Roskilde Domkirke markerer Verdensarvsdagen med lyskunst, sang og natkirke
02.10.2023
Af: Lene Steinbeck

På Verdensarvsdagen d. 12. oktober er der blandt andet mulighed for at komme på gratis rundvisning i Roskilde Domkirke. Det er kl. 15-16, og der er plads til 30 deltagere. Der kan ikke reserveres plads, så det er først til mølle. Foto: Frida Gregersen
Torsdag den 12. oktober markerer Roskilde UNESCO’s Verdensarvsdag. Domkirken inviterer dagen igennem til en række aktiviteter for store og små. Der er fri adgang og mulighed for rundvisning, og eventyrlig lyskunst giver et nyt blik på kirkens kunst og udsmykninger fra middelalderen.
Der er fri entre og masser af spændende ting på programmet, når Roskilde fejrer UNESCO’s Verdensarvsdag. Roskilde Domkirke blev optaget på listen i 1995 og har siden officielt været betragtet som unik for hele menneskeheden. Det markeres den 12. oktober, hvor Domkirken dagen lang byder på sang, kunst og historier for store og små.
Dagen indledes med et kor af børn, som sammen med Roskilde Synger blandt andet vil synge Verdensarvssangen. Det er fra kl. 10.15 i Domkirken. I løbet af dagen og aftenen kan man opleve to lysværker af den lokale kunstner Jakob Fälling. Værkerne Paradistræer og Stjerneskær. Til begge værker har Jakob Fälling hentet inspiration i middelalderens motiver, som findes i Roskilde Domkirke. Værket Stjerneskær, som fra kl. 14 projiceres op på Kongeporten inde i kirken, er inspireret af kirkens korstole, hvor træskærerarbejdet fra 1420 fremstiller en række scener fra bibelen. Paradistræer, der i tidsrummet 19-22 projiceres udvendigt på kirkens facade mod Fondens Bro, er blevet til på baggrund af kalkmalerierne i Sankt Birgittas Kapel og Sankt Andreas Kapel.
Lyskunst skal åbne kirkens kunst
Hvert af værkerne tager ca. 12 minutter og er blevet til i samarbejde med lysdesigner Ole Samsøe. Jakob Fälling håber, de kan være med til at åbne kirkens kunst for flere.
”Jeg har selv svært ved at gå ind i en kirke og forstå de sammenpressede og nogle gange svært placerede kunstværker. I værkerne her isolerer jeg motiverne og viser dem et for et – jeg sætter dem i en ny kontekst. Jeg håber, det kan inspirere folk til at gå på opdagelse i kirken og se på kunsten med et nyt blik og på den måde skabe interesse og forståelse for en lidt overset del af vores kulturhistorie.”
Sammen med Domkirken udfordrer Fälling kirkens besøgende til selv at tegne et værk med inspiration i kirkekunsten. Ved at lade øjnene fokusere på detaljerne giver det nemlig mulighed for at se kunsten fra et nyt perspektiv. Det kræver ingen forudgående kreative kompetencer – pointen er nemlig processen og ikke det færdige værk, understreger Jakob Fälling. Tegningerne kan opsættes i kirken og finder måske vej til Roskilde Domkirkes sociale medier.

Roskilde markerer UNESCO’s Verdensarv torsdag d. 12. oktober. Blandt andet med fri entre og oplevelser i Roskilde Domkirke, som i 1995 blev optaget på Verdensarvslisten. Foto: Sara Peuron-Berg
Orienteringsmøde om verdensarvscenter og Natkirke
I anledning af verdensarvsdagen inviteres alle interesserede til at få et indblik i udviklingen af det kommende verdensarvscenter, som skal ligge i bygningskomplekset Det Kongelige Palæ lige ved siden af Roskilde Domkirke. Centret skal formidle og synliggøre Roskilde Domkirke til glæde for både internationale turister og besøgende fra hele landet. Orienteringsmødet finder sted på Roskilde Museum fra kl. 15.30. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig og kan ske på billetto.dk. Til mødet præsenteres desuden en ny bog om konger og dronninger, der er stedt til hvile i den kongelige gravkirke.
Verdensarvsdagen i Roskilde Domkirke afrundes med Natkirke – en musikalsk gudstjeneste med lys, kærlighed og poetisk bøn. I en verden med fuld fart på, kan det være kærkomment med et sted at finde stilheden. Dét rum uden forstyrrelser fra omverdenen skaber Natkirken, som er åben for alle med behov for en rolig stund. En Natkirkeaften betragtes som én lang gudstjeneste, hvor den enkelte kan vælge, hvad der er behov for. Dørene åbner kl. 19.00, og det er gratis for alle, indtil dagen slutter kl. 22.
Hele dagens program kan ses på Domkirkens hjemmeside og Facebookside
Verdensarvsdagen
Den 12. oktober fejrer Roskilde Domkirke UNESCO’s Verdensarvskonvention. På Verdensarvsdagen markeres det over hele verden, at vi har forpligtet os til at bevare historiske steder, bygninger og kultur til kommende generationer. I 1995 blev Roskilde Domkirke optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, hvor Danmark i forvejen var repræsenteret med Jelling Monumenterne. Listen peger på steder, der er umistelige for menneskeheden og ekstraordinært vigtige for vores forståelse af os selv og vores verden. Siden er 13 andre lokaliteter i Danmark kommet til. Senest i september, da fem danske ringborge fra Harald Blåtands tid blev indlemmet i det fine selskab og optaget på verdensarvslisten.
Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirke blev i 1995 optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste som umistelig kulturarv fordi den som et af de første store teglstensbyggerier i Nordeuropa var afgørende for udbredelsen af teglsten som byggemateriale i området. Derudover fortæller kirken en enestående historie om den arkitektoniske udvikling, fordi den i kraft af sin rolle som kongelige gravkirke gennem 800 år har været påvirket af tidernes førende arkitekter og strømninger.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.