DIN, MIN, VORES ROSKILDE

ARRANGEMENTSSERIE

Roskilde har som én af landets ældste byer udviklet sig meget siden den opstod for ca. 1000 år siden. Vi er blevet mange flere om at dele byrummet, og vi bliver flere endnu i fremtiden. Hvad betyder det for byens udvikling, og for dig?

I Danmark og i resten af verden trækker byerne lige nu i arbejdstøjet med FN’s verdensmål som pejlemærke for en bæredygtig omstilling. Også her i Roskilde retter vi blikket mod byens sammensætning og videre udvikling – hvordan skal bydele, boligområder og lokalsamfundet forme sig i fremtiden? Hvordan kan vi sammen udvikle og styrke Roskilde til en mangfoldig by med sammenhængskraft og stærke fællesskaber?

Det er nogle af de spørgsmål vi vil tage hul på i arrangementsserien Din, min, vores Roskilde, som har afsæt i FN’s verdensmål nr. 11 omkring bæredygtige byer og lokalsamfund. Med oplæg, sangarrangementer og ferieaktiviteter inviterer Roskilde Museum til en dialog om byens udvikling før og nu.

DEN LEVENDE BY

5. februar kl. 19:00 – 21:00
85 kr. + billetgebyr
Roskilde Museum

Billetter købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik

Oplæg og dialog om byudvikling i Roskilde før og nu ved middelalderarkæolog Jesper Langkilde og plan- og udviklingschef Vilfred Hvid fra Roskilde Kommune.

Roskilde har en byudviklingsstrategi, der har fokus på at fortætte byen frem for at sprede den. På den måde trækker den aktuelle byudvikling tråde tilbage til byens spæde start i middelalderen, hvor byen også var kendetegnet ved en relativ stor bebyggelse med en fortættet struktur. Men hvordan fortættes byen på bæredygtig vis med respekt for omgivelserne og en ambition om at skabe et godt, mangfoldigt og levende byliv?

Denne aften undersøger vi byudviklingen i Roskilde – set med både historiske og nutidige briller. Sammen med dig og resten af publikum taler vi også om, hvordan Roskilde kan udvikle sig i fremtiden.

DEN BÆREDYGTIGE DRØMMEBY

Vinterferieaktivitet for hele familien

10.-14. februar
17. – 21. februar.
Roskilde Museum

Alle dage kl. 10:00 – 14:00 i museets åbningstid
60 kr. for voksne. 0-17 år gratis.

Hvis du var byplanlægger, hvordan ville du så bygge en bæredygtig by?

En bæredygtig by er en by, som er dejlig at bo i lige nu – uden at det går ud over fremtidige generationer. Bæredygtighed handler ikke kun om klimaudfordringer, men også om byer, hvor vi føler os hjemme, hvor der er plads til alle og plads til at være sammen.

Vær med til at bygge en bæredygtig by af genbrugsmaterialer og hør mere om, hvordan Roskilde har udviklet sig og kom med gode ideer til, hvordan Roskilde kan blive mere bæredygtig.

DEN OPDELTE BY

18. marts kl. 19:00 – 21:00.
85 kr. + billetgebyr


KLUB ROMU særpris: 
(OBS: KLUB-kort skal fremvises i indgangen)
50 kr. + billetgebyr

Roskilde Museum

Billetter købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik

Oplæg og dialog om byens sociale opdeling før og nu ved museumsinspektør Jesper Langkilde og strategisk byudvikler Nikolaj Avlund fra Roskilde Kommune.

En social opdeling af byer er ikke et nyt fænomen. Middelalderens Roskilde bar tydeligt præg af en skarp social opdeling, hvor de rigeste boede i de mest attraktive bydele, og håndværkerne slog sig ned langs hovedgaderne, mens samfundets fattigste var henvist til byens udkant – hvis de da ikke blev forvist til at bosætte sig helt uden for bymuren. Middelalderens opdelte by afspejler både sociale, økonomiske og kulturelle forskelle, som også genfindes i det moderne Roskilde, hvor den sociale opdeling er øget gennem de seneste årtier.

Hør mere om hvorfor og hvordan den opdelte by har udviklet sig i Roskilde før og nu – og hvilke udfordringer og muligheder det giver for livet i byen og byplanlægningen.

DEN NYE BY

Byvandring i Musicon

22. april, kl. 17:00 – 18:00
85 kr. + billetgebyr
RAGNAROCK

Billetter købes på billetto.dk eller i RAGNAROCK’s butik

Nye bydele skyder op i hele landet, og Roskilde er ingen undtagelse. Musicon – bydelen, der oprindeligt bestod af en betonfabrik, har med tiden udviklet sig til et spirende, kreativt og attraktivt byområde. Boliger, virksomheder og foreninger møder kulturaktører og grønne områder i dette spændende, nye hjørne af Roskilde.

Tag med på byvandring i Musicon og hør om bydelens udvikling med alt fra gadenavne og haller til skaterpark med håndklappet beton.

 

DEN ARBEJDENDE BY

Så syng da Roskilde!

1. maj, kl. 09:00 – 10:30
Gratis
Byparken foran Pipers Hus

Den 1. maj dykker vi ned i arbejderhistorien for at se nærmere på politisk brug af fællessangen. Den socialdemokratiske arbejderbevægelse har sin helt egen sangskat med en stærk tradition for at synge. Museet bidrager med korte oplæg om sangene, deres tid og historie.

I dagens anledning afholder vi fællessangen i Byparken, og der vil være mulighed for selv at ønske sange inden for dagens tema. I fællesskabets ånd må man være indstillet på at dele sangbog med sin sidemand eller -kvinde.

Så syng da Roskilde!

Efter flot fremmøde ved sangarrangementerne sidste år fortsætter Roskilde Museum med at synge i 2020. Denne gang i samarbejde med Roskilde Bibliotek, der afholder sangarrangementer d. 3. februar og 15. april.

Alle er velkomne!

 

DEN DEMOKRATISKE BY

Så syng da Roskilde!

5. juni, kl. 09:00 – 10:30
25 kr. + billetgebyr
Roskilde Museum

Billetter købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik

Kom og stem i, når vi fejrer Grundlovsdag i Roskilde Museums gård. I dagens anledning er der morgenkaffe, sange og små fortællinger fra demokratiets historie. Medbring gerne egen højskolesangbog og et tæppe, hvis vejret er køligt.

Så syng da Roskilde!

Efter flot fremmøde ved sangarrangementerne i 2019, fortsætter Roskilde Museum med at synge i 2020. Denne gang i samarbejde med Roskilde Bibliotek, der afholder sangarrangementer d. 3. februar og 15. april.

Alle er velkomne!

 

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.