DIN, MIN, VORES ROSKILDE

Tag del i byens museum i museets by

Byer betyder noget. Vi lever og arbejder i dem, vi går og cykler rundt i gaderne, tager ind på museerne,  mødes på torvet og på biblioteket. Vi går i skole og mødes på restauranter eller til en gåtur i parken og meget mere. Byer betyder noget for nogen – derfor er byer mennesker, skabt af mennesker og beboet af mennesker.

Bymuseets vigtigste genstand er byen – udover at være et museum for byens historie er det også et museum om byen i dag og for den mulige by i morgen. Byens mennesker er derfor altid allerede en del af byens museum og er med til at forme byen dermed byens museum.

Roskilde er DIN, MIN, VORES  – og Roskilde Museum inviterer med en række aktiviteter til at tage del i byens museum i museets by.

DEN LEVENDE BY

5. februar kl. 19:00 – 21:00
85 kr. + billetgebyr
Roskilde Museum

Billetter købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik

Oplæg og dialog om byudvikling i Roskilde før og nu ved middelalderarkæolog Jesper Langkilde og plan- og udviklingschef Vilfred Hvid fra Roskilde Kommune.

Roskilde har en byudviklingsstrategi, der har fokus på at fortætte byen frem for at sprede den. På den måde trækker den aktuelle byudvikling tråde tilbage til byens spæde start i middelalderen, hvor byen også var kendetegnet ved en relativ stor bebyggelse med en fortættet struktur. Men hvordan fortættes byen på bæredygtig vis med respekt for omgivelserne og en ambition om at skabe et godt, mangfoldigt og levende byliv?

Denne aften undersøger vi byudviklingen i Roskilde – set med både historiske og nutidige briller. Sammen med dig og resten af publikum taler vi også om, hvordan Roskilde kan udvikle sig i fremtiden.

DEN BÆREDYGTIGE DRØMMEBY

Vinterferieaktivitet for hele familien

10.-14. februar
17. – 21. februar.
Roskilde Museum

Alle dage kl. 10:00 – 14:00 i museets åbningstid
60 kr. for voksne. 0-17 år gratis.

Hvis du var byplanlægger, hvordan ville du så bygge en bæredygtig by?

En bæredygtig by er en by, som er dejlig at bo i lige nu – uden at det går ud over fremtidige generationer. Bæredygtighed handler ikke kun om klimaudfordringer, men også om byer, hvor vi føler os hjemme, hvor der er plads til alle og plads til at være sammen.

Vær med til at bygge en bæredygtig by af genbrugsmaterialer og hør mere om, hvordan Roskilde har udviklet sig og kom med gode ideer til, hvordan Roskilde kan blive mere bæredygtig.

Genopdag byen sammen

 


Fra 11. maj i haven ved siden af
Roskilde Museum

Selvom du lige nu ikke kan komme ind og se udstillinger på museet, står du faktisk midt i – og er en del af – museets største udstilling, nemlig Roskilde. Museet inviterer dig til at genopdage byen ved at fortælle om et sted i byen, som betyder noget for dig. I haven ved siden af museet kan du skrive det ned på en lille seddel og hænge det i det store træ. Her kan du også læse, hvad andre har skrevet – og gå videre ud og genopdage Roskilde.

Alsang i Roskilde – Grundlovsdag LIVE

5. juni kl. 15-16 på Roskilde Museums Facebook-side

På Grundlovsdag synger vi sammen hver for sig, når Roskilde Museum live-streamer fællessang på Facebook. Med 8 nye og gamle sange vil vi sammen hylde demokratiet, Grundloven og dens værdier. Afsættet er både Roskildes historiske betydning for Grundlovens indførelse i 1849 og det samfunds- og menneskesyn, der stadig den dag i dag er kernen i Grundloven og fundamentet for det danske samfund. Dagens gæst er sangeren Lars Grand og borgmester Tomas Breddam hylder demokratiet i en kort tale. Læs mere her: https://www.facebook.com/alsang4000/

På sporet af Roskildes historie: Var han en halshugget vendisk sørøver?

Tag med på fortælletur med museets middelalderarkæolog Jesper Langkilde

1. juli, kl. 15-16 på Roskilde Museum
Mødested: Ved indgangen til Roskilde Museum
75. kr.
Billetter købes i Roskilde Museums butik eller billetto.dk

I 2017 gjorde arkæologer fra Roskilde Museum et overaskende fund af to menneskekranier ved en udgravning på Sortebrødre Plads forud for opførelsen af et p-hus. Udgravningen bragte ny viden frem om middelalderens Roskilde i form af spor af en hidtil ukendt forstad til middelalderbyen. Men også to menneskekranier – som måske har tilhørt to dræbte fjender. Læs mere her.

 

På sporet af Roskildes historie: Den ukendte kirke

Tag med på fortælletur med museets middelalderarkæolog Jesper Langkilde

8. juli, kl. 15-16 på Roskilde Museum
Mødested: Ved indgangen til Roskilde Museum
75. kr.
Billetter købes i Roskilde Museums butik eller billetto.dk

På Gråbrødre kirkegård ses lige syd for kapellet opstillet to rækker frådsten, som er fundet ved gravearbejde på kirkegården. Frådstenene er tydeligvis tilhuggede bygningssten og var det foretrukne bygningsmateriale for kirker i Roskilde i 1000-1100-tallet. Er stenene tegn på, at der kan have ligget en ældre kirke på stedet, da gråbrødrene grundlagde deres kloster i 1237? Læs mere her.

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.