Skoleforløb med rollespil og festival skal øge elevernes trivsel
17.11.2021
Af Lene Steinbeck

På RAGNAROCK inviteres elever i grundskolens ældste klasser til at gå på opdagelse i 50 år med Roskilde Festival. Foto: RAGNAROCK /ROMU.
Grundskolerne i Egedal kan dette efterår for første gang nyde godt af kommunens samarbejde med museumsorganisationen ROMU. De kan endnu lige nå at søge om ganske gratis at benytte sig af ROMUs tilbud om undervisningsforløb frem til nytår. Fristen er 26. november.
Eleverne i grundskolerne i Egedal har mulighed for at skifte tabeller og grammatik ud med festivalstemning, vikingesværd og rollespil. Det er nemlig en del af indholdet i to skoleforløb, som museumsorganisationen ROMU tilbyder. Som en del af samarbejdet mellem ROMU og Egedal Kommune kan kommunens grundskoler frem til nytår helt gratis prøve kræfter med museernes undervisning. Men det er med at være hurtig – der er et begrænset antal pladser og deadline for at booke forløbene er 26. november.
ROMU har søgt og fået penge til at udbyde to skoleforløb på henholdsvis RAGNAROCK og Frederikssund Museum, Færgegården. Puljen, som pengene kommer fra, er oprettet af Børne- og Undervisningsministeriet, som har sat penge af til at øge skoleelevers trivsel under corona-pandemien. De mange nedlukninger og hjemsendelser skaber usikre perioder, hvor en del af skoletiden bliver tilbragt alene derhjemme eller i en amputeret udgave af klassen. Derfor er det særligt vigtigt at være opmærksomme på elevernes trivsel.
Og et skoleforløb på et museum er oplagt til netop det, siger Louise Dahl Christensen, museumsinspektør hos ROMU med ansvar for undervisning og læring:
”Her kommer de afsted og får en læringsoplevelse et andet sted end i klasseværelset. Og oplevelsen starter allerede, når de tager af sted fra skolen – måske i en bus, hvor de diskuterer, hvad de skal opleve – og fortsætter, når de kommer tilbage og skal efterbearbejde besøget.”
Samarbejde og kropslig læring i centrum
På RAGNAROCK skal eleverne i 8.-10. klasse blandt andet diskutere fællesskaber, identitet og grænser på Roskilde Festival – og på Færgegården i Frederikssund rejser 4. og 5. klassetrin tilbage til vikingetiden og skal gennem rollespil og samarbejde finde løsninger på vikingernes dilemmaer.
Og det er netop de alsidige undervisningsrum, der kan være godt for eleverne at opleve.
”Når museet optræder som læringsrum, er det nogle helt andre kompetencer, der kommer i spil. Man er sammen på en anden måde og skal samarbejde om en fælles, analog opgave. Og det er netop fællesskabet i både rum og dialog, der er med til at øge trivslen,” siger Louise Dahl Christensen.
”Vi oplever gang på gang, at børn, der har en særlig position i klassen, får en helt anden mulighed for at udfolde sig på et museum. Det er kropslig læring, og det åbner for nogle helt andre muligheder for dem, der har nemmere ved at lære på den måde, end når de sidder i et klasselokale med en bog.”
I festivalens fodspor på RAGNAROCK
På RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur inviteres elever i 8., 9. og 10.klasser til at gå på opdagelse i 50 år med Roskilde Festival fra 1970’ernes ungdomsoprør til festivalens fortsatte betydning for unge i dag. Eleverne kommer til at arbejde med fællesskaber, ritualer, identitet og grænser, når de skal udforske og opbygge deres egen festival-identitet. De kommer også til at diskutere, hvilke normer der er gældende på festivalen og hvor og hvordan sætter man grænsen, så frirummet ikke går tabt.
Forløbet foregår på RAGNAROCK i Roskilde og varer 1 ½ time. Det dækker fagene historie og samfundsfag samt elevers alsidige udvikling, og der er plads til 28 deltagere på et forløb.
Vikingernes dilemmaer på Frederikssund Museum, Færgegården
På Frederikssund Museum, Færgegården katapulteres eleverne 1000 år tilbage i tiden. Med baggrund i lokale fund får eleverne en introduktion til vikingernes verden, inden de selv trækker i vikingemundering og skal dramatisere tre små rollespil. Her skal de i fællesskab tage stilling til og finde løsninger på dilemmaer, som hvad der skal ske med de trælle, vikingerne har pågrebet efter et angreb på markedspladsen.
De tre rollespil spilles i Færgegårdens store have, der med rekvisitter omdannes til en gård, et vikingeskib og en markedsplads. Alle elever får en rolle i et af de tre stykker og tøj og rekvisitter, der passer til deres rolle. Ud fra et manuskript samarbejder eleverne om at dramatisere det enkelte stykke. Afslutningsvis spiller eleverne rollespillene for hinanden og interagerer også i hinandens stykker, hvorved klassen oplever at spille rollespillene i fællesskab. Klassen får de tre rollespil med hjem og kan arbejde videre med dem.
Forløbet på Frederikssund Museum, Færgegården varer tre timer. Det dækker fagene historie og kristendom, og der er plads til 28 deltagere på et forløb.
Læs mere om vikingerollespil i Frederikssund her.
Midlerne til Styrket Trivsel kommer fra Børne- og Undervisningsministeriets pulje, der skal skabe trivsels- og bevægelsesaktiviteter for skoleelever i forbindelse med Covid-19.
ROMU udbyder 13 forløb på henholdsvis RAGNAROCK og Færgegården, og de tilbydes efter først til mølle-princippet. Tilmelding kan ske på tlf. 51707071 eller booking@romu.dk. Forløbene er gratis for skolerne i Egedal indtil nytår.
Deadline for booking af skoleforløb er den 26. november.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.