DIN, MIN, VORES ROSKILDE
Tag del i byens museum i museets by
Byer betyder noget. Vi lever og arbejder i dem, vi går og cykler rundt i gaderne, tager ind på museerne, mødes på torvet og på biblioteket. Vi går i skole og mødes på restauranter eller til en gåtur i parken og meget mere. Byer betyder noget for nogen – derfor er byer mennesker, skabt af mennesker og beboet af mennesker.
Bymuseets vigtigste genstand er byen – udover at være et museum for byens historie er det også et museum om byen i dag og for den mulige by i morgen. Byens mennesker er derfor altid allerede en del af byens museum og er med til at forme byen dermed byens museum.
Roskilde er DIN, MIN, VORES – og Roskilde Museum inviterer med en række aktiviteter til at tage del i byens museum i museets by.
Genopdag byen sammen
Fra 11. maj i haven ved siden af
Roskilde Museum
Museet inviterer dig til at genopdage byen ved at fortælle om et sted i byen, som betyder noget for dig. I haven ved siden af museet kan du skrive det ned på en lille seddel og hænge det i det store træ. Her kan du også læse, hvad andre har skrevet – og gå videre ud og genopdage Roskilde.
Tanketræer på Kulturstrøget
Henover sommeren kan du opleve og gå i dialog med en række tanketræer på Kulturstrøgets rute, der går fra Stændertorvet forbi the-haven ved Roskilde Museum og haven ved Algade 31 og slutter i Bibliotekshaven.
De andre træer er ’lukket ned’ – men vi fortsætter sommeren over.
På sporet af Roskildes historie: Var han en halshugget vendisk sørøver?
Tag med på fortælletur med museets middelalderarkæolog Jesper Langkilde
1. juli, kl. 15-16 på Roskilde By
Mødested: Ved indgangen til Roskilde Museum
75. kr.
Billetter købes i Roskilde Museums butik eller billetto.dk
I 2017 gjorde arkæologer fra Roskilde Museum et overaskende fund af to menneskekranier ved en udgravning på Sortebrødre Plads forud for opførelsen af et p-hus. Udgravningen bragte ny viden frem om middelalderens Roskilde i form af spor af en hidtil ukendt forstad til middelalderbyen. Men også to menneskekranier – som måske har tilhørt to dræbte fjender. Læs mere her.
På sporet af Roskildes historie: Den ukendte kirke
Tag med på fortælletur med museets middelalderarkæolog Jesper Langkilde
8. juli, kl. 15-16 på Roskilde Museum
Mødested: Ved indgangen til Roskilde Museum
75. kr.
Billetter købes i Roskilde Museums butik eller billetto.dk
På Gråbrødre kirkegård ses lige syd for kapellet opstillet to rækker frådsten, som er fundet ved gravearbejde på kirkegården. Frådstenene er tydeligvis tilhuggede bygningssten og var det foretrukne bygningsmateriale for kirker i Roskilde i 1000-1100-tallet. Er stenene tegn på, at der kan have ligget en ældre kirke på stedet, da gråbrødrene grundlagde deres kloster i 1237? Læs mere her.
HUSK!
At du altid kan tage på opdagelse, både i byen og på museet, med din smartphone eller tablet
Dowload app’en Useeum
… og oplev Roskilde Museum og Roskilde by på egen hånd på en spændende og sjov måde. Der er fire ture for både voksne og børn, hvor I kan gå på opdagelse i byens rum og i museets udstillinger.