Roskilde Domkirke styrker formidlingen med ny guidebog
17.07.2023

Ny guidebog til Roskilde Domkirke gør det lettere for den besøgende at finde de mange kulturhistoriske og kongelige fortællinger i kirken, der er UNESCO verdensarv. Redaktør og formidlingsansvarlig Sara Peuron-Berg har samtidig sikret, at historier om vigtige kvinder har fået mere plads. Pressefoto/fondsorganisationen bag kulturarven, Roskilde Domkirke.
Sommerens mange besøgende i Roskilde Domkirke er blandt de første til at tage en helt ny guidebog i brug. Guidebogen giver mere plads til kvinderne i den kongelige danmarkshistorie, som domkirken er så rig på. Desuden er det gjort lettere for gæsterne at finde rundt og opdage de mange detaljer i kunsten og arkitekturen i kirken, der er UNESCO verdensarv.
Roskildes vigtigste monument, Domkirken, er fyldt med gode historier, som strækker sig helt tilbage fra vikingetiden og frem til nutidens monarki. En ny guidebog, som de besøgende får udleveret ved indgangen, skal hjælpe gæsterne til at få et bedre overblik over historierne og dermed en endnu bedre oplevelse, når de besøger kirken.
Den nye guidebog er fyldt med detaljerede billeder, som hjælper øjet med at finde rundt i kirkens mange seværdigheder. Sammen med billederne peger teksten på 10 udvalgte highlights, der fortæller historierne om nogle af de vigtigste, kongelige gravmæler. Men der er også lagt vægt på at præsentere nogle af de historier og personligheder, som hidtil ikke altid har fået spalteplads. Det gælder blandt andet dronningerne, som i den nye guidebog såvel som i den fysiske formidling i kirkerummet fylder mere.
Læs også: UNESCO Verdensarv på Kgs. Nytorv i juli – hvad rager det mig?
”Det har været et kritikpunkt, at kongerne har fyldt rigtig meget i formidlingen. Den kritik har vi imødekommet ved at sætte skilte med dronningernes historier op i kirken. Det er blevet taget rigtig godt imod, og derfor skal en markant og indflydelsesrig dronning som Dorothea, som var gift med Christian 1., selvfølgelig også fremhæves i den nye guidebog,” siger Sara Peuron-Berg, der er formidlingsansvarlig i fondsorganisationen bag Kulturarven Roskilde Domkirke.
Sara Peuron-Berg understreger, at man derfor med fordel kan genbesøge kirken, selv om man har været der før.

Her ses den nye visuelle guidebog, der bl.a. vil have større fokus på dronningernes historier gennem tiden. Pressefoto/fondsorganisationen bag kulturarven, Roskilde Domkirke
Hos menighedsrådet i Roskilde Domsogn har man drømt om en opdateret guidebog, og det vækker glæde, at det ønske nu er opfyldt. Det fortæller formand for menighedsrådet, Bjarne Hald:
”Vi ønsker jo, at folk får den bedst mulige oplevelse, når de besøger Roskilde Domkirke, og der spiller formidlingen naturligvis en væsentlig rolle. Som UNESCO Verdensarv er vi forpligtet til at formidle kirkens fantastiske historie. Den nye og gratis guidebog er overskuelig og brugervenlig, og med den i hånden er der rig mulighed for at møde de mange gode fortællinger, der knytter sig til Domkirken.”
Også katedralens smukke arkitektur både indenfor og udenfor på Domkirkepladsen er formidlet. Det er samtidig en god lejlighed til at opsøge de mange andre tiltag, som den historiske kulturby Roskilde kan byde på. Et kort bagerst i den nye guidebog viser vej til andre attraktioner i gåafstand såsom Vikingeskibsmuseet, Sankt Laurentius kirkeruin, Kreativt hus for børn og Roskilde Museum.
Læs også: Kulturens Analyseinstitut bliver en del af stærk kulturkoalition i Det Kongelige Palæ
Guidebogen fås på dansk, engelsk og tysk for at tilgodese de mange udenlandske besøgende, som udgør størstedelen af gæsterne særligt om sommeren. Lige som med den tidligere guidebog, som blev udleveret gratis sammen med en billet til Domkirken, er man velkommen til at tage bogen med hjem. Men der er også mulighed for at aflevere den tilbage, så den kan blive brugt igen af en ny gæst i Domkirken.
Roskilde Domkirke havde 148.687 kulturhistoriske gæster i 2022. Den nye guidebog er udgivet af fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke, der har museumsorganisationen ROMU som operatør.
GUIDE TIL ROSKILDE DOMKIRKE
Redaktør: Sara Peuron-Berg
Ansv. udgiver: Morten Thomsen Højsgaard
Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke
32 sider, hæftet.
Udkommer sommeren 2023 på dansk, engelsk og tysk.
Roskilde Domkirke har siden 1995 været udpeget som UNESCO verdensarv.
Flere oplysninger på formidlingsfonden.dk
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Ny bog om Roskilde Domkirke fortæller den kongelige danmarkshistorie
På Verdensarvsdagen den 12. oktober 2023 udkommer bogen Konger og dronninger i Roskilde Domkirke. Gennem 1000 år som kongelig gravkirke har Roskilde Domkirke været et centralt og trofast vidne til vores fælles historie. De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk.
Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Spotudstilling og foredrag kaster lys over børnegrave i bondestenalderen
I en ny spotudstilling på Roskilde Museum kommer gæsterne i nærkontakt med gravritualer fra bondestenalderen. Og helt usædvanligt handler det om børnegrave. Kostbare gravgaver og velbevarede dele fra klædedragter fra en gravhøj i det østlige Roskilde kan gøre os klogere på, hvordan samfundets yngste blev begravet for næsten 4000 år siden. Udstillingen følges op af foredrag.
Under 27 år? Kom gratis på poppens og rockens magiske museum
Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra 11. til 17. september. Et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie.
ROMU henter stor bevilling til at forske i jernalderens Vindinge
En bevilling fra Kulturministeriet giver ROMU mulighed for at undersøge Vindinges betydning i jernalderen. Det vækker begejstring på museet, hvor arkæologer i årtier har gjort spændende fund i området, der ligger sydøst for Roskilde. Bevillingen skal bruges til at forske i og perspektivere de mange fund. Ultimativt skal de samles i en publikation om Vindinge som et magtcenter i romersk jernalder.
Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde søger frivillige
Der er snart æbleskiver, æbletryk og æblemost i stride strømme, når købmandsgården slår porten op for den traditionsrige æblefest i efterårsferien. Men med et stigende antal gæster er der brug for flere, gode frivillige kræfter til at skabe historiske oplevelser for byens børnefamilier.
Odin fra Lejre skal på mission i rummet
Den danske astronaut Andreas Mogensen tager en kopi af en unik Odin-sølvfigur fra vikingetidens Lejre med på sin kommende rum-mission. Figuren, der er en af flere danske kulturgenstande med ombord, symboliserer jagten på ny viden og skal øge kendskabet til Danmarks og Lejres spændende vikingehistorie.
Den spektakulære grav fra Trekroner-Grydehøj
Køge Museum åbner ny udstilling med 3D genskabelse af den spektakulære Grydehøj, der blev udgravet af ROMUs arkæologer i 2005, i den østlige del af Trekroner. Flere genstande fra graven befinder sig i dag i Roskilde Museums udstilling.
Ildsjælen Vibeke har hjulpet flere tusind borgere i Egedal
Jobbroens Vibeke Holm Wismer, der gennem 16 år har hjulpet borgere i Egedal på rette spor i jobjagten, går nu på pension. Hun ser tilbage på et rigt arbejdsliv, hvor hun blandt andet har bidraget til levende formidling af Egedals historie.
Børn lærer billedkunst på Lejre Museum: “Alt var glædesfuldt”
Alle 2. klasser i Lejre Kommune får to dages undervisning i billedkunst og historie på Lejre Museum. Børnene er vilde med forløbet – for her er kreativitet, historie og ikke mindst børnenes eget udtryk i højsæde.