Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke

02.10.2023

Af: Lene Steinbeck

På Verdensarvsdagen d. 12. oktober er der blandt andet mulighed for at komme på gratis rundvisning i Roskilde Domkirke. Det er kl. 15-16, og der er plads til 30 deltagere. Der kan ikke reserveres plads, så det er først til mølle. Foto: Frida Gregersen

Torsdag den 12. oktober markerer Roskilde UNESCO’s Verdensarvsdag. Domkirken inviterer dagen igennem til en række aktiviteter for store og små. Der er fri adgang og mulighed for rundvisning, og eventyrlig lyskunst giver et nyt blik på kirkens kunst og udsmykninger fra middelalderen.

Der er fri entre og masser af spændende ting på programmet, når Roskilde fejrer UNESCO’s Verdensarvsdag. Roskilde Domkirke blev optaget på listen i 1995 og har siden officielt været betragtet som unik for hele menneskeheden. Det markeres den 12. oktober, hvor Domkirken dagen lang byder på sang, kunst og historier for store og små.

Dagen indledes med et kor af børn, som sammen med Roskilde Synger blandt andet vil synge Verdensarvssangen. Det er fra kl. 10.15 i Domkirken. I løbet af dagen og aftenen kan man opleve to lysværker af den lokale kunstner Jakob Fälling. Værkerne Paradistræer og Stjerneskær. Til begge værker har Jakob Fälling hentet inspiration i middelalderens motiver, som findes i Roskilde Domkirke. Værket Stjerneskær, som fra kl. 14 projiceres op på Kongeporten inde i kirken, er inspireret af kirkens korstole, hvor træskærerarbejdet fra 1420 fremstiller en række scener fra bibelen. Paradistræer, der i tidsrummet 19-22 projiceres udvendigt på kirkens facade mod Fondens Bro, er blevet til på baggrund af kalkmalerierne i Sankt Birgittas Kapel og Sankt Andreas Kapel. 

Lyskunst skal åbne kirkens kunst

Hvert af værkerne tager ca. 12 minutter og er blevet til i samarbejde med lysdesigner Ole Samsøe. Jakob Fälling håber, de kan være med til at åbne kirkens kunst for flere.

”Jeg har selv svært ved at gå ind i en kirke og forstå de sammenpressede og nogle gange svært placerede kunstværker. I værkerne her isolerer jeg motiverne og viser dem et for et – jeg sætter dem i en ny kontekst. Jeg håber, det kan inspirere folk til at gå på opdagelse i kirken og se på kunsten med et nyt blik og på den måde skabe interesse og forståelse for en lidt overset del af vores kulturhistorie.”

Sammen med Domkirken udfordrer Fälling kirkens besøgende til selv at tegne et værk med inspiration i kirkekunsten. Ved at lade øjnene fokusere på detaljerne giver det nemlig mulighed for at se kunsten fra et nyt perspektiv. Det kræver ingen forudgående kreative kompetencer – pointen er nemlig processen og ikke det færdige værk, understreger Jakob Fälling. Tegningerne kan opsættes i kirken og finder måske vej til Roskilde Domkirkes sociale medier.

Dronefoto af Roskilde Domkirke. Foto: Mik Dahl / Storyflight

Roskilde markerer UNESCO’s Verdensarv torsdag d. 12. oktober. Blandt andet med fri entre og oplevelser i Roskilde Domkirke, som i 1995 blev optaget på Verdensarvslisten. Foto: Sara Peuron-Berg

Orienteringsmøde om verdensarvscenter og Natkirke

I anledning af verdensarvsdagen inviteres alle interesserede til at få et indblik i udviklingen af det kommende verdensarvscenter, som skal ligge i bygningskomplekset Det Kongelige Palæ lige ved siden af Roskilde Domkirke. Centret skal formidle og synliggøre Roskilde Domkirke til glæde for både internationale turister og besøgende fra hele landet. Orienteringsmødet finder sted på Roskilde Museum fra kl. 15.30. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig og kan ske på billetto.dk. Til mødet præsenteres desuden en ny bog om konger og dronninger, der er stedt til hvile i den kongelige gravkirke.

Verdensarvsdagen i Roskilde Domkirke afrundes med Natkirke – en musikalsk gudstjeneste med lys, kærlighed og poetisk bøn. I en verden med fuld fart på, kan det være kærkomment med et sted at finde stilheden. Dét rum uden forstyrrelser fra omverdenen skaber Natkirken, som er åben for alle med behov for en rolig stund. En Natkirkeaften betragtes som én lang gudstjeneste, hvor den enkelte kan vælge, hvad der er behov for. Dørene åbner kl. 19.00, og det er gratis for alle, indtil dagen slutter kl. 22.

Hele dagens program kan ses på Domkirkens hjemmeside og Facebookside

Verdensarvsdagen

Den 12. oktober fejrer Roskilde Domkirke UNESCO’s Verdensarvskonvention. På Verdensarvsdagen markeres det over hele verden, at vi har forpligtet os til at bevare historiske steder, bygninger og kultur til kommende generationer. I 1995 blev Roskilde Domkirke optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, hvor Danmark i forvejen var repræsenteret med Jelling Monumenterne. Listen peger på steder, der er umistelige for menneskeheden og ekstraordinært vigtige for vores forståelse af os selv og vores verden. Siden er 13 andre lokaliteter i Danmark kommet til. Senest i september, da fem danske ringborge fra Harald Blåtands tid blev indlemmet i det fine selskab og optaget på verdensarvslisten.

Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke blev i 1995 optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste som umistelig kulturarv fordi den som et af de første store teglstensbyggerier i Nordeuropa var afgørende for udbredelsen af teglsten som byggemateriale i området. Derudover fortæller kirken en enestående historie om den arkitektoniske udvikling, fordi den i kraft af sin rolle som kongelige gravkirke gennem 800 år har været påvirket af tidernes førende arkitekter og strømninger.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Kom til årets hyggeligste møllejul!

Kom til årets hyggeligste møllejul!

Tadre Mølles Venner og ROMU byder julen velkommen på den smukke og historiske Tadre Mølle, når årets traditionsrige julemarked løber af stablen den 3. december.

Alle sanser er i spil, når Færgegården juler

Alle sanser er i spil, når Færgegården juler

Juletræet er pyntet med spiselige lækkerier, bålgryden buldrer med svinefedt, og værkstederne bugner af garn, silkepapir, stearinlys og juleneg, der venter på at blive forvandlet til det fineste julepynt. Traditionen tro skal de danske juletraditioner smages, duftes og røres, når Færgegården inviterer til julearrangement den 16. og 17. december.

RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul

RAGNAROCK starter ny juletradition med udstillingen Merry Freakin’ Jul

Trænger du til at få renset ørerne for bjældeklang? Så slå vejen forbi RAGNAROCK, som for første gang hylder julens musik. I udstillingen kan du støde på de uundgåelige, danske julehits og de store crooneres snebløde ørehængere om juleromancer. Men forbered dig også på at møde julens mere beskidte, perverse og spraglede lydside. Med den nye juletradition ønsker hele Danmarks rockmuseum alle en Merry Freakin’ Jul!

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024

Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig

Ny udstilling sætter fokus på Roskilde i skyggen af krig

Den 23. november slår Roskilde Museum dørene op for en ny permanent udstilling, der kaster lys på, hvordan krigene i det 20. århundrede har påvirket livet i Roskilde. Fotos og genstande fra museets samling fortæller om håb og frygt i krigens skygge.

Optoget er tilbage ved Lysfest 2024

Optoget er tilbage ved Lysfest 2024

Efter fire år med Lysfest uden det store og flotte optog, vender optoget tilbage, når der afholdes Lysfest 2024 den 2. februar omkring Kulturstrøget i centrum af Roskilde. Lysfesten 2024 får undertitlen ”Den Legende Lysfest”, som skal få både børn og voksne til at lege og bevæge sig i byrummet.

Museumspraktik i Roskildes historie

Museumspraktik i Roskildes historie

Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemesteret 2024

Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde

Verdensarvsdag med ny bog, lyskunst, kor og borgermøde

Torsdag den 12. oktober er der verdensarvsdag i Roskilde for at markere den særstatus, som byens storslåede katedral har. Der er fri adgang på dagen, hvor byens borgere og andre interesserede inviteres med til en række festlige og informative aktiviteter.

Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie

På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.