Vugge med vokseværk – historiske Lejre har en magnetisk tiltrækning

Af: Lene Steinbeck

24.06.2021

Lejre Museum ligger i smørhullet Gammel Lejre, som ikke bare rummer Lejres historie, men en central del af Danmarkshistorien. Og den fortælling smitter af på stoltheden hos borgerne i Lejre – og borgmesteren, Carsten Rasmussen (S). Foto: Jesper Skaane Bendix/ROMU. 

Det er svært at sige Lejre, uden at nethinden fyldes med sagnhelte, konger og vikinger. Men Lejre er også en progressiv kommune med stor tilflytning, og der er en iboende bevidsthed om, at kulturarven ikke bare er noget, der foregår på et museum. Den bliver taget med på råd og tænkt ind i byfornyelse, historiefortælling – og endda i et nyetableret gin-destilleri. Det fortæller borgmester Carsten Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.

Hvis du som bare mildt historisk interesseret træder ud ad døren efter et besøg på Lejre Museum, vil blikket straks gå på opdagelse i en scene, der ikke giver øjnene ro. En skov af gamle høje, gravpladser, store haller og skibssætninger vidner om et landskab, der for lidt over et årtusinde siden dannede baggrund for nogle spændende kapitler i Danmarkshistorien.

I næsten 500 år var området omkring Gammel Lejre centrum for magt og konger i vikingetiden og yngre jernalder. Herfra udspringer historierne om den internationalt berømte sagnhelt Beowulf og om Skjoldungeslægten, som man mener er Danmarks første enekongeslægt.

I dag, mere end 1.000 år senere, sætter den fortælling stadig sit tydelige præg på kommunen. Ikke mindst efter de seneste årtiers udgravninger – blandt andet Danmarks største Kongehal, som blev fundet og udgravet af Lejre Museum og ROMU og genskabt af Sagnlandet Lejre.

”Det er en fortid, som er meget let tilgængelig og synlig. Når man bor i Lejre kommune, er der en stolthed over den stærke historie, der knytter sig til stedet. Over, at man kan gå ud på marken, stampe i jorden og sige: ’Det var jo lige her, det skete’. At her er Danmarks vugge,” siger Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S)

Derfor er området omkring Gammel Lejre uomgængeligt, når snakken falder på kulturarven i Lejre Kommune. Men kulturarv er meget mere og andet end noget, som foregik for 1.000 år siden. Det er borgmesteren ganske bevidst om.

”Det er jo klart, at jo længere, du kommer fra Gammel Lejre, jo tyndere bliver slægtskabet til historien om Beowulf. Så har vi for eksempel i stedet i den nordlige del halvøen Bramsnæsvig, som vi også kalder Dejligheden. Malere er strømmet hertil siden 1800-tallet, fordi det er et af de smukkeste og mest maleriske steder i hele Danmark.”

Byudvikling må ikke blive til afvikling

Han kalder selv Lejre en ”lidt mystisk” kommune. Den består af 49 landsbyer, og det tætteste, kommunen kommer på en ’hovedstad’, er Hvalsø med 4.000 sine indbyggere. Men det er ikke Lejre, der lægger ryg til mediernes historier om landsbydød og forladte lokalsamfund. Tværtimod.

”Vi er i virkeligheden i den modsatte situation. Vi har længe oplevet, at folk gerne vil flytte til Lejre. Og alle ville jo være glade for tilflytning, men vi holder faktisk lidt igen. Det er selvfølgelig en del af udviklingen, men det skal ske på en måde, så vi sikrer, at landsbyerne bevarer deres identitet. Det er jo også kulturarv,” fortæller Carsten Rasmussen.

For der ligger en vigtig opgave – som også har stor politisk bevågenhed i kommunen – i at balancere byfornyelse, udbygning og bevarelse.

”For dem, som flytter hertil, er det naturen og det grønne, som trækker. De uberørte landsbymiljøer omkring de gamle gadekær i Kattinge og Sæby. Det skal vi jo sikre os ikke forsvinder.”

Carsten Rasmussen understreger, at han godt ved, det er et positivt problem. Og kommunen tager hellere end gerne imod nye borgere – og nye ideer. For det kan også være med til at løfte kommunen og faktisk sætte kulturarven i spil på en helt ny måde.

En sluttet kulturarvsring

Det har Carsten Rasmussen oplevet et levende eksempel på for nyligt under et besøg på Vintre Møller – en gammel vandmølle, hvor der siden 1300-tallet blandt andet er blevet produceret mel, uld og øl ved Møllebækkens bred.

”Vintre Møller er et af de tidlige industrispor i kommunen. For 100 år siden var her et bryggeri, som måtte dreje nøglen om, da de gik nedenom og hjem, men nu får de gamle vandmøller en renæssance og genopstår i en ny skikkelse,” fortæller Carsten Rasmussen.

Som en anden Fugl Føniks har et lokalt destilleri nu etableret sig ved den gamle vandmølle for at producere gin og rom af lokale råvarer. Selve vandmøllen er ikke i brug til det nye destilleri, men bruges i stedet som besøgscenter, der sammen med det rindende vand fortæller et stykke kulturhistorie om den spæde industri i Lejre.

”Her er kulturarven i virkeligheden en del af brandingen. Det nye, som vi jo alle gerne vil have, er højere, forædlede fødevarer, som bygger på fortiden og på historien. Og det gør det i høj grad her,” lyder det fra Carsten Rasmussen.

Han er godt tilfreds med at være borgmester i en kommune, som hviler på solide historiske søjler, men samtidig sætter kulturarven i spil på nye måder. Hvor sagnkongernes fjerne fortid tager nutiden og fremskridtet i hånden og viser en vej, i stedet for at være modsætninger.

ROMU har det kulturhistoriske ansvar for Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund. Artiklen her er et afsnit af en lille serie, hvor vi tager temperaturen på kulturarven i de fire kommuner og spørger borgmestrene, hvilken rolle kulturarven spiller i henholdsvis Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner.

FAKTA:

Lejre Museum får du fortællingen om, hvorfor Gl. Lejre er kongerigets vugge. Her havde de tidligste konger i vikingetid og sen jernalder deres tronsæde gennem 500 år. I det smukke landskab lige ved museet kan du opleve stedet, hvor Danmarks største kongehal blev fundet og udgravet.
Se Lejre Museums priser og åbningstider her.

Vil du møde en flig af Lejres lidt nyere historie, så læg vejen forbi Gammel Kongsgaard, som ligger tæt på museet.
Læs om Gammel Kongsgaard her.

Hvis du gerne vil vide mere om Vintre Møller, kan du læse mere her. Du kan også følge destilleriet på facebook.

I Sagnlandet Lejre kan du blandt meget andet opleve den genskabte udgave af Danmarks største kongehal.
Se mere her.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Oplev Lejres smukke natur og spændende historie på gratis sommervandreture

Oplev Lejres smukke natur og spændende historie på gratis sommervandreture

Er du nysgerrig på Lejreområdets rige historie? Vil du høre fortællinger om Beowulf, Kong Hans’ hests gravsted eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så skulle du tage med på en historisk sommervandring! I samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske Forening og lokale lodsejere inviterer Lejre Museum til gratis historiske vandreture henover sommeren i det smukke Lejreområde.

Demokratiets fødselsdag fejres med sange og taler

Demokratiets fødselsdag fejres med sange og taler

Vanen tro fejrer ROMU, at vi i Danmark løser vores stridigheder med pennen og ordet. I år kan man være med til fejring af Grundlovsdag på Roskilde Museum og i Lejre, hvor Lejre Museum står for et arrangement ved de gamle skibssætninger. Årets taler kommer blandt andet til at handle om at navigere i en verden i forandring.

Gl. Kongsgaard starter sæsonen på hyggeligste vis

Gl. Kongsgaard starter sæsonen på hyggeligste vis

Som traditionen byder, inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold på Gl. Kongsgaard til en umanerlig hyggelig sæsonåbning fyldt med gamle håndværk, godt til ganen og historiske festligheder.

Kashmirs album ’The Good Life’ vækkes til live efter 25 år

Kashmirs album ’The Good Life’ vækkes til live efter 25 år

I år er det 25 år siden, at det danske rockband Kashmir udgav albummet ’The Good Life’, som blæste både anmeldere og fans omkuld. Til efteråret bliver det populære album vækket til live igen – både i en spotudstilling på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK, som fans fra i dag kan sende bidrag til, og i en portrætbog i serien ’Danske Albums’.

ROMU søger kulturhistorisk konservator

ROMU søger kulturhistorisk konservator

Drømmer du om at arbejde i en statsanerkendt, kulturhistorisk museumsorganisation med knap 100 højtspecialiserede kolleger, to magasiner og ti besøgssteder med tilsammen over 200.000 museumsgenstande og over 200.000 besøgende om året? Så har du chancen nu.

Danmarks rockmuseum blæst bagover af gæsters musikanbefalinger

Danmarks rockmuseum blæst bagover af gæsters musikanbefalinger

’We will Rock You’ er god at danse til, Tessa bryder grænserne, og BTS giver en følelse af, at det kan være okay at fejle. En sværm af musikanbefalinger har ramt Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, som i udstillingen LYT. LIKE. DEL. beder deres gæster give et nummer videre. Godt 1000 har siden åbningen delt deres anbefaling, som ender på hver måneds playliste med gæsternes yndlingsnumre.

Ny bog fortæller om gravritualer og skikke i jernalderens Vindinge

Ny bog fortæller om gravritualer og skikke i jernalderens Vindinge

Det står efterhånden klart, at Vindinge var et helt særligt sted i jernalderen. Gravpladser og bopladser viser, at området var beboet i en periode på flere hundrede år. En ny bog samler arkæologernes viden om den største af gravpladserne, Stålmosegård, og beskriver de mange genstande, der er fundet, og tolkning af Vindingeboernes gravritualer for 2000 år siden.

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie

Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemesteret 2024.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.