er god at danse til, Tessa bryder grænserne, og BTS giver en følelse af, at det kan være okay at fejle. En sværm af musikanbefalinger har ramt Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, som i udstillingen LYT. LIKE. DEL. beder deres gæster give et nummer videre. Godt 1000 har siden åbningen delt deres anbefaling, som ender på hver måneds playliste med gæsternes yndlingsnumre.

Ny bog fortæller om gravritualer og skikke i jernalderens Vindinge

Ny bog fortæller om gravritualer og skikke i jernalderens Vindinge

Det står efterhånden klart, at Vindinge var et helt særligt sted i jernalderen. Gravpladser og bopladser viser, at området var beboet i en periode på flere hundrede år. En ny bog samler arkæologernes viden om den største af gravpladserne, Stålmosegård, og beskriver de mange genstande, der er fundet, og tolkning af Vindingeboernes gravritualer for 2000 år siden.

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemesteret 2024.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.