Dansksproget samfundskritisk hardrock og thrash metal: Rockmuseet arrangerer koncert-række for metalfans
Af: Lene Steinbeck
16.01.2025

Den 25. januar kickstarter ’Skarnet’ en koncertrække med fokus på hård rock og metal på rockmuseet i Roskilde. ’Skarnet’ excellerer i poetiske, samfundskritiske tekster på dansk og har skabt sig et helt unikt univers, som både fans og andre nysgerrige godt kan glæde sig til at blive lukket ind i. Foto: Morten Skovgaard
Danmarks rockmuseum hylder livemusikken med en koncertrække, der har hård rock og metal på programmet. Den første koncert byder på poetisk samfundskritik og tonstunge riffs, når ’Skarnet’ optræder i januar, og i marts giver ’Artillery’ en opvisning i old school thrash metal.
Lad håret gro og puds rockhornene – der bliver brug for begge dele, når Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, inviterer alle heavyhoveder til koncerter, som hylder den danske rock- og metalscene. En håndfuld gange i løbet af 2025 vil museets foyer blive omdannet til et helt særligt venue, hvor en god blanding af nyere navne og solide legender fra heavyscenen kommer og fyrer den af.
”Som landets eneste specialmuseum for rock- og populærmusik, har vi et ansvar for at indsamle og formidle i et historisk perspektiv – men også for at følge med i det aktuelle. Kigger man ud over det danske musiklandskab, er der ingen tvivl om, at både rock og metal spiller en helt særlig rolle på landets spillesteder og festivaler, så de genrer skal selvfølgelig også være repræsenteret på rockmuseet,” fortæller Tine Moberg, projektleder på rockmuseet.
Poetisk heavy-univers og legendarisk thrash
Den første heavyaften er den 25. januar, hvor det danske hardrockband ’Skarnet’ lægger vejen forbi rockmuseet. ’Skarnet’ debuterede i 2020 med tonstunge riffs, catchy melodier og poe-tiske tekster på albummet ’Vinger til salg’. Debuten blev i 2023 fulgt op af ”Fængslet i det fri”, som med hårdtslående og melodiske sange høstede topkarakterer fra flere musikanmeldere.
”Skarnet er et band, der med poetiske og rå lyrik, melodiøse riffs og eminente sceneshows har formået at skabe sig et helt unikt univers på relativt kort tid. På mange måder skiller de sig meget ud fra det vi ellers kan opleve på den danske rock- og metalscene lige nu – blandt andet fordi de har valgt at skrive deres musik på dansk. Vi glæder os meget til, at de skal kickstarte vores heavyaftener,” fortæller Tine Moberg.
I marts kan man opleve legenderne fra ’Artillery’ til en omgang stiv kuling i oldschool thrash metal. Bandet har rødder tilbage i de tidlige 80’ere og har været produktive lige siden. Senest fik albummet ’X’ flotte anmeldelser over hele verden, og fans kan godt glæde sig til deres kommende udgivelse, deres 11., der udkommer i 2025.
Helt særligt venue
Koncertrækken skal foregå i museets foyer, der med god lyd og rummets røde nitter som en markant ramme skaber et helt særligt venue. Det er faktisk afprøvet, for det er ikke første gang, at museet arbejder med livescenen i deres arrangementer.
”I 2023 afholdt vi koncertrækken Dunhammeraftener med fokus på syrerocken. Det blev en stor succes, så livemusikken blev selvfølgelig noget vi gerne ville arbejde videre med. Som Danmarks rockmuseum, ønsker vi naturligvis at have en stærk tilknytning til den danske musikbranche, og ved at invitere livemusikken inden for, har vi her muligheden for at komme helt tæt på nogle af Danmarks mange fantastiske bands og artister – nogle hvis musik og fortællinger måske endda også vil skulle formidles i museets udstillinger en dag.”
Info om tid, sted og pris:
’Skarnet’ spiller på Danmarks Rockmuseum, Rabalderstræde 16 i Roskilde lørdag den 25. januar 2025 kl. 20.00. Billetter kan købes via billetto.dk og koster 130 kr./stk.
’Artillery’ spiller på Danmarks Rockmuseum, Rabalderstræde 16 i Roskilde lørdag den 15. marts 2025 kl. 19.00. Billetter kan købes via billetto.dk og koster 150 kr./stk.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologer fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.